anteks Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 Heh mam nadzieje' date=' ze Grodziskie wstanie z grobu jeszcze pod marka kogos kto ma prawa do tego piwa [/quote']Znaczy zostanie reaktywowane przez KP? Wolne żarty. W zeszłym roku na konfernecji piwnej w Grodzisku poświęconej między innymi śp Grodziskie prezes zarządu KP Paweł Sudoł powiedział że NIE SĄ ZAINTERESOWANI wznowieniem produkcj a poza tym jak się nie mylę to browar został sprzedany razem z nazwą piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 (edytowane) W zeszłym roku na konfernecji piwnej w Grodzisku poświęconej między innymi śp Grodziskieprezes zarządu KP Paweł Sudoł powiedział że NIE SĄ ZAINTERESOWANI wznowieniem produkcj a poza tym jak się nie mylę to browar został sprzedany razem z nazwą piwa Komu sprzedany, albo raczej przez kogo? Myślałem, że prawa do nazwy ma KP. Podobno przechowują jeszcze szczep drożdży do Grodzisza. Edytowane 7 Czerwca 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2008 Szkoda, ze KP jest bardziej sklonna do zawezania raczej oferty, niz GŻ. Wiele mozna zazucic GŻ..ale piwa typu Porter,Specjal,Kaper itp. Mimo wszystko w podobnej formie istnieja. 80/- McEwans, istnieje bo warza go w anglii(spodziewalbym sie wiecej po tym piwie...ale braku laku dobry kit). Caledonian istnieje, bo zostal przejety i sprzedaje sie na tyle dobrze, ze nieoplaca sie go zamknac(mimo,ze teoretycznie znajduje sie na granicy oplacalnosci) Zdaje sobie sprawe, ze niezalezne moga pozwolic sobie na wiecej...Ale czy w ogole by istnialy na wolnym rynku?? Mimo to cieszy sytuacja, jak koncerny mimo ogolnym zasadom ekonomii, mimo wszystko niekoncza produkcji malopolpularnych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2008 W zeszłym roku na konfernecji piwnej w Grodzisku poświęconej między innymi śp Grodziskieprezes zarządu KP Paweł Sudoł powiedział że NIE SĄ ZAINTERESOWANI wznowieniem produkcj a poza tym jak się nie mylę to browar został sprzedany razem z nazwą piwa Komu sprzedany' date=' albo raczej przez kogo? Myślałem, że prawa do nazwy ma KP. Podobno przechowują jeszcze szczep drożdży do Grodzisza.[/quote'] KP sprzedało budynki i przez jakiś czas działała słodownia , co do drożdży to słyszałem o Wrocławiu i Łodzi Postaram się dotrzec do ludzi związanych z browarem i czegoś się dowiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Czytam właśnie książkę Moshera "Radical Brewing", w niej Mosher zajmuje się właśnie odtwarzaniem starych, zapomnianych stylów piwa. I ten przepis na grodziskie jest zamieszczony w książce, na 19 litrów 13.5 Blg: pszeniczny dymiony - 4.1 kg pszeniczny dymiony, podpieczony - 0.68 kg łuski ryżowe - 0.45 kg zacieranie: 50*, 64*, ->79* chmielenie 28g Saaz - 60' 57g Saaz - 20' 85g Saaz - 5' (44 IBU) drozdże: German Ale Niestety, jest to raczej przepis na "stare" grodziskie, z czasów pruskich. Z drugiej strony Jackson próbował to piwo i stwierdził, ze te jest własnie to, co próbował w grodziskim browarze. A receptura powaznie rózni się od tej, która używa mapajak, szczególnie chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Niestety, jest to raczej przepis na "stare" grodziskie, z czasów pruskich. Z drugiej strony Jackson próbował to piwo i stwierdził, ze te jest własnie to, co próbował w grodziskim browarze. A receptura powaznie rózni się od tej, która używa mapajak, szczególnie chmielenie. stare Grodziskie Bardzo się różni nie tylko od przepisu Mapajaka ale też od instrukcji technologicznej zamieszczonej kilka postów wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 stare Grodziskie Bardzo się różni nie tylko od przepisu Mapajaka ale też od instrukcji technologicznej zamieszczonej kilka postów wcześniej