Paweł76 Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Witam, Zrobiłem sobie zestaw do fermentacji ciśnieniowej metodą domową, jak to określa młodzież - "po taniości". Odkręcany keg-pet po winie, głowica Flash-A, manometr, zawór i inne pierdołki. Powinno działać :). Ale mam pytania do użytkowników takich aparatur. Odpowiedzi, które znalazłem w internecie, są trochę dla mnie niejasne: - Jak napowietrzacie brzeczkę? Czytałem o wiertarkach z łygą, ale nie jestem pewien czy to wystarczy, żeby odpowiednio natlenić brzeczkę. Myślałem o nebulizatorze (który posiadam) i stalowym kamieniu do napowietrzania. Tutaj mam wątpliwości, czy nie spieni to brzeczki tak bardzo, że będzie przez otwór wychodzić. Może macie inne patenty? - Plan jest chmielenia na zimno poprzez przepuszczenie po burzliwej piwa do innego keg peta, w który będzie wsypany pellet (keg przedmuchany CO2). Później cold crash i butelkowanie nalewarką przeciwciśnieniową lub bezpośrednio na kran. Robicie tak? Czy może dać ten chmiel w woreczku do kega? Chcę też zrobić test - przefermentować pilsa na drożdżach lagerowych tradycyjnie w wiadrze oraz pseudopilsa na tym samym zasypie Kveikami (Lutrą) w niższych temperaturach (20-22 st. C) i porównać. Po co? Dla zabawy, a także znalezienia metody na warzenie lagerów (pseudolagerów) latem, które uwielbiam. Tutaj "poboczne" pytanie - nie warzyłem jeszcze na Kviekach - czy to prawda, że obniżają znacząco pH gotowego piwa? Jeśli tak, to czy jest skuteczny sposób na uniknięcie tego zjawiska. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Mogę odpowiedzieć tylko na ostatnie pytanie - w mojej praktyce Kveiki (suche Lutra oraz Voss od FM) obniżają pH o ok. 0.15. Ostatnia moja warka testowa (Vienna lager) na nich miał 4.02, na W-34/70 - 4.19. Żeby tego uniknąć można modyfikować brzeczkę solami wody, ale jeśli chcesz zrobić partie pół na pół, to raczej nie ma zmiłuj - będzie kwasniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Cześć. Jako że nikt się nie wypowiada to ja to zrobię. Fermentowałem ciśnieniowo kilka warek w pet kegach-same Ipy z chmieleniem na zimno. Chmiel (najwięcej 70 g.) sypałem luzem-bez problemu zlewałem z cichej po coldcrashu.Obowiązkowo trzeba dokupić sobie kulę z wężykiem.A tutaj filmik od Browar Lichtus wyjaśniający w sumie wszystko: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 16 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Dziękuję bardzo chłopaki za odpowiedź. Ten film z fermentacją ciśnieniową oglądałem. Inne również. Szczególnie interesuje mnie temat napowietrzania brzeczki w keg-pecie. Tego w tych filmach nie ma. Myślałem też nad tym, żeby zamiast kuli z wężykiem przyciąć rurkę w keg-pecie po prostu. Ale przy mocnym chmieleniu to faktycznie odpada. Muszę kupić to cudo jednak. @Pingwinho - czytałem na forach, że dodają na koniec gotowania węglanu wapnia obniżając pH brzeczki? Próbowałeś może kiedyś tego patentu? Pozdrawiam, Paweł.i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Brzeczkę napowietrzam kamieniem.Nebulizator + filtr Hepa+kamień ze stali nierdzewnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 20 hours ago, Paweł76 said: Dziękuję bardzo chłopaki za odpowiedź. Ten film z fermentacją ciśnieniową oglądałem. Inne również. Szczególnie interesuje mnie temat napowietrzania brzeczki w keg-pecie. Tego w tych filmach nie ma. Myślałem też nad tym, żeby zamiast kuli z wężykiem przyciąć rurkę w keg-pecie po prostu. Ale przy mocnym chmieleniu to faktycznie odpada. Muszę kupić to cudo jednak. @Pingwinho - czytałem na forach, że dodają na koniec gotowania węglanu wapnia obniżając pH brzeczki? Próbowałeś może kiedyś tego patentu? Pozdrawiam, Paweł.i Tego nie robiłem, po prostu celuję w pH zacieru 5.6, zamiast mojego standardowego 5.4. Ale zgadza się, CaCl2 ma odczyn zasadowy i podniesie pH brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się