AdrianLubiPiwo Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Witajcie! jestem już po mojej 4 Warce. Wiedza dzielił się za mną kuzyn plus trochę się odczytałem i wydaje mi się, ze podstawy mam już za sobą, ale za każdy razem największym wyzwaniem jest zlewanie brzeczki do fermentora. Mam kociołek automatyczny, wiec zlewanie odbywa się od dołu przez kranik przed zdaniem chłodzenia brzeczkę do Ok 15 stopni. wewnątrz kociołka zamontowałem bazooke filtrującą. Przy ostatniej Warce dodatkowo kupiłem taki worek filtracyjny z gumka, co się nakłada na wiadro: https://allegro.pl/oferta/worek-filtracyjny-z-guma-na-fermentator-30-l-filtr-8102027616 Jak wyglądało przelewanie do wiadra i filtrowanie: 1. Osady przy niskiej temperaturze fajnie się oddzieliły i osiadły na dnie tam, gdzie jest kranik… 2. po otwarciu kranika momentalnie oblepiły bazookę i i tak musiałem łygą wachlować, żeby był przepływ przez bazookę. Notabene bazooka i tak ma stosunkowo duże oczka i ten pył i tak przez nią przechodzi. 3. przez ten worek założony na wiadrze brzeczka ledwo co skapywala do wiadra. 4. oczywiście w końcu brzeczki było dużo więcej w worku niż przefiltrowanego do wiadra i worek pod wpływem ciężaru wpadł do wiadra… 5. W całym tym zamieszaniu sporo narozlewalem wokół wiadra. 6. efekt byl taki, ze na koniec worek trzymałem w rękach i dosłownie wyciskałem z niego siła brzeczke Przelanie do fermentora zajęło chyba z godzinę… a przez te problemy efekt i tak byl mizerny. Jak wy filtrujące swoje brzeczki przed przelaniem do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) Używam w zwykłym garze hopstoper, ale czytałem też, że wielu użytkowników kociołków automatycznych również takowego używa. Możesz TUTAJ zobaczyć. Edytowane 5 Lutego 2023 przez smola AdrianLubiPiwo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianLubiPiwo Opublikowano 5 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Faktycznie to by było lepsze niż bazooka. slyszalem tez dobre opinie o takim filratorze spiralnym: https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Akcesoria/Filtrator-do-piwa-typ-CZTERY-RAMIONA.html Pewnie na jedna z tych 2 opcji przetestuje. Dodam, ze chmiele w pończochach, wiec u mnie problem jest z osadami białkowym i pyłem ze słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) Nie stosuje nic. Chmiele normalnie luzem. Mieszam po chłodzeniu. Czekam 30minut i zlewam. Trochę osadów białkowych etc jest potrzebna dla drożdży. Po co się przejmować tym że trochę mętnego wpada do wiadra? I tak opadnie a wnosi substancje potrzebne do fermentacji. Edytowane 6 Lutego 2023 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 18 godzin temu, AdrianLubiPiwo napisał: Jak wy filtrujące swoje brzeczki przed przelaniem do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 hopstoper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 U mnie sprawdza się worek biab włożony do fermentora, wygotowuję go wcześniej w czajniku, potem przelewam z gara brzeczkę i wyciskam ręcznie. Stosowałem różne metody, ale ta jest dla mnie najlepsza i małe straty. Tylko że warzę małe warki 12 - 13 litrów, więc garnek można podnosić bezproblemowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MalyPL Opublikowano 8 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 W dniu 6.02.2023 o 08:04, Bolt napisał: Nie stosuje nic. Chmiele normalnie luzem. Mieszam po chłodzeniu. Czekam 30minut i zlewam. Trochę osadów białkowych etc jest potrzebna dla drożdży. Po co się przejmować tym że trochę mętnego wpada do wiadra? I tak opadnie a wnosi substancje potrzebne do fermentacji. Stosuję okładnie to samo rozwiązanie Polecam "NIC" Pozdro AdrianLubiPiwo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się