lukkr Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Witam wszystkich, potrzebuję pomocy. Robię pilznera urquell z gotowego zestawu słodów. Użyłem drożdży Gozdawa GLW35 dwa opakowanie na 40l. Początkowe BLG było 15.5. Piwo trzymałem w garażu przez tydzień w temperaturze około 7-9 stopni. W tym czasie wypadł mi nagły wyjazd na 4 tygodnie. Niestety BLG pokazywało mi 12 postanowiłem przenieść na 2 dni do temperatury 16 stopni i przed samym wyjazdem chciałem przelać na cichą i zostawić do czasu jak wrócę. Niestety po tym czasie BLG dalej pokazywało ponad 10. Poprosiłem kolegę, aby zlał mi piwo na cichą za kilka dni. Co zresztą uczynił. Burzliwa była chyba 13 dni w sumie i cicha 3 tygodnie. Dzisiaj chciałem butelkować, a tu BLG 8. Tego nie ma co butelkować i co mogę teraz zrobić? Czy dodać świeże drożdże i czekać, aż przerobią cukry, czy może coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu01 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Czym mierzyłeś blg? Pytam, bo jeśli refraktometrem to alkohol zaburza odczyt i trzeba wpisać dane do kalkulatora, żeby poznać prawdziwy wynik. Edytowane 12 Stycznia 2023 przez Stachu01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 I kolejne pytanie po co przelewać na cichą? I jak wyglądała ta fermentacja...najpierw 7-9 stopni?( Pierwszy bład, taka temperatura to już dramat dla drożdży). Później ciągle 16? Jaki był schemat zacierania? Jak napowietrzałeś brzeczke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Po kiego grzyba przelewałeś skoro piwo było nie odfermentowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukkr Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Pomiar robiłem refraktometrem. Cichą zawsze robię chociaż tu są różne zdania. Przynajmniej to co czytałem. W tym wypadku chyba byłoby ryzykowne zostawiać piwo z drożdżami na 5 tygodni. Słody dodawałem do 50° na 10 minut, podgrzanie do 65° na 30 minut, podgrzanie do 72° na 30 minut, filtracja przy 78°. 60 minut gotowanie. Schłodziłem brzęczkę do około 16° zanim dodałem drożdże. Napowietrzanie było wstrząsanie pojemnikiem. Na początku w garażu miałem około 9°, ale potem był atak zimy i mrozy, więc spadła do 7°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 (edytowane) To obniżenie temperatury po starcie fermentacji to kiepska sprawa, nawet bardzo...Dodatkowo zadajesz drożdże w prawie 2x większej temperaturze niż fermentacja etc. Kolejny błąd. Temperatura powinna być od najniższej do najwyższej. Spadki mogą usypiać drożdże. Refraktometr potrzebuje korekty jeśli chodzi o pomiar piwa z alkoholem. W necie znajdziesz i sobie przeliczysz. Na moje wychodzi z 3,6-3,7BLG. A co ma się stać z drożdżami po 5 tygodniach? Edytowane 12 Stycznia 2023 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukkr Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Dzięki, czyli jest szansa, że mogę butelkować? Myślałem, żeby zrobić to bez dodawania cukru. Jeżeli chodzi o długość fermentacji to podobno i tu cytuję; "Jeśli piwo pozostawimy zbyt długo w fermentorze z drożdżami (szczególnie w wysokiej temperaturze) mogą pojawić się cechy świadczące o autolizie drożdży (nuty mięsne, drożdżowe, czasami siarkowe)." Z tego co czytałem to się pojawia podobno po 4 tygodniach Ogólnie to ja jestem na etapie amator początkujący? i starałem się robić jak było w instrukcji, ale z tego co widzę to nie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 4 tygodnie to ja robię minimalnie dmą burzliwej dla mocnych piw tylu ale. A porter bałtycki często dłużej. Po 4 tygodniach autoliza to absurd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukkr Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Dobrze wiedzieć na przyszłość. Z tych wszystkich opisów najczęściej jest 1 tydzień i tak miałem w instrukcji, więc myślałem, że max 2 tygodnie na burzliwą. Ile najlepiej dodawać drożdży do piwa, czy jedno opakowanie na piwo tak 12- 15 blg jest wystarczające? Czy lepiej dołożyć dodatkową paczkę? Faktycznie sprawdziłem w kalkulatorze i pokazuje 3,23 blg. Chyba jeszcze do kupię balingometr, tak na wszelki wypadek. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 Chyba każda firma ma dwoje kalkulatory na stronie i tam możemy policzyć co i jak. Ilość lepiej za duża niż za mała. Tydzień burzliwej w lagerze to jakiś żart. Wywal takie instrukcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukkr Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 4 godziny temu, Bolt napisał: Chyba każda firma ma dwoje kalkulatory na stronie i tam możemy policzyć co i jak. Ilość lepiej za duża niż za mała. Tydzień burzliwej w lagerze to jakiś żart. Wywal takie instrukcje. Dzięki, tak będę musiał zrobić. Myślałem, że robiąc wszystko według instrukcji to nie będzie problemów. Dobrze, że tutaj dłużej przytrzymałem na fermentacji to może jeszcze wyjdzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Postaraj się słuchać wskazówek ludzi na forum, bo na prawdę wiedzą o co biega w piwowarstwie? Edytowane 13 Stycznia 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się