wojti Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Witam W niedziele zrobiłem swoją pierwszą warkę - stouta z zestawu BA Co prawda musze poprawić wysładzanie bo po chmieleniu wyszło mi 17 litrów ale o takiej BLG jak zakładałem - 12 Drożdże suche - zadane następnego dnia jak wystygła brzeczka - przed dodaniem ich najpierw je uwodniłem a brzeczkę przelewałem z garnka do fermentatora tak by przy okazji napowietrzyć ją. Potem dodałem drożdże i pojechałem do pracy - po powrocie - pokrywa na fermentatorze się troszkę podniosła - czyli zaczeło się - myślę sobie. Ale w wtorek bulgotało wolno - jedno bul na 5 - 10 min. Pokręciłem troche fermentatorem tak by się to wymieszało - przez 3 - 4 godziny szło ładnie ale potem ponownie się ustabilizowało na jednym "bul" na około 10 min. Wczoraj też zauważyłem podczas tego mieszania ze rurkę słabo włożyłem w gumkę - poprawiłem. Co się może dziać nie tak ? nie zaglądam do środka by czegoś pifko nie złapało temp w piwnicy to około 20 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) Sprawdź °Blg. Drożdże S-04 potrafią szybko pracować. I rurkę w gumkę wkładaj dobrze Edytowane 6 Października 2010 przez guma77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Feremntacja zachowuje się w miarę normalnie - co Cię zaniepokoiło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 ludzie tutaj opisują ze jak fermentuje to bulgota np co sekundę a u mnie jest tak jak pisze - raz na 10 min przeniosłem fermentator do kuchni - mam tutaj 25 stopni wiec poczekam do jutra i najwyżej sprawdzę BLG a zaniepokoiło mnie właśnie to słabe bulgotanie - to wkońcu moje pierwsze piwo i się troszkę obawiam czy wszystko dobrze zrobiłem - a pokrywa fermentatora ciągle jest taka napęczniała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Na początku bulka mocno, potem słabiej. Ostatnie 20% cukru fermentuje 80% czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 ok - postaram się jutro sprawdzić blg i napisze ile wynosi dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Co się może dziać nie tak ? nie zaglądam do środka by czegoś pifko nie złapało temp w piwnicy to około 20 stopni Nie ma potrzeby stosowania rurki w fermentacji burzliwej. Pokrywa luźno, przeciw "muszkom" a nie szczelnie. Trwająca fermentacja ma dla mnie dwie cechy: piękny zapach i nieopadająca piana. W 20°C przy tych drożdżach będzie trwała 3-6 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 piany miałem tak na 1 cm a teraz jest nawet mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Będzie dobrze, tylko nie zaglądaj tyle. Te drożdże powinny szybko sprawę załatwić, ale najlepiej daj im czas do weekendu. Do tego czasu nie otwieraj fermentora, bo tylko sobie kłopotów narobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Miesiąc temu robiłem ten sam zestaw. U mnie tez fermentacja nie wyglądała zbyt okazale, bardzo mało piany. Fermentowałem tydzień na burzliwej i dwa tygodnie na cichej. Piwo wyszło ok. Cierpliwości:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 7 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 zeszło do 6 blg i już ładnie pachnie piwkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Ja też mam piwko na S-04 warzone w niedziele i drożdże zadane w poniedziałek wieczorem. Nie jest to w każdym bądź razie stout, ale Red Irish Ale (13blg). Dzisiaj też zauważyłem, że zwolniło, ale dalej gdzieś jeden "bulg" na minutę/dwie. Nie martwię się, bo też czytałem, że te drożdże szybko się rozprawiają z cukrem a potem sobie jadą wolniej. Pianę miałem trochę wyższą - jakieś 3 - 4 cm, ale zaczyna pomału opadać. Na weekend na gęstwę planuję zalać kolejną warkę - stouta właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 dziś kolejny pomiar i nadal mam 6 blg - przez 2 dni nie zeszło nic a przez te 2 dni bulgota zdrowo co robić ? zlewać na cichą czy zostawić jeszcze trochę na burzliwej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apo Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Witam wszystkich mam pewien problem z tym piwem to moja pierwsza proba wazenia mina 14 dzien po zabutelkowaniu wczoraj otwozylem jedno na spróbowanie i cos jest chyba nie tak ma gozki posmak tak jak byc powinno z tego co czytalem ale po chwili pojawia sie posmak drozdzy. Oznacza to ze powinno jeszcze polezec czy ono juz takie bedzie?? Dodam ze po 4 dniach zakończyła mi sie fermentacja burzliwa. I jeszcze jedno pytanie do fachowcow rozpoczolem fermentacje Coopers Mexican Cerveza i dodalem ekstrakt slodowy jasny WES bulgotanie rozpoczelo sie po paru-nastu godzinach nastepnego dnia bulgotalo jak oszalale lecz dnia 3 bulgot ustal czytalem po forach ze to wina nieszczelnosci albo ze gazy sa na tyle ciezkie ze nie wylatuja..... moze sie ktos na ten temat wypowiedziec?? zostawiac wtedy takie piwo w pojemniku jeszcze czy juz przelewac?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Przede wszystkim używaj kropek i przecinków. Mogą jeszcze drożdże pływać w piwku, ale z tego co wiem po czasie powinien zniknąć ten posmak. A co drugiego pytania: sprawdziłeś ile blg ma piwo? Może już się skończyła fermentacja. W jakiej temperaturze fermentowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cartmann Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Czy przelałeś piwo z butelki do kufla jednym, płynnym ruchem z pozostawieniem drożdży na dnie? Znowu mierzenie fermentacji na bulgoty. Czy słyszałeś o stopniach Plato bądź skali Ballinga? Jeśli nie to polecam lekturę zerowego numeru Piwowara, a w nim artykułu Codera na właśnie wyżej wspomniany temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 ja jutro albo w wtorek przeleje na cichą - bo widzę ze już coraz wolniej bulgota ale przed przelaniem sprawdzę jeszcze ile °Blg ma - teraz ma 6 właśnie jak się oblicza zawartość alkoholu po spadku °Blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apo Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 2 Blg ma piwo a fermetuje w temp 26 stopni. A co do 1 piwa to tak przelalem je do kufla bez mieszania drozdzy z dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 No to fermentacja zakończona. Niech postoi do tygodnia a potem na cichą bądź w butelki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 zaśmieciliście mi wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Przepraszamy A co do alkoholu to jest wzór w wiki. Ale ja jakoś nie mam do niego zaufania... (blgpoczatkowe - blgkoncowe)/1,938 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 A co do alkoholu to jest wzór w wiki. Ale ja jakoś nie mam do niego zaufania... (blgpoczatkowe - blgkoncowe)/1,938 Ten wzór się w miarę sprawdza przy ok 10-12blg początkowego. Dla wyższych gęstosci stosuję inny wzór (dopisałem go do wiki): (OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy. Przybliżone przeliczenie na z blg "gravity" = 260/(260-blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Witam, też wczoraj uwarzyłem stouta z BA. Przelałem przez pończochę do fermentatora i wystawiłem na noc na dwór. Dzisiaj ro 9 30 temperatura 16 stopni. Zadałem drożdże suche - S-04 bezposrednio na powierzchnię brzeczki.Po 30 minutach kołysałem fermentatorem kilka minut, żeby napowietrzyć brzeczkę Do teraz nie pojawiły się oznaki fermentacji . Brzeczka ma teraz okolo 18/19 stopni czyli w sam raz dla drożdży. Czy powinienem wsypac kolejną paczkę drożdży czy poczekać trochę , może podnieść temperaturę? Pozdrawiam Edytowane 12 Października 2010 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Cześć Spokojnie poczekaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 bielok dzięki za rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się