olo333 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Końcówkę weekendu i początek tygodnia spędziłem na pracach piwowarskich, czego efektem były: Warka 99 - Roggenbier Ostatnie piwo tego sezonu, uwarzone 6 czerwca. Skład: Żytni (Bestmalz) - 2 kg Pale Ale (Soufflet) - 1,2 kg Pszeniczny (Bestmalz) - 0,5 kg Monachijski (Soufflet 15 EBC) - 0,5 kg Brown (175-200 EBC) - 0,22 kg Cara Gold (120 EBC, Castlemalting) - 0,1 kg Żywiecki palony - 0,08 kg Zacieranie: 44°C - 30 minut, następnie wrzątkiem do 60°C i od razu na palniku do 70°C - 60 minut z dodatkiem 3 ml kwasu lekowego. po godzinie mash out i filtracja. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 35 g Spalt Select 2,8%AA (granulat 2015) - FWH 60 min Wynik końcowy - około 21 l. 13,5°Blg. Gęstwa z Bavarian Wheat zadana w temperaturze 22°C. Warka 98 - Hefe-Weizen - na cichej, 3°Blg. Warka 97 - Witbier XV - od niedzieli (5 czerwiec) w butelkach, z dodatkiem 160 g cukru. Gęstość 3°Blg. Smak obiecujący. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Trzeba było dociągnąć do setki.... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Będzie za to większa motywacja do rozpoczęcia nowego sezonu, po letnim lenistwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 jakieś poważne plany na 100 warkę? wszyscy robią coś ekskluzywnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Nowa saszetka, więc na pewno nic spektakularnie mocnego Może po prostu jakiegoś wita - w końcu to się tutaj najczęściej przez te 6 lat warzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 Warka 98 - Hefe-Weizen - w butelkach od czwartku (23-06-2016), z dodatkiem 160 g cukru. Warka 95 - Lambic - szybciej, niż przewidywałem (26-06-2016) dodałem 4 kg wiśni. No cóż - wyjątkowo wcześnie dojrzały, po urlopie nie miałbym już czego szukać na drzewie. Smak młodego gueze bardzo przyjemny, aczkolwiek trochę mało kwaśny. Myślę jednak, że z dodatkiem wiśni będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Warka 99 - Roggenbier - w butelkach. 19 l, 160 g cukru, 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Warka 95 - Lambic - od wczoraj w butelkach. Po zlaniu przez rajstopę (robale z wiśni) otrzymałem około 22 l lambica, do którego dodałem 90 g cukru. Piękny kolor, aromat wiśni i trochę nut kwaśnych - jak na razie jestem zadowolony . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Nie kumam na czym polega to zlewanie przez rajstopę. Na które wiadro ją nakładasz? I jak ściągasz wężykiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Nie kumam na czym polega to zlewanie przez rajstopę. Na które wiadro ją nakładasz? I jak ściągasz wężykiem? Nie nie nie mylisz wszystko rajstopę na głowę zakładasz mówisz, że to napad a owoce i chmiel same uciekają płacąc klarownym piwem! Serio ciężko pomyśleć, albo poszukać? http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/?p=207847 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Nie kumam na czym polega to zlewanie przez rajstopę. Na które wiadro ją nakładasz? I jak ściągasz wężykiem? Nie nie nie mylisz wszystko rajstopę na głowę zakładasz mówisz, że to napad a owoce i chmiel same uciekają płacąc klarownym piwem! Serio ciężko pomyśleć, albo poszukać? http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/?p=207847 A to tak się robi, widzisz, a u ola widziałem zdjęcia z nałożoną rajstopą na wiadro i dlatego też nie mogłem sobie tego wyobrazić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Ja zakładam na wylotową cześć wężyka i dużo "paprochów" zostaje w skarpecie. Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 A to tak się robi, widzisz, a u ola widziałem zdjęcia z nałożoną rajstopą na wiadro i dlatego też nie mogłem sobie tego wyobrazić A bo ja to robię trochę inaczej, jak na zdjęciu pod tym postem http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/?p=382913 Rajstopy gotuję w wodzie, następnie naciągam na wiadro do którego zlewam. Zaciągam wężykiem piwo i wkładam go do nogawki, tak żeby dotykał dna wiaderka. Od sposobu kolegi Unda metoda różni się głównie prostszym sposobem mocowania oraz tym, że po jednokrotnym użyciu rajstopy wywalam i kupuje nowe - nie muszę ich czyścić, a majątku nie kosztują. Na zdjęciu widać też, że jednej nogawki nie ma - posłużyła do zrobienia schabu suszonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 butelkowac z chmielinami a pic z rajtuzą na łbie :0 marekm i Plato 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Warka 100 - Witbier XVI Po dłuższej przerwie przyszła kolej na setną warkę, uwarzoną 08-10-2016. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg Pszenica niesłodowana - 0.8 kg Płatki orkiszowe błyskawiczne Szczytno - 0,8 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne "Kupiec" - 0,2 kg Pszenice, płatki orkiszowe oraz owsiane skleikowałem już kilka godzin przed warzeniem. Następnie dodałem słód pilzneński i przerwa w 45°C przez 40 minut. Podniosłem temperaturę wrzątkiem do 62°C, dodałem płatki jęczmienne i 7 ml kwasu mlekowego. Od razu na palniku podniosłem temperaturę do 69°C, przerwa 70 minut. Filtracja bezproblemowa po podgrzaniu zacieru do 75°C, wysładzanie wodą z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 22 g Spalt Select 2,8%AA (granulat 2015) - FWH 60 min 4 g Sladek 5,95 % AA (granulat 2014) - FWH 60 min Lekko podsuszone skórki z pomarańczy (65 g przed suszeniem) - 5 minut Świeżo zmielona kolendra 6 g - 5 minut Wynik końcowy: 22 l, 12°Blg. Starter z Leuven Pale Ale zadałem w 22°C. eresz i Undeath 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 No i stówka pękła Gratulacje! olo333 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Warka 101 - BGSA "Diaboł" Piwo uwarzone w nocy, 31-10-2016. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 6 kg Cukier biały - 0,6 kg Zacieranie w lodówce turystycznej, od 69°C do 66°C, 110 minut, z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego. Do wysładzania 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 11 g Iunga 11%AA (granulat 2014) - FWH 60 min 12 g Warrior 16,7%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 20 g Sladek 5,95 % AA (granulat 2014) - 10 min 20 g Sladek 5,95 % AA (granulat 2014) - 0 min 0,6 kg cukru - 1 minuta Wynik końcowy: 20 l, niecałe 23°Blg. Gęstwa z Leuven Pale Ale zadałem w 21°C. Rano pracowały już pełną para. Warka 100 - Witbier XVI - coś ta setna warka nie do końca przebiega po mojej myśli. Fermentacja najpierw się ślimaczyła, a gdy przelewałem w poniedziałek na cichą, gęstość wynosiła 5°Blg (powinna być 3°Blg). Drożdżami zaszczepiłem kolejną warkę, natomiast na powierzchni przelanego piwa znów pojawiła się biała pianka, więc mam nadzieję, że drożdże jakoś dociągną do akceptowalnego wyniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Warka 100 - Witbier XVI - po długim czasie piwo ostatecznie zeszło do 3°Blg i wylądowało w butelkach z dodatkiem 100 g cukru (na 20 l). Przy okazji wyklarowało się jak rasowy koncerniak - szkoda tylko, że to witbier... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Warka 102 - Marcowe Piwo uwarzone nocą, w święto Trzech Króli. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 2,5 kg Monachijski (Soufflet) - 1,5 kg Caramunich typ III - 0,3 kg Zacieranie w lodówce, 70-66°C, 90 minut, z dodatkiem 4 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 17 g Iunga 11%AA (granulat 2014) - FWH 70 min 20 g Saaz 4%AA (granulat 2015) - 10 min Wyszło z tego około 22 l brzeczki o gęstości 14°Blg. Po schłodzeniu do 5°C zadałem starter z Munich Lager, Drożdże podjęły pracę po około 48 godzinach, w temperaturze nie przekraczającej 6°C. Tydzień wcześniej - 30 grudnia - do butelek trafiła warka 101 - BGSA "Diaboł". Gęstość 3°Blg, 20 l, 95 g cukru. Smak ciekawy, ale jeszcze długa droga przed nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Warka 103 - śliwkowe, wędzone (powtórka warki 66, 90)Piwo uwarzone w ostatni weekend (28-01-2017). Skład: Wędzony (Steinbach) - 2,5 kgMonachijski (Soufflet/Steinbach, po kilogramie jednego i drugiego) - 2 kgCaramunich typ III - 0,5 kgPszeniczny - 0,5 kgPalony żywiecki - 0,2 kgPale Ale (Soufflet) - 1 kgŚliwki wędzone - 0,5 kgGoździki - 4 szt, zgniecioneCynamon świeżo zmielony - 3,5 gZacieranie w lodówce: 90 minut, od 70°C do 66°C. Do zacieru 3 ml kwasu mlekowego, tyle samo do wysładzania.Chmielenie (60 minut):20 g Iunga 11%AA (granulat 2014) - 60 min4 goździki - 45 min22 g Saaz 4%AA (granulat 2015) - 15 min3,5 g cynamonu - 15 min0,5 kg wędzonych śliwek - 20 minWynik końcowy: 21 l brzeczki o gęstości 18°Blg. Drożdże z poprzedniej warki (Munich lager) zadane w temperaturze 8°C. Warka 102 - Marcowe - na cichej, gęstość 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Olo zamknąłeś Parnik ? Nic w tym roku nie uwarzyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Uwarzyłem. Niewiele, ale uwarzyłem. W tym tygodniu nawet jedno butelkowałem. Muszę zapiski uzupełnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się