Sebs Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Cześć wszystkim! Wybaczcie może głupie pytanie, natomiast jestem bardzo świeżym browarnikiem i przy robieniu pierwszej warki nie sprawdziłem zawartości cukru przed fermentacją toteż nie jestem w stanie policzyć %. Piwo robione było dokładnie z tej puchy, American Brown Ale: https://gozdawa.info/koneser-americanbrownale Do refermentacji użyłem 184g cukru zwykłego a przed butelkowaniem BLG wynosiło ok 2 stopnie. Warka 23 litry. Da się jakoś plus minus to policzyć już po fakcie? Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu01 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Według tej aukcji na Allegro (https://allegro.pl/oferta/piwo-domowe-gozdawa-american-brown-ale-seria-kones-11273300160) powinieneś mieć między 5 a 5,5% alkoholu. Niestety nie mówią jaki ekstrakt początkowy wychodzi z tego zestawu, więc możliwe, że wyszedł ci inny woltaż, bo drożdże to żywe organizmy. Sebs 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 3,4 kg ekstraktu na 23 l powinny dać brzeczkę około 11°Blg, z ekstraktem końcowym 2°Blg daje około 4,8% alkoholu. Będzie nieco wyżej, jeśli cukier dodałeś bezpośrednio do butelek, bez rozpuszczania w wodzie. Sebs 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebs Opublikowano 3 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Dzięki piękne za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 (edytowane) 22 godziny temu, punix napisał: 3,4 kg ekstraktu na 23 l powinny dać brzeczkę około 11°Blg, z ekstraktem końcowym 2°Blg daje około 4,8% alkoholu. Będzie nieco wyżej, jeśli cukier dodałeś bezpośrednio do butelek, bez rozpuszczania w wodzie. A co to za różnica, gdyby cukier rozpuścił w wodzie? Edytowane 3 Stycznia 2023 przez draker lit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Podpowiedź: sprawdź w jakich jednostkach jest podawany alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 23 minuty temu, draker napisał: A co to za różnica, gdyby cukier rozpuścił w wodzie? Zwiększa się objętość cieczy? ps Ale to raczej pomijalne wartości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi