Skocz do zawartości

Dosładzanie piw kwaśnych


smola

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, czym dosłodzić piwa zakwaszane w fermentorze (brzeczka po zakwaszeniu nie była gotowana)?  Piwo warzone było 15.01.2023, fermentacja na US-05. 30 stycznia dodałem po cztery kilogramy owoców na wiadro. W tym tygodniu chcę pakować w butelki, a żonka prosi bym delikatnie podbił słodycz, bo dla niej jest za kwaśne. Mam ksylitol oraz laktozę, czy obu tych surowców bakterie w butelce mi nie skonsumują?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak robiłem babskie piwo dla żony, to zrobiłem coś w stylu deski degustacyjnej. Odlałem 500 ml do 5 szklanek, do każdej dosypałem inną ilość ksylitolu i dałem do spróbowania. Wybrała oczywiście najsłodszą, więc na 20l poszło 1kg ksylitolu, co daje prawie 25g na butelkę. Ciężko powiedzieć jak teraz smakuje Twoje piwo i jakie są preferencje małżonki, więc polecam użyć mojego sposobu. 

Edytowane przez ciezkicoswybrac
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.