maniek929 Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Witam, jestem posiadaczem rollbaru, na większe imprezy zawsze kupuję piwo w beczkach(przeważnie żubr), jednak problem z tym że czasem piwo strasznie sie pieni, początkowo leci super z czasem pojawia się piana.Temperatura wody chłodzącej 7 stopniCiśnienie na reduktorze 2barKeg temp. otoczeniaNalewak z chłodzeniemWąż piwny około 1.5mb(przystosowany do piwaPiwo leci przez dwie chłodniczki, był to rollbar do wyszynku z dwóch beczek na raz, ale przerobiłem na jedną, dlatego spirale chłodzące połączyłem ze sobą. Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie dotyczące piw koncernowych, więc pytam tutaj. No chyba że źle szukałem i jest gdzieś temat o tym Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Moim zdaniem o wiele za duże to ciśnienie do wyszynku, spróbuj np. 0,6 bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Ok zobacze przy nowej beczce, pytanie jeszcze takie głupie ale zadać muszę, czy piwo w kegu jest już nagazowane ?Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Jest nagazowane. Ja bym się na 0,6 bara nie pokusił. Dałbym 1,5 bara. I jeśli możesz to bank wody lodowej powinien mieć temp. 4°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Jest nagazowane. Ja bym się na 0,6 bara nie pokusił. Dałbym 1,5 bara. I jeśli możesz to bank wody lodowej powinien mieć temp. 4°C.Pewnie że mogę ustawić temp. wody w chłodziarce na 4 stopnie z histezą 0,5 stopnia. Teraz na weekend mam w planie podpiać beczkę sprawdzimy, dzięki za radyWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Przy kranie powinieneś mieć kompensator i nim regulujesz przepływ piwa. Pieni się, to zmniejsz przepływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Tak mam kompensator, tyle że nawet przy minimalnym jego otwarciu leciała sama gęsta piana. Działo sie to przeważnie na drugi dzień po podpięciuWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Nie zostawiaj podpiętego piwa na noc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Nie zostawiaj podpiętego piwa na nocNa noc odpinać głowicę z kega ? Czy wystarczy zamkniecie zaworu z co2 ? Mam za reduktorem zaworekWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 3 minuty temu, maniek929 napisał(a): Na noc odpinać głowicę z kega ? Czy wystarczy zamkniecie zaworu z co2 ? Mam za reduktorem zaworek Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Wystarczy tylko dlaczego piwo się przegazowane następnego dnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Wystarczy tylko dlaczego piwo się przegazowane następnego dnia?A tego to nie wiem, miałem nadzieje znaleźć tutaj odpowiedz, być może za duże ciśnienie jak kolega wyżej wspomniał. Spróbuję z 2-2.1 bara zejść na 1,5 bara oraz temperaturę na chłodziarce ustawić na 4 stopnie + dodać twój sposób czyli na noc oraz do czasu wyszynku kolejnego piwa będę zamykał zaworek z co2.Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Ustawione 4 stopnie i 1.5 bara, na drugi dzień piwo bez piany.Wieczorem przełaczyłem chłodziarkę znowu na 7 stopni celem sprawdzenia, dziś około 17 lane pierwsze piwo, i jest odpowiedz na pytanie. Winne było zbyt wysokie ciśnienie ustawione na reduktorze bo na 7 stopniach nadal brak pianyWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raafal_1916 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Cześć, nie chcę śmiecić nowym tematem, więc podpinam sie tutaj. Mam rollbar i od jakiegoś czasu taki problem że lejąc piwo na początku, a później co jakiś czas strzela pianą, tak jakby łapał powietrze, ale nie wiem skąd. Ktoś może pomóc i wskazać gdzie jest problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 W dniu 22.08.2023 o 12:22, raafal_1916 napisał(a): Cześć, nie chcę śmiecić nowym tematem, więc podpinam sie tutaj. Mam rollbar i od jakiegoś czasu taki problem że lejąc piwo na początku, a później co jakiś czas strzela pianą, tak jakby łapał powietrze, ale nie wiem skąd. Ktoś może pomóc i wskazać gdzie jest problem? Po nalaniu kilku piw jedno po drugim problem nadal występuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Ta szybkozłączka nie wzbudza mojego zaufania, co to za piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Puszcza na uszczelce albo szybkozłączce. Posprawdzaj też uszczelki - nasmaruj wazeliną spożywczą wymień sparciałe. Ostatnia rzecz dlaczego piwo się pieni to brudna instalacja, wymyj linie NaOH potem kwasem i na bieżąco po wyszynku czyść ją. Ostatnio pomagałem rozstawiać zestawy do piw koncernowych - tam w większości zestawów są odpieniacze tak zwane. Przy różnicach temp. oraz przy rozlewie 50 l kega w ciągu 30 minut często się piwo spienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się