Mopser Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 (edytowane) Wszystko zaczęło się w upalny dzień, jadłem z żoną obiad we włoskiej restauracji. Piliśmy lane, orzeźwiające piwo, które nie jest lokalnie dostępne w sklepach. Przypomniała mi się scena serialu Breaking Bad w której jedna z postaci robiła piwo w domu i pomyślałem, że nie zrobię identycznego piwa. Zrobię za to takie, które będzie mi jeszcze bardziej smakować! Od tamtego momentu, książki, fora, discord. Chciałbym też podziękować wszystkim, którzy udzielili mi porad, bądź pożyczyli sprzęt. ✅29.10.2022 #1 Kolsch ✅30.10.2022 #2 Helles WLP 820 ✅30.10.2022 #3 Helles W34/70 ✅01.11.2022 #4 Helles WLP838 ✅ 27.12.2022 #5 Hellus Copernicus ✅ 27.12.2022 #6 Hellus Copernicus ✅ 28.12.2022 #7 Mango Milkshake IPA ✅ 28.12.2022 #8 Resztkowa IPA Planowana jeszcze jedna seria Hellesów na mniejszym BLG i modyfikacja chmielenia zależnie od warki 5 i 6 Edytowane 14 Kwietnia 2023 przez Mopser zasada, elroy i Stachu01 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 (edytowane) 29.10.2022 #1 Kolsch Kolońskie 12.62 blg Spalt 27g 60 min , Tettnang 37g 15 min IBU 30 Słód Pilznenski Weyermann 4,7kg Słod Carapils Weyermann 597g Zacierany infuzyjnie w 64 stopniach Rozpoczęcie fermentacji w temp 17 stopni, możliwe zejście o pare stopni po fermentacji burzliwej Dodatek: Pół tabletki whirfloc 1.5ml kwasu mlekowego do zacierania Parametry wody 1 Amonowy jon (NH4) mg/l <0,05 0,50 2 Azotany (NO3) mg/l 1,5 50 3 Azotyny (NO2) mg/l <0,005 0,50 4 Barwa (Pt) mg/l 3,8 Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian 5 Chlorki mg/l 71 250 6 Magnez mg/l 10,5 7÷125 * 7 Mangan µg/l <20 50 8 Mętność NTU 0,37 Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 9 pH – 7,4 6,5÷9,5 10 OWO (C ) mg/l 3,92 Bez nieprawidłowych zmian 11 Przewodność elektryczna właściwa µS/cm 646 2500 12 Siarczany mg/l 79 250 13 Smak – akceptowalny Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian 14 Sód mg/l 53,1 200 15 Twardość ogólna (CaCO3) mg/l 232 60÷500 16 Twardość ogólna (dH) °n 13,0 3,4÷28 17 Wapń mg/l 76 nienormowany 18 Zapach – akceptowalny Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian 19 Żelazo ogólne (Fe) µg/l 27 200 20 Ogólna liczba mikroorganizmów w 22 ±2 °C j.t.k. w 1 ml bez nieprawidłowych zmian Bez nieprawidłowych zmian 21 Bakterie grupy coli metodą FM j.t.k. w 100 ml 0 0 22 Escherichia coli metodą FM j.t.k. w 100 ml 0 0 23 Enterokoki j.t.k. w 100 ml 0 0 Było dużo stresu, chciałem zrobić jak najlepsze. Bałem się zakażenia, po zniesieniu wiadra do piwnicy końcówka od blendera wpadła mi do środka podczas napowietrzania i zdezynfekowałem rękę starsanem i ją wyciągnąłem. Od rozpoczęcia śrutowania do zadania drożdży zeszło bite 9 godzin jak nie lepiej Przy butelkowaniu widać, że nie jest idealnie klarowne. Smak o wiele lepszy niż się spodziewałem. Nie jest za bardzo wytrawne, gorycz nie jest dominująca. Po wzięciu łyka fajnie nawilża gardło, zdecydowanie sesyjne. Chociaż ponoć pierwsze piwko smakuje tylko piwowarowi 12.12.2022r. 01:42 Zakapslowana ostatnia butelka Kolscha Spoiler Edytowane 15 Grudnia 2022 przez Mopser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 (edytowane) 30.10.2022 #2 Helles WLP 820 Helles 12.2 Blg Chmiel Tettang 55g 60 min, 18g 15 min Drodzdze WLP 820 30-35 IBU Rozbieg w IBU jest taki, że w którymś z trzech wiader wyszło mniej piwa o tym samym ekstrakcie początkowym. Po zakończeniu fermentacji uzupełnię, które to które Slod pilznenski Weyermann Eraclea 4,69kg Słod carapils 135g 1.5ml kwasu mlekowego do zacierania Start fermentacji w 17 stopniach, po około dwóch tygodniach zejście do 11 stopni Po sześciu tygodniach przewieziony do nieogrzewanego domu w którym jest ok 4 stopni, planowane butelkowanie ok 22 grudnia. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Mopser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 (edytowane) 30.10.2022 #3 Helles W34/70 Helles 12.2 Blg Chmiel Tettang 55g 60 min, 18g 15 min Drożdże W34/70 30-35 IBU Rozbieg w IBU jest taki, że w którymś z trzech wiader wyszło mniej piwa o tym samym ekstrakcie początkowym. Po zakończeniu fermentacji uzupełnię, które to które. Slód Pilzneński Weyermann Eraclea 4,69kg Słód Carapils 135g 1.5ml kwasu mlekowego do zacierania Start fermentacji w 17 stopniach, po około dwóch tygodniach zejście do 11 stopni Po sześciu tygodniach przewieziony do nieogrzewanego domu w którym jest ok 4 stopni, planowane butelkowanie ok 22 grudnia. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Mopser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 (edytowane) 01.11.2022 #4 Helles WLP838 Helles 12.2 Blg Chmiel Tettang 55g 60 min, 18g 15 min Drożdże WLP838 30-35 IBU Rozbieg w IBU jest taki, że w którymś z trzech wiader wyszło mniej piwa o tym samym ekstrakcie początkowym. Po zakończeniu fermentacji uzupełnię, które to które. Slód Pilzneński Weyermann Eraclea 4,69kg Słód Carapils 135g 1.5ml kwasu mlekowego do zacierania Start fermentacji w 17 stopniach, po około dwóch tygodniach zejście do 11 stopni Po sześciu tygodniach przewieziony do nieogrzewanego domu w którym jest ok 4 stopni, planowane butelkowanie ok 22 grudnia. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Mopser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Cześć. Fermentowałeś w temp. 17 st. C, czy tylko zadałeś je w tej temperaturze? Co prawda nie znam drożdży WLP838, ale w przypadku W34/70 oraz WLP820 lepiej startować w temp. 8-9 st. C. Fermentować w 10-11 st. C i na koniec przerwa diacetylowa. Na lagerowaniu możesz spokojnie trzymać dłużej, a tak naprawdę im dłużej tym lepiej. Daj znać, czy faktycznie jak piszą słód Weyermann Eraclea jest tak aromatyczny. Widzę, że będziesz mieć porównanie ze zwykłym pilzneńskim. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Paweł76 napisał: Cześć. Fermentowałeś w temp. 17 st. C, czy tylko zadałeś je w tej temperaturze? Co prawda nie znam drożdży WLP838, ale w przypadku W34/70 oraz WLP820 lepiej startować w temp. 8-9 st. C. Fermentować w 10-11 st. C i na koniec przerwa diacetylowa. Na lagerowaniu możesz spokojnie trzymać dłużej, a tak naprawdę im dłużej tym lepiej. Daj znać, czy faktycznie jak piszą słód Weyermann Eraclea jest tak aromatyczny. Widzę, że będziesz mieć porównanie ze zwykłym pilzneńskim. Pozdrawiam, Paweł. Wystartowałem w ok 15 oraz zanim opadła temperatura w piwnicy to w 17 fermentowałem. Niestety myślałem, ze jest tam 11 stopni, a okazało się 17. od ostatniego pomiaru temp w lecie w tej piwnicy doszło do ocieplenia i tym razem wyszło, że badam jak zachowają się lagery w wyższej temp startu i fermentacji. Zainteresowałem się Eraclea bo w opisie jest informacja, że to słód z Wenecji. Docelowo chce zrobić idealne (dla mnie i żony) piwo w stylu włoskim. Hellesy wybrałem na start do nauki, zrobie jeszcze jedną Warkę na gęstwie i będę fermentował w niższej temp niż w przypadku Warki numer 2, 3 i 4. Zachowam ten sam ekstrakt początkowy, jeżeli gorycz będzie ok to zostawię te same chmiele. Jeżeli nie to będę powoli modyfikował przepis, jednocześnie zmieniając tylko jedną rzecz. eksperyment polega też na wybraniu drożdży o profilu, który będzie mi smakował. Na ten moment nie mam możliwości dokładnej kontroli temperatury, ale przyjdzie na wszystko czas. Chciałbym z chęcią przetrzymać na lagerowanie 12 tyg, ale chce zrobić kolejna Warkę z gęstwy i potrzebuje mieć wolne wiadra. Poprawiłem post, wszędzie był użyty Eraclea Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Mopser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 19 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 (edytowane) 27.12.2022 #5 Helllus Copernicus Og 1.054 Helles. Drożdże 838 z gęstwy Słód Pilzneński 5,01kg Słod Carapils 0.29kg Większy zasyp o 10% ze względu na przygotowanie startera do Mango Milkshake IPA Chmiel Tettang 55g 60 min 18g 15 min Whirlpool 18g Tettang 85 stopni ok 25 min do zlania 21l Dodatki: Pól Whifloca 1,5ml kwasu mlekowego Edytowane 19 Stycznia 2023 przez Mopser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 19 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 (edytowane) 27.12.2022 #6 Hellus Copernicus Drożdże 820 1.049 Slod pilznenski 4,55 Słod carapils 270 CHMIEL TETTANG 55g 60 min 18g 15 min Whirlpool 85 stopni 18g Dotatki Pól Whifloca 1,5ml kwasu mlekowego Edytowane 19 Stycznia 2023 przez Mopser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 19 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 (edytowane) 28.12.2022 #7 Mango Milkshake IPA 1.064 OG 13l hoprate 19g/l Drożdże WLP San Diego Pale Ale (weyermann) - 2,3kg Laktoza - 1kg (20,8%) Pszeniczny (weyermann) - 0,5kg Carapils - 0,5kg Platki owsiane - 0,5kg (10,4%); Laska Wanilii na Whirlpool 3 puszki po 450g pulpy mango Chmiele: CTZ 25g do filtracji Cascade - 25g (hop stand 75°C) Mosaic US - 25g (hop stand 75°C) Citra US - 25 (hop stand 75°C) Na whirlpool Mosaic US - 75g Citra US 2017 - 43g Columbus 5g Cascade 25g Dodatki Pół Whifloca 1,5ml kwasu mlekowego 0.5kg łuski ryżowej, namoczonej w ciepłej wodzie, dodanej przed filtracją Nie mierzyłem gęstości przed dodaniem pulpy mango, ciężko będzie określić odfermentowanie. Edytowane 19 Stycznia 2023 przez Mopser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 19 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 28.12.2022 #8 Resztkowa IPA 1.063 OG hop rate 29,5g/l Drożdże San Diego Carapils 220g Pale ale 2.7kg 3.1kg pilzneński Chmiele na goryczkę 73g spalt 6.1% 60min Ok 220 tettang 5.2% 60 min Na whirlpool 95 stopni, ok 25 min do zlania 50g cascade 100g mosaic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się