Browman Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Chciałbym uważyć coś w stylu Pilznera na dolniakach płynnych ,jakie najlepiej użyć.Jaki zasyp.Jakie zacieranie.Dziękuję za pomoc.Trochę brak mi czasu na szukanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Wsio ryba. Mnie też brak czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Wyszukiwarka wiki na hasło pils zwraca aktualnie 4 przepisy. Jest tam i zasyp i zacieranie i proponowane drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Witam odkopuje temat. Sprawa wygląda następująco. Mam za sobą już kilka dolniakow na W 34-70 i na WLP800. W szczególności te WLP mi nie pod pasowały ciągle na wierzchu utrzymuje się gruba czapa piany, nawet jak zleje na cichą potrafi się odbudować, jak również bardzo wolno pracuja, ale smak i pełnią są ok. Jakie koledzy proponują inne drozdze, co sądzą o FM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Fm31 sprawdzałem co prawda po terminie bo był przestój ze brakowało tych drożdży na rynku. Zadałem bezpośrednio dwie fiołki do fermentora 12BLG 15l. Odfermentowaly do 3 profil piwa okej, jak dla mnie to podkreślają slodowosc w porównaniu do w34/70. Napewno nie chętnie pracują przy mniej niż 10, tak naprawdę rozkręciła mi się fermentacja dopiero przy 11*, przy 8* nie chciały co dla w34 nie było problemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 WLP 800 przy porterze startowałem z 6C, a w34-70 przy 8. Głównie jestem ciekaw jak FM poradzi sobie przy mocniejszym piwie typu marcowe, bocku, porter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 2 godziny temu, Marcin Skwira napisał: jak FM poradzi sobie przy mocniejszym piwie typu marcowe, bocku, porter? Jeśli dasz odpowiednią ilość to nie ma znaczenie jaki będzie ekstrakt początkowy. Sprawdzałeś Wyaest 2308? Fermentowałem nimi różne ekstrakty i bardzo sobie chwalę te drożdże. Fermentacja w 8C, bardzo czysty słodowy profil. Na gęstwie robiłem portera bałtyckiego 30 plato i też odfermentowały jak trzeba, nawet do refermentacji nie musiałem się niczym wspomagać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Nie sprawdzałem ich. Doświadczenie mam tylko z suchymi i wlp800. Ale mi się jakoś nie widzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Czyli "nie wiem, więc się wypowiem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 11 minut temu, zielony07 napisał: Czyli "nie wiem, więc się wypowiem". Nie wiem i dlatego pytam. Czy ktoś stosował z kolegów white labs 830? Właśnie dzwoniłem do sklepu po nowym roku na być świeża dostawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 1 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Wtrące się w temat po nieudanym moim Pilznerze. Zamierzam teraz robić marcowe (już w nowym kotle automatycznym mam nadzieję :)) ale gdybym teraz robił pilsa żeby nie zepsuć to zrobiłbym to tak: 1 warka - 15 litrów piwa - ok. 3 kg pilzneńskiego i 1 paczka w34/70 -- to będzie tzw starter. 2 warka " właściwa " na 24 godzinnej gęstwie z pierwszej warki - pół litra ze słoika na 20 litrów piwa da spokojnie radę. - tak 4,75 - 4,8 pilzneńskiego (celujemy zdroworozsądkowo w 12,5 - 13 Plateau) Zacieranie - no i tu jest cała filozofia czytając receptury - ja zrobiłem tak - 30 minut 62 st C i 45 min. 72 st C piwo nie dofermentowało i było zbyt pełne. Teraz zrobiłbym tak - 40 minut 62 st C, 30 minut 72 st C i 76 st C mash out - powoli wysładzać - bardzo ważne. Chmiele? - ja moja dwa udane dolniaki zrobiłem na Tradition, ale marynka z lubelskim jest super połączeniem. Nie mogę złego słowa powiedzieć o w34/70 - przestrzegać dawkowania 1 g na 1 ml brzeczki !! Inne drożdzę wymienione tu - dla mnie za drogie lub wymagają startera a to już jest czas którym ja zbytnio nie dysponuje. A i w34/70 uwodnić przed zadaniem Nie przesadzać z niską temperaturą - mi w lodówce nie chciały ruszyć - w 12- 14 st C na dworze super. Fermentacja trwa 5 tygodni. Piwo musi stać w butelkach 2 tygodnie w temp. pokojowej żeby się nagazowało !!! Edytowane 1 Stycznia 2020 przez Piotr Ba PS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się