Jatoja Tytoty Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Szukam jakiejś prostej receptury na piwo.(chcę zrobić w ta sobotę aby było gotowe na święta) Mam już za sobą co najmniej 800 l wiec raczej sobie poradzę z większością przepisów. Najlepiej z 2ch lub maksymalnie 3 słodów głównych ponieważ chce kupić od razu worki 20 kilowe. (poprzednim razem robiłem ten przepis https://homebrewanswers.com/blue-moon-clone-recipe/) Spróbował bym cos nowego. Może być mocniej chmielone, raczej jasne(nie lubię ciemnych piw) , ryzowe , nawet owocowe nie bardzo skomplikowane. Tak do 7 % i nie mniej niż 5.5%. Prosił bym o sprawdzone receptury Ktoś cos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 To tak ogólnie. Osobiście jednak myślę, że na miesiąc przed planowanym piciem poszedłbym w zasyp i chmielenie belgian pale ale i fermentowałbym kwejkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Może jakiś best bitter? Zasyp prosty (ja bym dał Maris Otter i odrobinę jakiegoś średniego karmelowego z Anglii), chmiel angielski typu EKG, do tego drożdży angielskich masz spory wybór (ja teraz poluję na Wyeast 1469). Nawet zdążysz nachmielić na zimno. Żeby było w temacie wigilijnym, to nawet możesz sklarować klejem rybim zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 uff już się bałem, że będzie kolejny świąteczny ciemny piernikowy ulep z cynamonem.... Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatoja Tytoty Opublikowano 22 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 (edytowane) Jakieś konkretne przepisy? Przewertowałem już parę stron ale nie jestem pewny co do receptur. Zrobić piwo potrafię lecz receptur czy będzie dobre piwo nie rozpoznam. Z góry dzięki. Fajnie by było aby z tych głównych zasypów można było kombinować i zmienić styl np. zakupując inny chmiel lub dodatki:) Fermentacja ok 18 stopni nie posiadam lodówki na fermentor lecz piwnice na przechowywanie Edytowane 22 Listopada 2022 przez Jatoja Tytoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się