Główna różnica to ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 stare Grodziskie Bardzo się różni nie tylko od przepisu Mapajaka ale też od instrukcji technologicznej zamieszczonej kilka postów wcześniej Główna różnica to ekstrakt. Oryginalny grodzisz był piwem o normalnej mocy, ale na przełomie wieków zmiany podatkowe wymusiły spadek ekstraktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 warzono chyba 3 rodzaje jasne 7,7blg i 12 blg oraz 14 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 była jeszcze ciemna 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Ja zrobiłem tylko raz piwo a'la Grodziskie, zrobiłem je z zestawu dostępnego na browamatorze. Uwarzyłem je z ciekawości jak mógłby on smakować, oczywiście w dużym przybliżeniu Piwo było pyszne, no i mocna piana, dużo gazu. Co do konferencji która była w Grodzisku w zeszłym roku, to też na niej byłem. Pamiętam, że przedstawiali tam jeszcze pomysł by założyć tam szkołe browarnictwa i przy okazji odtworzyć tamtejszy browar. Oto jak wyglądało moje piwo a'la Grodziskie http://img155.imageshack.us/my.php?image=grodziskiebh9.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Swietne zdjecie, Franek. Piekna, duza biala piana, pomaranczowy kolor, doskonala "metnosc" piwa, nawet wlasciwa szklanka do piwa pszennego- zyc, nie umierac. Prawie moge czuc zapach drozdzy zmieszanych z piwem, chyba skocze na dol do piwnicy po pszenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) Wielkie dzięki No fakt, zdjęcie udane, piwo zresztą też było bardzo dobre. Ekstrakt jaki otrzymałem wynosił 7,3 Blg Edytowane 15 Czerwca 2008 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) Swietne zdjecie, Franek. Piekna, duza biala piana, pomaranczowy kolor, doskonala "metnosc" piwa, nawet wlasciwa szklanka do piwa pszennego- zyc, nie umierac. Prawie moge czuc zapach drozdzy zmieszanych z piwem, chyba skocze na dol do piwnicy po pszenne Chyba byś się Scooby zdziwił jak byś spróbował Grodzisza. W niczym nie przypomina on niemieckich weizenów, ani belgijskich witów. To jest bardzo wyrazisty i charakterystyczny styl. Tym większa szkoda, że zniknął. Szklanka jest od Lecha, więc mało pszeniczna ;-) Dla tych, którzy nie wiedzą, to Grodzisz był serwowany w dedykowanym tylko jemu szkle, przypominającym kieliszek do Martini. A kolor jak na Grodzisza, to chyba zbyt ciemny. Ale przyznaję, że piwo wygląda smakowicie. Edytowane 15 Czerwca 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Ja wiem, że pokal do Grodzisza powinien być inny o taki: http://img179.imageshack.us/my.php?image=pokaldogrodziszajy4.jpg (zdjęcie znalezione w internecie) Ja uwarzyłem to piwo głównie z ciekawości jak mogło w przybliżeniu smakować, bo ze względu na mój wiek gdy zamykali browar w Grodzisku mnie piwo nie interesowało Ocenę tego piwa, tzn czy chociaż przypomina Grodzisza powierzyłem najbliższym tzn wujostwo, ojciec Ocena była pozytywna, zresztą mi też bardzo smakowało to piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Dla tych, którzy nie wiedzą, to Grodzisz był serwowany w dedykowanym tylko jemu szkle, przypominającym kieliszek do Martini. Dokładnie takim (strasznie lubię to zdjęcie i nie mogłem się powstrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Ja wiem, że pokal do Grodzisza powinien być inny o taki:http://img179.imageshack.us/my.php?image=pokaldogrodziszajy4.jpg (zdjęcie znalezione w internecie) zdjecie pochodzi z aledrogo i nie przypomina Grodziskiego http://allegro.pl/show_item.php?item=342385738 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Ja wiem' date=' że pokal do Grodzisza powinien być inny o taki:http://img179.imageshack.us/my.php?image=pokaldogrodziszajy4.jpg (zdjęcie znalezione w internecie)[/quote'] zdjecie pochodzi z aledrogo i nie przypomina Grodziskiego http://allegro.pl/show_item.php?item=342385738 mi nie chodziło o piwo a o pokel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 tak wyglądało piwo z Browaru Tavena Comorowo kolegi Hasintusa ( 7 miejsce I KPD Prawie jak Grodzisz ) przecudny smak i aromat własnoręcznie wędzonego słodu pszenicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Grodziskie powinno być klarowne czy mętne? Piwo całkowicie otrzymywane ze słodu pszenicznego więc ma naturalną mętność spowodowaną przez białka, chyba No wiadomo jeszcze, że stopień klarowności będzie zależał od umiejętnego nalewania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Grodziskie powinno być klarowne czy mętne? Piwo całkowicie otrzymywane ze słodu pszenicznego więc ma naturalną mętność spowodowaną przez białka, chyba No wiadomo jeszcze, że stopień klarowności będzie zależał od umiejętnego nalewania ale Grodziskie nie było całkowice warzone ze slodu pszenicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Nawet Czesi zainteresowali się Grodziskim http://www.homebrewing.cz/clanek/3424/Grodziskie-pivo.htm:), a nawet mam nieoficjalne wiadomości, że jeden z czeskich minibrowarów przymierza się do warzenia tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Nawet Czesi zainteresowali się Grodziskim http://www.homebrewing.cz/clanek/3424/Grodziskie-pivo.htm:), bardzo możliwe że przedstawicel tego portalu pojawi sie na konkursie w Grodzisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Piwo uwarzone przez Damiano Sobczaka IV miejsce w I KPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 Znalazlem dzial poswiecony Grodziskiemu w ksiazce Randy Moshera pt. "Radical Brewing" http://www.amazon.com/Radical-Brewing-Recipes-World-Altering-Meditations/dp/0937381837/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1215276796&sr=8-1 Nie jest tego duzo, moze 2 strony wiec postaram sie szybko to tu przetlumacyc po trochu przez nastepne kilka dni. Za bledy ortograficzne i tlumaczenie "na szybkiego" z gory przepraszam. Ksiazka: ''Radical Brewing"Autor: Randy Mosher Rozdial: "Grätzer" Czesc I Po raz kolejny, jeszcze jedno "dziwne" piwo przypomina nam o niesamowitym bogactwie piw przeszlosci i o ograniczonym wyborze piw dzisiejszych. Nie jestem pewien w ktorym dziale ksiazki opisac to piwo: jest ono pszenne, wedzone i historyczne. Coz, oto jest. Grätzer jest lekkim, wysoko chmielonym piwem zrobionym w calosci ze slodu pszennego, zwykle okreslonym jako majacy "zapach jablkowy". Pochodzi z XV wieku z rejonu Grätz, prowincji Poznania w Zachodnich Prusach, Grätzer byl ogromnie popularny na polnocy Niemiec w XIX wieku. Aby uwarzyc dokladna wersje z 1884r, potrzebujesz zrobic warke o gestosci 1.057 (13.5'P) z 93% jasnego, wedzonego w debie, slodu pszennego, plus 7% tego samego slodu, ktory zostal powolnie palony do koloru miedzianego. Ok. na poczatku bylego stulecia prawo w Niemczech zostalo zmienione faworyzujac produkcje piwa "schankbier", czyli bardzo niskiego w gestosci piwa. Grätzer wtedy obnizyl swa gestosc do ok. 1.032 (7.5'P). Grätzer przestal istniec w Niemczech w latach 30-tych, a warzony w Polsce pod imieniem Grodzisk nie jest juz w produkcji. Chmielenie jest ciezkie, ok. 1 uncja na gallon (8 gramow na litr), tradycyjnych czeskich chmieli. Rodzaj tych Chmieli nazywany Lublin, bardzo podobny do Saaz, jest szeroko uprawiany w Polsce, wlacznie z rejonem Poznania. Uzywano drozdze gorno-fermentujace, i podobnie jak w przypadku piw pszennych dnia dzisiejszego, piwo to bylo wysoko nagazowane i pakowane w grubych szklanych butelkach. C.d.n. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się