Skocz do zawartości

Płytowy wymiennik ciepła.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam bracia piwowarzy. Chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia. Ostatnio w dalekim kraju kupiłem płytowy wymiennik ciepła 60 płyt , chcąc szybko chłodzić brzeczkę. Pytanie jest następujące- czym dezynfekujące swoje wymienniki? Jak dbać o niego by służył jak najdłużej? No i najważniejsze - jak minimalizować możliwość zaskarżenia brzeczki przepływającej przez jego wnętrze?38417AAD-A859-4EE4-8E39-E9D5674ACCFA.thumb.jpeg.1d979bfee6e0a51811b0a63ced4f594e.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed pierwszym użyciem NaOh a potem kwasek cytrynowy. Podczas chłodzenia wrzątek dezynfekuje. Następnie znowu NaOh i kwasek cytrynowy. Zakładam że posiadasz pompę albo kocioł warzelny z pompą-grawitacyjnie też można ale wiadomo ciśnienie niższe. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, monodem napisał:

Przed pierwszym użyciem NaOh a potem kwasek cytrynowy. Podczas chłodzenia wrzątek dezynfekuje. Następnie znowu NaOh i kwasek cytrynowy. Zakładam że posiadasz pompę albo kocioł warzelny z pompą-grawitacyjnie też można ale wiadomo ciśnienie niższe. 

Dzięki za info. Wymiennik będzie pracował z Klarstein Brauheld Pro. A jak bym zalewał wymiennik Star San? Nigdy wcześniej nie stosowałem NaOH i nie mam doświadczenia z tak silną chemią. NaOH nie uszkodzi miedzianych elementów wymiennika?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.