bubuś Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Warka nr 65 koźlak - Słód wiedeński - 2,90kg - Słód monachijski 2 - 2,20kg - Słód pilznejski - 2,50kg - Słód caramunich 1 - 0,30kg - Słód caraplis - 0,40kg - Chmiel marynka 7,5% - 20gr - Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 20gr - Mech irlandzki - 5gr Śruta do 25l wody o temperaturze 64°C Przerwa 30 minut 63°C Po 10 minutach 1/3dekot 71°C - 10' , gotowanie 20' Zwrot dekotu Przerwa 30 minut 71°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 15l wody - 70°C Gotowanie 60 minut - od początku 20gr marynki - w 50 minucie 20gr h. hersbrucker i mech irlandzki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Za pomocą paru pojemników z lodem warka schłodzona do 13°C , zadana gęstwa po burzliwej z warki 62 ( W 34/70 ) Wyszło 26,5l / 17,5°Blg i 2 x 1l / 12°Blg na startery lub rezerwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Warka nr 66 kożlak pszeniczny - Słód pszeniczny ciemny - 2,00kg - Słód pilznejski - 2,00kg - Słód monachijski 2 - 1,50kg - Słód pszeniczny jasny - 2,00kg - Słód carawheat - 0,50kg - Słód caea 20 - 0,30kg - Chmiel marynka 7.5% - 10gr - Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 30gr Śruta pszeniczną do 17l wody o temperaturze 41°C Przerwa 45 minut 40°C Przerwa 15 minut 46°C Przerwa 15 minut 51°C Dodać 8l wrzątku i resztę słodów Przerwa 30 minut 63°C Po 10 minutach 1/3 dekot 72°C -10', gotowanie 20' Zwrot dekotu i przerwa 40 minut 71°C Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie 3 x 4l wody 71°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie marynka i h. hersbrucker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Wyszło 25l / 20.5°Blg Dzisiaj o 1:30 zadana gąstwa zymoferm waissbier 4 Zakładałem 21,5°Blg i trochę mniejszą objętość , ale brakło sił. Rano fermętki bulgoczą aż miło. To był bardzo długi dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 No i moje zenki poszły sobie na spacer. Fermentacja jest naprawdę burzliwa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 0,7l piwa stracone przez wędrówki drożdży:( Pszeniczka zeszła w 24h z 20,5°Blg do 9°Blg . Dałem tylko 80ml gęstwy z poprzedniej warki , a tu taka niespodzianka. Muszę przyznać , że świeże zenki startują bardzo wolno. Z gęstwy to już żywioł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Warka 62 zeszła po cichej jeszcze 0,5°Blg i stanęła na 4,5°Blg. Piwko rozlane do 53 butelek 0,5l z dodatkiem 3gr cukru na sztukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Warka 63 rozlana do 42 butelek 0,5l z dodatkiem 2,5gr cukru na butelkę. Mocna pszeniczka zeszła do 5°Blg. Zapowiada się dobre piwko. Warka 64 , koźlak dudeltowy przelany na cichą. Warka zeszła do 7°Blg z 22°Blg . Chociaż drożdże , które dodałem nie są dedykowane do tego stylu , to zielone piwo jest dobre. Myślę że na cichej piwko zejdzie jeszcze o 1°Blg -1,5°Blg , ale nie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Wreszcie trochę więcej czasu , więc trzeba nadrobić zaległości w warzeniu. Słód zamówiony , drożdże Wyeast Munich Lager i Wyeast 2565 Kölsch poszły do ciepełka. Myślę , że od poniedziałku spędzę sporo czasu w warzelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 (edytowane) Warka nr 67 Zmora z pszeszłości , piwo w styly Irish Red Ale - Słód pale ale - 3,00kg - Słód pilznejski - 1,50kg - Słód monachijski 2 - 0,50kg - Słód crystal - 0,50kg - Jęczmień palony - 0,04kg - Chmiel bramling cros 7% - 20gr - Chmiel fuggles 5,10% - 20gr Śrutę wsypać do 19l wody o temperaturze 70°C Przerwa 80 minut 68°C Dodać palony jęczmień Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie 3 x 4l wody 71°C Gotowanie 60 minut Od początku 20gr bramling cross W 45 minucie 20gr fuggles Edytowane 27 Października 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Wyszło 23,5l/13,5°Blg i 2 x 1l na startery. Dodane drożdże danstar nottingham. Fermentacja w 19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Dziś nastawiłem 1,5l starter z munich lager. Jutro czas na marcowe. IRA bulgocze aż miło , to będzie szybka burzliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 (edytowane) Warka nr 68, piwo w styly oktoberfest - Słód wiedeński - 2,00kg - Słód pilznejski - 3,00kg - Słód monachijski 2 - 1,00kg - Słód caramunich - 0,40kg - Słód zakwaszający - 0,125kg - Słód melanidynowy - 0,220kg - Chmiel marynka 8,5% - 15gr - Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 35gr - Mech irlandzki - 5gr Śrutę wsypać do 22l wody o temperaturze 64°C Przerwa 20 minut 63°C przerwa 40 minut 71°C Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie 3 x 4,5l wody 71°C Gotowanie 70 minut Od początku 15gr marynki i 15gr h. hersbrucker W 60 minucie 20gr h. hersbrucker i 5gr mchu irlandzkiego Edytowane 27 Października 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 (edytowane) Wyszło 26,5l/14°Blg Schłodzone do 15°C i zadany starter munich lager. Fermentacja burzliwa w 10°C Edytowane 27 Października 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Dzisiaj rano do ciepełka poszły drożdże wyeast 2565 kölsch. Jak wszystko pójdzie dobrze , to w niedzielę nastawię starter , a w poniedziałek do warzenia. Burzliwa w IRA praktycznie zakończona , więc jutro na cichą. Marcowe zeszło do 6°Blg i tak się zastanawiam czy nie podnieś temperatury do 14°C na 1 dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Warka nr 69 kolońskie - Słód pilsnejski - 5,40kg - Słód wiedeński - 0,30kg - Słód caraplis - 0,30kg - Chmiel h. tradition 3,5% - 25gr - Chmiel h. spalt select 4,8% - 50gr Śrutę wsypać do 17l wody o temperaturze 62°C Przerwa 30 minut 65°C Przerwa 40 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtrować i wysładzać 4 x 4 litry Chmielenie 80 minut 10? - 40gr spalt select 60? - 10gr spalt select 70? - 25gr h tradition Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 No i wyszło 26l/12 i coś °Blg + 2l rezerwy 15°Blg Całość schłodzona do 16°C Dodany starter drożdży wyeast 2565 kölsch Fermentacja w 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 No i many 70 Warka nr 70 zielone ( dla chrześniaka Patryka ) - Słód pilsnejski - 4,00kg - Słód caraplis - 0,40kg - Słód cara - 0,40kg - Chmiel magnum 15% - 10gr - Chmiel lubuski 4,4% - 35gr - Barwnik spożywczy niebieski - 6gr Śrutę wsypać do 16l wody o temperaturze 65°C Przerwa 25 minut 63°C Przerwa 40 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtrować i wysładzać 3 x 5 litry Gotowanie - 70 minut Magnum w 10 minucie lubuski 15gr w 50 minucie lubuski 20gr i barwnik w 65 minucie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Wyszło 23l/12,5°Blg Barwnik był bardzo intensywny i wystarczyło 1,5gr. Schłodzone do 20°C i dodane drożdże T 58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Gratulacje z okazji 70 warki! No i many 70Warka nr 70 zielone [...] - Barwnik spożywczy niebieski Żeby uzyskać zielone piwo dodałaś niebieski barwnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 piwo żółte,barwnik niebieski,te dwa kolory dają zieleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 piwo żółte,barwnik niebieski,te dwa kolory dają zieleń. Ano faktycznie - to jasne piwo - nie zczaiłem że to tak zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 nie wiem czy to zadziała,ale teoretycznie powinno . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Sorki , że dopiero teraz. Zadziałało:okey: Piwko ma super ciemno-zielony kolor. Ps. Lepiej dodać mniej niebieskiego niż więcej zielonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Gratulacje z okazji 70 warki! No i many 70Warka nr 70 zielone Dzięki za gratul. [...] - Barwnik spożywczy niebieski Żeby uzyskać zielone piwo dodałaś niebieski barwnik? Tak. Troszkę niebieskiej chemi i masz super zieleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się