Sojer Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Pewnie już jest zabutelkowane' date=' a teraz wystarczy uwarzyć [/quote']Mógłbyś coś więcej napisać o swojej teorii. Wiesz jak jest w koncernach. Wszędzie pośpiech, wszystko na wczoraj, butelki zakapslowane, wkład uzupełni się później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Jak pamiętam to w 17st C fermentowali. Chyba wystarczy wyłączyć chłodzenie. No nie wiem, myślę, że musieli coś kombinować, bo 17°C to chyba ciut za nisko na belga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Pewnie już jest zabutelkowane' date=' a teraz wystarczy uwarzyć [/quote']Mógłbyś coś więcej napisać o swojej teorii. Wiesz jak jest w koncernach. Wszędzie pośpiech' date=' wszystko na wczoraj, butelki zakapslowane, wkład uzupełni się później [/quote'] To chyba jednak Ty nie masz pojęcia o koncernach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Jak pamiętam to w 17st C fermentowali. Chyba wystarczy wyłączyć chłodzenie. No nie wiem' date=' myślę, że musieli coś kombinować, bo 17°C to chyba ciut za nisko na belga.[/quote'] Kombinować za wiele nie trzeba - brzeczkę wystarczy schłodzić do 20°C, wyłączyć chłodzenie kadzi, podczas fermentacji wydziela się ciepło i to powinno wystarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 To chyba jednak Ty nie masz pojęcia o koncernach Jak 99% społeczeństwa sam utwierdzam się w własnogłownie tworzonych mitach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 To chyba jednak Ty nie masz pojęcia o koncernach Jak 99% społeczeństwa sam utwierdzam się w własnogłownie tworzonych mitach Mam nadzieję że do tego piwa użyją normalnej, polskiej żółci bydlęcej, a nie tego chińskiego proszku, który sypią do zwykłego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Kadź zamiast chłodzić do dolniaka można podgrzać do górniaka. Temp. można uzyskać jaką się chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Powodzenia Dori. Jak skończysz to napisz jeszcze co tam ciekawego się działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Ukazał się biały dym unoszący się nad Browarem.... oznaczać to może tylko jedno: Habemus Cervisiam !!! Edytowane 15 Października 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 No Dori! Samej przyjemności przy warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virago535 Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Dori baw się dobrze przy warzeniu, później podziel się wrażeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio melu Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Cieszyn to koncern jak rower rakieta...przecież tam jeszcze funkcjonują dobre stare zasady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Pierwsza warka już pięknie fermentuje. Drożdże szybciutko zabrały się do pracy Dzisiaj uwarzona została druga, kolejne 3 warki zostaną uwarzone jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 A co z drożdżami? Nie zbierają z piany, tylko zadają świeże do kazdej warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 A co z drożdżami? Nie zbierają z piany, tylko zadają świeże do kazdej warki? Na taką rozrzutność to nas nie stać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 No to jak, już na drugi dzień sa drożdże do zebrania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 No to jak, już na drugi dzień sa drożdże do zebrania? A może do fermentującego piwa dolewana jest świeża brzeczka? Jak duże są tam kadzie warzelne? A jak duże zbiorniki do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) Tak jest jak pisze Stasiek. Do tanka z BKD były dolewane kolejno 3 warki. Edytowane 16 Października 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Acha, drauflassen, nie wiedziałem, że to stosują w Polsce i to potrójnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Acha, drauflassen, nie wiedziałem, że to stosują w Polsce i to potrójnie. Tego po niemiecku to nie wiem, ale to bardzo popularna praktyka. Zarówno w wielkich browarach (Warka), małych (Lwówek), mikro (Konicek), czy restauracyjnych (Kalisz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 No i chyba Paulaner z tych kadzi też nie zapełnia całego tankofermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Wszędzie to stosują, bo warzelnia jest droga a tanki są tanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) Ja słyszałem o tym tylko pokątnie, jako o historycznej technice niemieckiej... Ale drauflassen polega na tym, ze drożdże zadajemy wyliczone tylko na pierwszą miarkę brzeczki, do kolejnych już się ich nie dodaje, licząc, że same namnożyły się do odpowiedniej ilości. A kolejną warkę dodaje się na drugi dzień. Edytowane 16 Października 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 No coś w tym jest na rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 czyli wlewamy do tanka jedna warkę - zaczyna sie fermentacja . Warzymy następną - wlewamy do tej fermentującej i tak 3 razy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się