Dawid Szatan Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 Dolniak dolniakowi nierówny. Pół litra 1,5 miesięcznej gęstwy dodanej do jakiegoś pilsa pewnie wystarczy - do porteru bałtyckiego to już może być ruletka. Najlepiej tak planować warki, żeby gęstwy używać warka po warce w możliwie najkrótszych odstępach czasu. Pomyśl o mrożeniu drożdży, jeśli chcesz ich używać po kilku miesiącach. Na forum jest bardzo szczegółowy wątek o procesie mrożenia - upraszczając to po prostu zmieszanie gęstwy z roztworem gliceryny z wodą. Odmrażanie jej jednak wiąże się przynajmniej ze zrobieniem starteru, ewentualnie małą warką, jeśli ma służyć do jakiegoś mocarza, więc znów - planowanie kilku warek. mdadela 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 Cześć, Nie, to nie ma sensu. Większość z nas stosuje gęstwę nie starszą jak 7 dni. Jakiś powód tego jest - poczytaj dokładnie to forum a znajdziesz. Wspomniana przez Ciebie gęstwa 3-6 cio miesięczna to przypuszczam Kveiki lub Bretty. W tym przypadku jak najbardziej tak można. Piszesz, że szkoda Tobie 40 zł na drożdże. A nie szkoda Tobie słodu, chmielu, a tym bardziej Twojego czasu poświęconego na zrobienie słabego piwa? Poczytaj o "Banku drożdżowym" jeśli już chcesz oszczędzić. Uprzedzę jeszcze jedno Twoje pytanie - nie, z gęstwy nie robimy starterów. 😀 Pozdrawiam, Paweł mdadela 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 Dzięki za odpowiedzi, nie chodzi tu tylko o oszczędność tych 40zł, ale jakoś nie lubię marnować jeśli dałoby się wykorzystać 🙂 Oczywiście, że słody, chmiele szkoda, ale na moją standardową warkę 20l to też ok 40zł co w sumie dla lagera 12blg 20 litrów daje wynik że drożdże to połowa kwoty na całą warkę więc czemu nie próbować jeśli się da. Co do 3-6 miesięcy to tak wyczytałem m.in. w tym wątku. Co do mrożenia na pewno poczytam na ten temat, dzięki za podpowiedź 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 34 minuty temu, Paweł76 napisał(a): nie, z gęstwy nie robimy starterów. To raczej zależy od ilości gęstwy. Jak dostanę łyżkę gęstwy, to jednak zrobię starter i namnożę nieco więcej tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 Kup kveiki do piw górnej fermentacji. Można je suszyć.Kiedyś chciałem wysuszyć inne drożdże ale zostało na chęci tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 29 minut temu, INTseed napisał(a): Kup kveiki do piw górnej fermentacji. Można je suszyć. Kiedyś chciałem wysuszyć inne drożdże ale zostało na chęci tylko No właśnie górnych mi tak nie szkoda w stosunku do poyencjalnego ryzyka - saszetka za 12-14zł na 20 litrów to jeszcze mniej boli jak te 40 przy dolnych... 😉 A na razie nie bardzo mi pasuje warzenie kilku dolniaków jednych za drugimi, a mam tylko jedną lodówkę do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 To rób z jednej plus pożywka. Oczywiście takie że 12-14blg. A jak chcesz prawilnie to jest temat banku drożdzy na forum.Możesz też poszukać piwowarów w okół komina i się wymieniać. mdadela 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 Kup sobie 0,5 kg paczke drozdzy w34/70 to oszczedzisz, bo to taniej wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 32 minuty temu, Ununul napisał(a): Kup sobie 0,5 kg paczke drozdzy w34/70 to oszczedzisz, bo to taniej wychodzi. No różnica jest spora w cenie, tylko że 500 gram w terminie nie zdążę wykorzystać - aż tyle nie warzę 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 5 godzin temu, mdadela napisał(a): No właśnie górnych mi tak nie szkoda w stosunku do poyencjalnego ryzyka - saszetka za 12-14zł na 20 litrów to jeszcze mniej boli jak te 40 przy dolnych... 😉 A na razie nie bardzo mi pasuje warzenie kilku dolniaków jednych za drugimi, a mam tylko jedną lodówkę do fermentacji. Które dolniaki kosztuja 40zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 11 minut temu, anteks napisał(a): Które dolniaki kosztuja 40zł? Tak jak pisałem 40zł za 2 saszetki. A przy górniakach wystarczy jedna. Z tego co przekopałem forum to większość pisze, że jedna na warkę 20 litrów to za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 Przetestuj to co ci napisałem. Według kalkulatora za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 8 minut temu, INTseed napisał(a): Przetestuj to co ci napisałem. Według kalkulatora za mało. Taka pożywka będzie ok? 😀 https://allegro.pl/oferta/yeast-g-f-10g-pozywka-dla-drozdzy-piwowarskich-8460829447 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 https://browamator.pl/pozywka-yeast-g-f-10-g/3-138-2094Dobierz coś aby ci się opłacało. Dodawaj do wszystkich piwek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 28 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2025 4 minuty temu, INTseed napisał(a): https://browamator.pl/pozywka-yeast-g-f-10-g/3-138-2094 Dobierz coś aby ci się opłacało. Dodawaj do wszystkich piwek. Dzięki wielkie za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 31 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2025 W dniu 28.12.2025 o 18:08, mdadela napisał(a): No różnica jest spora w cenie, tylko że 500 gram w terminie nie zdążę wykorzystać - aż tyle nie warzę 😉 Nawet gdybys zuzyl polowe to i tak sie oplaca. Ewentualnie mozna odsypac i kupic na spole 😉 mdadela 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 31 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2025 Godzinę temu, Ununul napisał(a): Nawet gdybys zuzyl polowe to i tak sie oplaca. Ewentualnie mozna odsypac i kupic na spole 😉 To prawda, bo różnica w cenie jest ok. połowy. Niestety nie mam się z kim podzielić - jakby tak zebrać 5 osób i podzielić się po 100g to by było idealnie - akurat na 10 warek za śmieszne pieniądze. Tyle, że nie przekonuje mnie przechowywanie ich później przez rok czy dwa w słoiku - jednak w saszetce mają na pewno bardziej sterylnie Przechowywałem po 2-3 tygodnie połowę paczki w lodówce jak robiłem warki z ekstraktów po 10 litrów i było OK, ale przed tak długim przechowywaniem mam lekkie obawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 1 Stycznia Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia W aptece można kupić jałowe pojemniki na próbki. A paczkę jak już otworzysz to i tak nie jest jałowa. 10 g to może być trochę mało na jedną warkę dolnej fermentacji 20l. Będziesz miał ze 100 g 5 warek, a może i mniej zależy jaki baling. mdadela 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hexol Opublikowano 1 Stycznia Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia W dniu 28.12.2025 o 18:08, mdadela napisał(a): No różnica jest spora w cenie, tylko że 500 gram w terminie nie zdążę wykorzystać - aż tyle nie warzę 😉 Serio myślisz, że ktoś patrzy na te terminy? To nie śmietana, że może się skwasić. mdadela 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi