Skocz do zawartości

Browar Mopser


Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zaczęło się w upalny dzień, jadłem z żoną obiad we włoskiej restauracji. Piliśmy lane, orzeźwiające piwo, które nie jest lokalnie dostępne w sklepach. Przypomniała mi się scena serialu Breaking Bad w której jedna z postaci robiła piwo w domu i pomyślałem, że nie zrobię identycznego piwa. Zrobię za to takie, które będzie mi jeszcze bardziej smakować!

Od tamtego momentu, książki, fora, discord.

Chciałbym też podziękować wszystkim, którzy udzielili mi porad, bądź pożyczyli sprzęt.

 

 

29.10.2022 #1 Kolsch

30.10.2022 #2 Helles WLP 820

30.10.2022 #3 Helles W34/70

01.11.2022 #4 Helles WLP838

 27.12.2022 #5 Hellus Copernicus

 27.12.2022 #6 Hellus Copernicus

 28.12.2022 #7 Mango Milkshake IPA

 28.12.2022 #8 Resztkowa IPA

 

Planowana jeszcze jedna seria Hellesów na mniejszym BLG i modyfikacja chmielenia zależnie od warki 5 i 6

Edytowane przez Mopser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29.10.2022 #1 Kolsch

 

Kolońskie  12.62 blg

Spalt 27g  60 min , Tettnang 37g 15 min

IBU 30

Słód Pilznenski Weyermann 4,7kg

Słod Carapils Weyermann 597g

Zacierany infuzyjnie w 64 stopniach

Rozpoczęcie fermentacji w temp 17 stopni, możliwe zejście o pare stopni po fermentacji burzliwej
Dodatek: Pół tabletki whirfloc

1.5ml kwasu mlekowego do zacierania

Parametry wody 

1 Amonowy jon  (NH4) mg/l <0,05 0,50
2 Azotany  (NO3) mg/l 1,5 50
3 Azotyny  (NO2) mg/l <0,005 0,50
4 Barwa   (Pt) mg/l 3,8 Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
5 Chlorki mg/l 71 250
6 Magnez mg/l 10,5 7÷125 *
7 Mangan µg/l <20 50
8 Mętność NTU 0,37 Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości  do 1,0
9 pH 7,4 6,5÷9,5
10 OWO  (C ) mg/l 3,92 Bez nieprawidłowych zmian
11 Przewodność elektryczna właściwa µS/cm 646 2500
12 Siarczany mg/l 79 250
13 Smak akceptowalny Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
14 Sód mg/l 53,1 200
15 Twardość ogólna  (CaCO3) mg/l 232 60÷500
16 Twardość ogólna  (dH) °n 13,0 3,4÷28
17 Wapń mg/l 76 nienormowany
18 Zapach akceptowalny Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
19 Żelazo ogólne  (Fe) µg/l 27 200
20 Ogólna liczba mikroorganizmów w 22 ±2 °C j.t.k. w 1 ml bez nieprawidłowych zmian Bez nieprawidłowych zmian
21 Bakterie grupy coli metodą FM j.t.k. w 100 ml 0 0
22 Escherichia coli metodą FM j.t.k. w 100 ml 0 0
23 Enterokoki j.t.k. w 100 ml 0 0

 

Było dużo stresu, chciałem zrobić jak najlepsze.
Bałem się zakażenia, po zniesieniu wiadra do piwnicy końcówka od blendera wpadła mi do środka podczas napowietrzania i zdezynfekowałem rękę starsanem i ją wyciągnąłem. 
Od rozpoczęcia śrutowania do zadania drożdży zeszło bite 9 godzin jak nie lepiej
Przy butelkowaniu widać, że nie jest idealnie klarowne. Smak o wiele lepszy niż się spodziewałem. Nie jest za bardzo wytrawne, gorycz nie jest dominująca. Po wzięciu łyka fajnie nawilża gardło, zdecydowanie sesyjne.
Chociaż ponoć pierwsze piwko smakuje tylko piwowarowi :D

 

 

 

 12.12.2022r. 01:42 Zakapslowana ostatnia butelka Kolscha

Spoiler

IMG_0811.thumb.JPG.758f4de66774e58b65b00d4d2c3bb311.JPG

 

Edytowane przez Mopser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.10.2022 #2 Helles WLP 820

 

 

Helles 12.2 Blg

Chmiel Tettang 55g 60 min, 18g 15 min

Drodzdze WLP 820

30-35 IBU Rozbieg w IBU jest taki, że w którymś z trzech wiader wyszło mniej piwa o tym samym ekstrakcie początkowym. Po zakończeniu fermentacji uzupełnię, które to które

Slod pilznenski Weyermann Eraclea 4,69kg

Słod carapils 135g

1.5ml kwasu mlekowego do zacierania
Start fermentacji w 17 stopniach, po około dwóch tygodniach zejście do 11 stopni

Po sześciu tygodniach przewieziony do nieogrzewanego domu w którym jest ok 4 stopni, planowane butelkowanie ok 22 grudnia.

Edytowane przez Mopser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.10.2022 #3 Helles W34/70

 

 

Helles 12.2 Blg

Chmiel Tettang 55g 60 min, 18g 15 min

Drożdże W34/70

30-35 IBU

Rozbieg w IBU jest taki, że w którymś z trzech wiader wyszło mniej piwa o tym samym ekstrakcie początkowym. Po zakończeniu fermentacji uzupełnię, które to które.

Slód Pilzneński Weyermann Eraclea 4,69kg

Słód Carapils 135g

1.5ml kwasu mlekowego do zacierania
Start fermentacji w 17 stopniach, po około dwóch tygodniach zejście do 11 stopni

Po sześciu tygodniach przewieziony do nieogrzewanego domu w którym jest ok 4 stopni, planowane butelkowanie ok 22 grudnia.

 

 

Edytowane przez Mopser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.11.2022 #4 Helles WLP838

Helles 12.2 Blg

Chmiel Tettang 55g 60 min, 18g 15 min

Drożdże WLP838

30-35 IBU

Rozbieg w IBU jest taki, że w którymś z trzech wiader wyszło mniej piwa o tym samym ekstrakcie początkowym. Po zakończeniu fermentacji uzupełnię, które to które.

Slód Pilzneński Weyermann Eraclea 4,69kg

Słód Carapils 135g

1.5ml kwasu mlekowego do zacierania 
Start fermentacji w 17 stopniach, po około dwóch tygodniach zejście do 11 stopni

Po sześciu tygodniach przewieziony do nieogrzewanego domu w którym jest ok 4 stopni, planowane butelkowanie ok 22 grudnia.

 

Edytowane przez Mopser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Fermentowałeś w temp. 17 st. C, czy tylko zadałeś je w tej temperaturze? Co prawda nie znam drożdży WLP838, ale w przypadku W34/70 oraz WLP820 lepiej startować w temp. 8-9 st. C. Fermentować w 10-11 st. C i na koniec przerwa diacetylowa.

Na lagerowaniu możesz spokojnie trzymać dłużej, a tak naprawdę im dłużej tym lepiej.

Daj znać, czy faktycznie jak piszą słód Weyermann Eraclea jest tak aromatyczny. Widzę, że będziesz mieć porównanie ze zwykłym pilzneńskim.

Pozdrawiam, Paweł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Paweł76 napisał:

Cześć.

Fermentowałeś w temp. 17 st. C, czy tylko zadałeś je w tej temperaturze? Co prawda nie znam drożdży WLP838, ale w przypadku W34/70 oraz WLP820 lepiej startować w temp. 8-9 st. C. Fermentować w 10-11 st. C i na koniec przerwa diacetylowa.

Na lagerowaniu możesz spokojnie trzymać dłużej, a tak naprawdę im dłużej tym lepiej.

Daj znać, czy faktycznie jak piszą słód Weyermann Eraclea jest tak aromatyczny. Widzę, że będziesz mieć porównanie ze zwykłym pilzneńskim.

Pozdrawiam, Paweł.

Wystartowałem w ok 15 oraz zanim opadła temperatura w piwnicy to w 17 fermentowałem. Niestety myślałem, ze jest tam 11 stopni, a okazało się 17. 
od ostatniego pomiaru temp w lecie w tej piwnicy doszło do ocieplenia i tym razem wyszło, że badam jak zachowają się lagery w wyższej temp startu i fermentacji. 

 

Zainteresowałem się Eraclea bo w opisie  jest informacja, że to słód z Wenecji. 
Docelowo chce zrobić idealne (dla mnie i żony) piwo w stylu włoskim. 

Hellesy wybrałem na start do nauki, zrobie jeszcze jedną Warkę na gęstwie i będę fermentował w niższej temp niż w przypadku Warki numer 2, 3 i 4. 
Zachowam ten sam ekstrakt początkowy, jeżeli gorycz będzie ok to zostawię te same chmiele. Jeżeli nie to będę powoli modyfikował przepis, jednocześnie zmieniając tylko jedną rzecz. 
eksperyment polega też na wybraniu drożdży o profilu, który będzie mi smakował. 

Na ten moment nie mam możliwości dokładnej kontroli temperatury, ale przyjdzie na wszystko czas. 

Chciałbym z chęcią przetrzymać na lagerowanie 12 tyg, ale chce zrobić kolejna Warkę z gęstwy i potrzebuje mieć wolne wiadra. 

Poprawiłem post, wszędzie był użyty Eraclea

Edytowane przez Mopser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27.12.2022 #5 Helllus Copernicus

 

Og 1.054

Helles.

Drożdże 838 z gęstwy

Słód Pilzneński 5,01kg

Słod Carapils 0.29kg

Większy zasyp o 10% ze względu na przygotowanie startera do Mango Milkshake IPA

Chmiel Tettang

55g 60 min

18g 15 min

Whirlpool 18g Tettang 85 stopni ok 25 min do zlania

21l
Dodatki:
Pól Whifloca

1,5ml kwasu mlekowego

 

 

 

Edytowane przez Mopser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.12.2022 #7 Mango Milkshake IPA

 

1.064 OG 13l hoprate 19g/l
Drożdże WLP San Diego

Pale Ale (weyermann) - 2,3kg

Laktoza - 1kg (20,8%)

Pszeniczny (weyermann) - 0,5kg

Carapils - 0,5kg

Platki owsiane - 0,5kg (10,4%);

Laska Wanilii na Whirlpool

3 puszki po 450g pulpy mango

 

Chmiele:


CTZ 25g do filtracji

Cascade - 25g (hop stand 75°C)

Mosaic US - 25g (hop stand 75°C)

Citra US - 25 (hop stand 75°C)

 

Na whirlpool

 

Mosaic US - 75g

Citra US 2017 - 43g

Columbus 5g 

Cascade 25g

 

Dodatki
Pół Whifloca
1,5ml kwasu mlekowego

0.5kg łuski ryżowej, namoczonej w ciepłej wodzie, dodanej przed filtracją

 

 

Nie mierzyłem gęstości przed dodaniem pulpy mango, ciężko będzie określić odfermentowanie.

Edytowane przez Mopser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.12.2022 #8 Resztkowa IPA

1.063 OG  hop rate 29,5g/l
Drożdże San Diego

 

Carapils 220g

Pale ale 2.7kg

3.1kg pilzneński
Chmiele na goryczkę

 

73g spalt 6.1% 60min

Ok 220 tettang 5.2% 60 min

Na whirlpool 95 stopni, ok 25 min do zlania

50g cascade

100g mosaic

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.