Radzio Bier Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Witam bracia piwowarzy. Chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia. Ostatnio w dalekim kraju kupiłem płytowy wymiennik ciepła 60 płyt , chcąc szybko chłodzić brzeczkę. Pytanie jest następujące- czym dezynfekujące swoje wymienniki? Jak dbać o niego by służył jak najdłużej? No i najważniejsze - jak minimalizować możliwość zaskarżenia brzeczki przepływającej przez jego wnętrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Przed pierwszym użyciem NaOh a potem kwasek cytrynowy. Podczas chłodzenia wrzątek dezynfekuje. Następnie znowu NaOh i kwasek cytrynowy. Zakładam że posiadasz pompę albo kocioł warzelny z pompą-grawitacyjnie też można ale wiadomo ciśnienie niższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Myję w obiegu wodą powyżej 72°C z nadwęglanem sodu po każdym chłodzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio Bier Opublikowano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Godzinę temu, monodem napisał: Przed pierwszym użyciem NaOh a potem kwasek cytrynowy. Podczas chłodzenia wrzątek dezynfekuje. Następnie znowu NaOh i kwasek cytrynowy. Zakładam że posiadasz pompę albo kocioł warzelny z pompą-grawitacyjnie też można ale wiadomo ciśnienie niższe. Dzięki za info. Wymiennik będzie pracował z Klarstein Brauheld Pro. A jak bym zalewał wymiennik Star San? Nigdy wcześniej nie stosowałem NaOH i nie mam doświadczenia z tak silną chemią. NaOH nie uszkodzi miedzianych elementów wymiennika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Myj wodą z nadwęglanem zaraz po warzeniu i chłodzeniu, bezpieczne to i nic z wymiennikiem się nie dzieje. Traktuję go już tak dwa lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio Bier Opublikowano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 14 minut temu, smola napisał: Myj wodą z nadwęglanem zaraz po warzeniu i chłodzeniu, bezpieczne to i nic z wymiennikiem się nie dzieje. Traktuję go już tak dwa lata. Dzięki. Lepiej się dopytać niż żałować. Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 22 minuty temu, Radzio Bier napisał: Dzięki. Lepiej się dopytać niż żałować. Pozd ja wrzucam tabletke od zmywarki i puszczam w obieg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 NaOH nie reaguje z miedzią. A kwasek po zawsze ja wyczyści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Płuczę wodą i zalewam spirytusem 70%. Przed użyciem zlewam spiryt do pojemnika i znowu płuczę. Zero problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi