smola Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Hej, czym dosłodzić piwa zakwaszane w fermentorze (brzeczka po zakwaszeniu nie była gotowana)? Piwo warzone było 15.01.2023, fermentacja na US-05. 30 stycznia dodałem po cztery kilogramy owoców na wiadro. W tym tygodniu chcę pakować w butelki, a żonka prosi bym delikatnie podbił słodycz, bo dla niej jest za kwaśne. Mam ksylitol oraz laktozę, czy obu tych surowców bakterie w butelce mi nie skonsumują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zwykle drożdże piwowarskie nie zjadają laktozy i ksylitolu. Jak duża warka? Jak jest mega kwas to Ja bym bym na 25l piwa wrzucił lekko 1-1.5kg laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Dwa wiadra po 25 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 A czym były zakwaszane? Bo jeśli bakteriami kwasu mlekowego to laktoza zostanie zjedzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Tak, bakteriami kwasu mlekowego, więc pozostaje ksylitol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) Jak robiłem babskie piwo dla żony, to zrobiłem coś w stylu deski degustacyjnej. Odlałem 500 ml do 5 szklanek, do każdej dosypałem inną ilość ksylitolu i dałem do spróbowania. Wybrała oczywiście najsłodszą, więc na 20l poszło 1kg ksylitolu, co daje prawie 25g na butelkę. Ciężko powiedzieć jak teraz smakuje Twoje piwo i jakie są preferencje małżonki, więc polecam użyć mojego sposobu. Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez ciezkicoswybrac smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Było w pewnym temacie. Dwie-trzy tabletki słodzika z lidla na butelkę 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi