Muchor Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Cześć, Mam prośbę o pomoc - jak byście zmodyfikowali wodę z warszawskiego Wodociągu Północnego? Jej skład jest tutaj: https://www.mpwik.com.pl/view/jakosc-wody/polnocny/2022&miesiac=listopad oraz https://www.mpwik.com.pl/view/twardosc-wody Jest to woda średniej twardości, pH ma w okolicy 7-7.4, czyli trzeba by ją lekko zakwasić, tak aby zjechać poniżej 6 pH (o ile rozumiem, optymalna kwaśność do zacierania to 5.2-6.0 pH). Co polecacie do obniżenia pH - kwas mlekowy (czy ten się nadaje: https://allegro.pl/oferta/kwas-mlekowy-80-1l-12075060284 ?), kwas fosforowy (https://allegro.pl/oferta/odrdzewiacz-prof-kwas-fosforowy-75-biomus-1kg-10426573692 ?) czy zwykły kwasek cytrynowy? Czy dodawać jeszcze gips piwowarski? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Masz świadomość że wodę modyfikuje się pod dany styl a nie od tak po prostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 16 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Tak, oczywiście. Chodzi mi o jakieś przykładowe sposoby - np. pod IPA dodaję tyle_a_tyle tego_i_tego, bo chcę mieć pH X.X - coś w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Tu masz całkiem fajny kalkulator. Najlepiej samemu dopasować. Do obniżania pH używam kwasu fosforowego lub mlekowego. Nie widzę różnicy w tych stężeniach. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 16 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 29 minutes ago, Łachim said: Tu masz całkiem fajny kalkulator. Najlepiej samemu dopasować. Do obniżania pH używam kwasu fosforowego lub mlekowego. Nie widzę różnicy w tych stężeniach. O, super tool - jak na niego spojrzałem, to sobie przypomniałem, że go kiedyś oglądałem.... Skleroza. Bardzo mi pomogłeś, serdecznie dziękuję. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Sprawdź pH zacieru nim cokolwiek będziesz modyfikował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent183 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Twoja woda jest całkiem ok. Ja mam wodę tez Warszawy ale z innego zakładu i jest całkiem inna (gorsza). Do IPA musisz pamiętać o stosunku chlorków do siarczanów, I tak przy goryczkowych powinna być przewaga siarczanów 2-2,5 :1, a przy NEIPA odwrotnie czyli używasz gipsu i/lub chlorku wapnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się