Jump to content

Dosładzanie piw kwaśnych


Recommended Posts

Hej, czym dosłodzić piwa zakwaszane w fermentorze (brzeczka po zakwaszeniu nie była gotowana)?  Piwo warzone było 15.01.2023, fermentacja na US-05. 30 stycznia dodałem po cztery kilogramy owoców na wiadro. W tym tygodniu chcę pakować w butelki, a żonka prosi bym delikatnie podbił słodycz, bo dla niej jest za kwaśne. Mam ksylitol oraz laktozę, czy obu tych surowców bakterie w butelce mi nie skonsumują?

Link to comment
Share on other sites

Jak robiłem babskie piwo dla żony, to zrobiłem coś w stylu deski degustacyjnej. Odlałem 500 ml do 5 szklanek, do każdej dosypałem inną ilość ksylitolu i dałem do spróbowania. Wybrała oczywiście najsłodszą, więc na 20l poszło 1kg ksylitolu, co daje prawie 25g na butelkę. Ciężko powiedzieć jak teraz smakuje Twoje piwo i jakie są preferencje małżonki, więc polecam użyć mojego sposobu. 

Edited by ciezkicoswybrac
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.