ArtoriasAbyssWalker Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 (edytowane) Cześć, w miniony weekend zabrałem się za produkcję swojego pierwszego piwa. Wybrałem brewkit Mangrove Jacks Lucky Goat Pale Ale + 1,2 kg ekstraktu jasny Bruntal. Niestety na starcie nawaliłem i za wcześnie uwodniłem drożdże. Po 30 minutach od uwodnienia brzeczka miała nadal 32*, ale zdecydowałem się zadawać bo bałem się, że mi drożdże umrą w szklance. Początkowe BLG wyszło 11*. Temperatura pomieszczenia gdzie stoi fermentor to 20,5*. Następnego dnia moim oczom ukazała się ładna piana - zdjęcie w załączeniu - a temperatura brzeczki wyniosła 22*. Niestety dzisiaj, czyli po dwóch dniach od rozpoczęcia, piana opadła i wygląda jak na drugim zdjęciu. Czy to jest OK? Wydaje mi się, że piana powinna się trzymać co najmniej kilka dni do ustania fermentacji burzliwej. Czy zaszkodziłem drożdżom tym szokiem temperaturowym? Albo może doszło do infekcji? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Edytowane 8 Listopada 2022 przez ArtoriasAbyssWalker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 Skończyły fermentację. Teraz sprzątają po sobie. Nie otwieraj wiadra. Trzymaj w tych 20 jeszcze z tydzień po czym zrób pomiar. ArtoriasAbyssWalker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtoriasAbyssWalker Opublikowano 7 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 4 minuty temu, zasada napisał: Skończyły fermentację. Teraz sprzątają po sobie. Nie otwieraj wiadra. Trzymaj w tych 20 jeszcze z tydzień po czym zrób pomiar. Dzięki za odpowiedź. Na serio mogły przerobić cały cukier w niecałe dwa dni? Dlaczego mam nie otwierać wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 po dodaniu drożdzy w tych 32'C zanim temp spadła to prawie przefermentowały. W weekend myj butelki i przygotuj sie na rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtoriasAbyssWalker Opublikowano 7 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 1 minutę temu, anteks napisał: po dodaniu drożdzy w tych 32'C zanim temp spadła to prawie przefermentowały. W weekend myj butelki i przygotuj sie na rozlew kurde czy w takim razie jest szansa, że wyjdzie z tego coś pijalnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 7 minut temu, ArtoriasAbyssWalker napisał: kurde czy w takim razie jest szansa, że wyjdzie z tego coś pijalnego? Wyjdzie. Konkursu nie wygrasz, szwagrowi zasmakuje tylko że następnego dnia dyńka może boleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtoriasAbyssWalker Opublikowano 7 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 14 minut temu, anteks napisał: Wyjdzie. Konkursu nie wygrasz, szwagrowi zasmakuje tylko że następnego dnia dyńka może boleć fuzle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 32 minuty temu, ArtoriasAbyssWalker napisał: fuzle? Możliwe, nie wiem jak to się nazywa ale czacha dymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Jaki szczep drożdży? Zdjęcia wyglądają prawilnie. Ja tam bym się nie przejmował bólem głowy 11blg to nie jest jakaś turbo gęstość a z mojego doświadczenia wynika że nawet jak temp jest wysoka to jest to tylko jeden ze stresujących czynników. Estrowe (bimbrowe) posmaki mogą się pojawić ale to zależy od gęstości, drożdży, dodatków ph itd. ArtoriasAbyssWalker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 20 godzin temu, ArtoriasAbyssWalker napisał: Dlaczego mam nie otwierać wiadra? Bo narażasz się na zakażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtoriasAbyssWalker Opublikowano 8 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 7 godzin temu, LewySierpowy napisał: Jaki szczep drożdży? Zdjęcia wyglądają prawilnie. Ja tam bym się nie przejmował bólem głowy 11blg to nie jest jakaś turbo gęstość a z mojego doświadczenia wynika że nawet jak temp jest wysoka to jest to tylko jeden ze stresujących czynników. Estrowe (bimbrowe) posmaki mogą się pojawić ale to zależy od gęstości, drożdży, dodatków ph itd. Dzięki za odpowiedź użyłem drożdży z brewkitu: Standard Ale Yeast 5 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Pewnie już to widziałeś ale dobrą praktyka jest nie używanie drożdży z brewkitu albo przynajmniej posiadanie 2giej paczki jakby 1 nie wystartowały. Często zdarza się że to co dołączone do kitu jest zleżałe albo źle przechowywane. Mój kolega z poprzedniej roboty tak dwa kity stracił. Ja sam nigdy nie robiłem z zestawów - tylko powtarzam co zasłyszałem. Co do otwierania wiadra ja w tym roku kupiłem (z 2 ręki) fermentator (wiadro) 33l z przeźroczystego plastiku i super to się sprawdza. Co prawda teraz boje się światła i przeważnie trzymam to w worku na śmieci wiązanym od góry na rurce fermentacyjnej ale odwija to się i widać jak na dłoni co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 ciekawostką jest, że nawet w optymalnej temperaturze zdarzyło mi się raz, że S-33 przefermentowały mi piwo w jeden dzień, co przyjąłem za kłopoty z fermentacją, ale baligomierz nie kłamał - piwo wyszło poprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się