Sebs Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Cześć wszystkim! Wybaczcie może głupie pytanie, natomiast jestem bardzo świeżym browarnikiem i przy robieniu pierwszej warki nie sprawdziłem zawartości cukru przed fermentacją toteż nie jestem w stanie policzyć %. Piwo robione było dokładnie z tej puchy, American Brown Ale: https://gozdawa.info/koneser-americanbrownale Do refermentacji użyłem 184g cukru zwykłego a przed butelkowaniem BLG wynosiło ok 2 stopnie. Warka 23 litry. Da się jakoś plus minus to policzyć już po fakcie? Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu01 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Według tej aukcji na Allegro (https://allegro.pl/oferta/piwo-domowe-gozdawa-american-brown-ale-seria-kones-11273300160) powinieneś mieć między 5 a 5,5% alkoholu. Niestety nie mówią jaki ekstrakt początkowy wychodzi z tego zestawu, więc możliwe, że wyszedł ci inny woltaż, bo drożdże to żywe organizmy. Sebs 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 3,4 kg ekstraktu na 23 l powinny dać brzeczkę około 11°Blg, z ekstraktem końcowym 2°Blg daje około 4,8% alkoholu. Będzie nieco wyżej, jeśli cukier dodałeś bezpośrednio do butelek, bez rozpuszczania w wodzie. Sebs 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebs Opublikowano 3 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Dzięki piękne za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 (edytowane) 22 godziny temu, punix napisał: 3,4 kg ekstraktu na 23 l powinny dać brzeczkę około 11°Blg, z ekstraktem końcowym 2°Blg daje około 4,8% alkoholu. Będzie nieco wyżej, jeśli cukier dodałeś bezpośrednio do butelek, bez rozpuszczania w wodzie. A co to za różnica, gdyby cukier rozpuścił w wodzie? Edytowane 3 Stycznia 2023 przez draker lit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Podpowiedź: sprawdź w jakich jednostkach jest podawany alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 23 minuty temu, draker napisał: A co to za różnica, gdyby cukier rozpuścił w wodzie? Zwiększa się objętość cieczy? ps Ale to raczej pomijalne wartości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się