smola Posted April 24, 2023 Share Posted April 24, 2023 Hej, czym dosłodzić piwa zakwaszane w fermentorze (brzeczka po zakwaszeniu nie była gotowana)? Piwo warzone było 15.01.2023, fermentacja na US-05. 30 stycznia dodałem po cztery kilogramy owoców na wiadro. W tym tygodniu chcę pakować w butelki, a żonka prosi bym delikatnie podbił słodycz, bo dla niej jest za kwaśne. Mam ksylitol oraz laktozę, czy obu tych surowców bakterie w butelce mi nie skonsumują? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mopser Posted April 24, 2023 Share Posted April 24, 2023 Zwykle drożdże piwowarskie nie zjadają laktozy i ksylitolu. Jak duża warka? Jak jest mega kwas to Ja bym bym na 25l piwa wrzucił lekko 1-1.5kg laktozy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 24, 2023 Author Share Posted April 24, 2023 Dwa wiadra po 25 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted April 24, 2023 Share Posted April 24, 2023 A czym były zakwaszane? Bo jeśli bakteriami kwasu mlekowego to laktoza zostanie zjedzona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 24, 2023 Author Share Posted April 24, 2023 Tak, bakteriami kwasu mlekowego, więc pozostaje ksylitol. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted April 24, 2023 Share Posted April 24, 2023 (edited) Jak robiłem babskie piwo dla żony, to zrobiłem coś w stylu deski degustacyjnej. Odlałem 500 ml do 5 szklanek, do każdej dosypałem inną ilość ksylitolu i dałem do spróbowania. Wybrała oczywiście najsłodszą, więc na 20l poszło 1kg ksylitolu, co daje prawie 25g na butelkę. Ciężko powiedzieć jak teraz smakuje Twoje piwo i jakie są preferencje małżonki, więc polecam użyć mojego sposobu. Edited April 24, 2023 by ciezkicoswybrac smola 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted April 24, 2023 Share Posted April 24, 2023 Było w pewnym temacie. Dwie-trzy tabletki słodzika z lidla na butelkę 0,5l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts