olo333 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Warka 67 - Grodziskie Piwo w butelkach - 21 l, 2°Blg, 150 g cukru. Dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Warka 68 - Witbier IX Piwko uwarzone z soboty na niedzielę - 7/8-06-2014. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg Pszenica niesłodowana - 1,8 kg Owies niesłodowany - 0,3 kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,2 kg Kleikowanie pszenicy i owsa w lodówce przez zalanie ich wrzątkiem i odstawienie na jakieś 5 godzin. Płatki ryżowe przed dodaniem gotowałem około 10 minut. Zacieranie w lodówce turystycznej - 150 minut, 68-63°C. Do zacieru dodałem 7 ml kwasu mlekowego, obniżając pH do 5,5. Do wysładzania 5 ml kwasu mlekowego. Filtracja jak zwykle tragedia, jak zwykle jednak w końcu dobiegła do końca. Chmielenie: 20 g Styrian Goldings 4,4% AA (granulat 2012) - 60 min 55 g skórek pomarańczy, 3 g kolendry, 1 g zmielonego kminku, pół łyżeczki pożywki dla drożdży Wyest - 10 minut Piwo właśnie się chłodzi - za chwile dodam starter z THG. Edytowane 4 Lipca 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Warka 68 - Witbier IX Pomiar próbki, pobranej w nocy, dał wynik 12,5°Blg. Brzeczki jest około 22 l. Drożdże zadane w temperaturze 28°C dziś rano już ładnie pracują. Termometr obecnie wskazuje 23°C. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Warka 68 - Witbier IX Od wczoraj w butelkach - 21 l, 160g cukru, gęstość 2°Blg. Wygląda jak rasowy witbier - jasny i mętny, w smaku też ciekawie - przyprawy + dużo estrów. Chyba się polubię z tymi drożdżami, dziś w planach kolejny witbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Warka 69 - Witbier X Piwo uwarzone w jedną z najkrótszych nocy w roku - 19/20-06-2014. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg Pszenica niesłodowana - 1,8 kg Owies niesłodowany - 0,2 kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,2 kg Kleikowanie poprzez zalanie wrzątkiem w lodówce turystycznej przez 9 godzin (w międzyczasie pojechałem z rodziną w góry ). Płatki ryżowe wcześniej przegotowałem przez kilka minut. Zacieranie: 50°C przez 30 minut, następnie dolałem wrzątku i 62°C przez 30 minut. Całość podgrzałem w garze do 68°C i tak trzymałem około 120 minut. O kwasie mlekowym przypomniałem sobie na 15 minut przed końcem - dolałem 5 ml. Drugie 5 ml dodałem do wody, którą wysładzałem. Chmielenie: 20 g Sybilla 6,5 % AA (szyszka 2013) - 70 min 55 g skórek pomarańczy, 5 g kolendry - 10 minut Otrzymałem około 20 l, 12°Blg. gęstwa THG zadana w temperaturze 28°C bardzo szybko podjęła pracę - rano piwo pracowało w najlepsze. Filtracja tym razem bez większych problemów - wygląda na to, że przerwa w 50°C znacznie przy takim zasypie pomaga. Edytowane 4 Lipca 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Przelewałeś zacier z lodówki do garnka przed podgrzaniem do 68C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Tak - żeby podnieść temperaturę wrzątkiem z 50°C do 68°C trzeba by mieć większą lodówkę. Moja ma tylko 27 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Warka 70 - Belgian Blond "Urodzony 4 lipca" Piwo uwarzone z 4 na 5 lipca 2014. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 3 kg Pale Ale (Strzegom) - 1,5 kg Cukier kandyz - 0,5 kg Zacieranie: lodówka turystyczna 69-66°C, 80 minut, z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego 80% - pH 5,9. Do wysładzania 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 36 g Sybilla 6,5 % AA (szyszka 2013) - FWH Pół łyżeczki mchu inrlandzkiego, 0,5 kg cukru kandyzowanego - 15 min 20 g Styrian Goldings 4,4% AA (granulat 2012) - 5 min Wynik końcowy: 22 l, 16,5°Blg. Drożdże THG zadane w temperaturze 25°C. Są takie szczepy drożdży, dla których najrozsądniej byłoby od razu założyć blow off tube (żeby następnego dnia uniknąć nerwowej bieganiny), tylko komu by się chciało, nie? THG do takich szczepów należą. Moje drożdże wyszły przez rurkę fermentacyjną, teraz mają już oczywiście założony blow off tube. Wiaderko tak się wybrzuszyło, że nie wiem, czy pokrywa wróci do pierwotnego kształtu. Warka 69 - Witbier X Piwo przelane na cichą w trakcie warzenia blonda - 04-07-2014. Gęstość 2,5°Blg. W planach dorzucenie na cichą skórek pomarańczy, może także cytryny, aczkolwiek w przelewanym piwie aromat cytrusów był wyczuwalny. Edytowane 5 Lipca 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Warka 69 - Witbier X Piwo w butelkach - 18 l (myślałem, że jest go więcej), 160 g cukru. Na ostatnie trzy dni cichej dodałem skórki z dwóch pomarańczy. Aromat pomarańczy w piwie jest bardzo intensywny, trochę mi się kojarzył z vibovitem . Zobaczymy po nagazowaniu jaki będzie efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) Warka 71 - Belgian Dubbel "Hear Me Roar!" Piwo uwarzone w nocy z 19 na 20 lipiec 2014. Skład podobny do warki 56, która co prawda nie została doceniona w Żywcu, ale mi smakowała. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 3 kg Pszeniczny - 0,5 kg Monachijski (Castle Malting 25 EBC) - 0,5 kg Karmelowy czerwony (Strzegom) - 0,4 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Cara Munich - 0,2 kg Żywiecki palony- 0,04 kg Cukier kandyzowany (Diamant)- 0,5 kg Zacieranie w lodówce, od 70°C do 64°C przez 140 minut. Do zacieru 2 ml kwasu mlekowego, do wysładzania 3 ml. Chmielenie: 35 g Sybilla 6,5 % AA (szyszka 2013) - 60 minut 0,5 kg cukru kandyzowanego - 10 min 20 g Styrian Goldings 4,4% AA (granulat 2012) - 5 min Wynik końcowy: 21 l, 16,5°Blg. Drożdże (THG) zadane prosto z warki nr 70 w temperaturze 25°C. Piwo obecnie intensywnie fermentuje w temperaturze 24°C. Blow off tube już założone, choć jeszcze są od pokrywy daleko. Warka 70 - Belgian Blond Przelana na cichą, gęstości jeszcze nie mierzyłem. Edytowane 20 Lipca 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) co prawda nie została doceniona w Żywcu To akurat ostatnio nie jest wyznacznikiem dobrego piwa. Edytowane 20 Lipca 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 72 - Quadrupel "R.k" Piwo warzone w nocy z 15 na 16 sierpień 2014. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 3,9 kg Pale Ale (Strzegom) - 1,4 kg Pszeniczny (Litovel) - 0,5 kg Monachijski (Castle Malting 15 EBC) - 0,5 kg Karmelowy czerwony (Strzegom) - 0,15 kg Cara ruby (Castle Malting 50 EBC) - 0,25 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Cara Munich - 0,2 kg Żywiecki palony- 0,05 kg Cukier kandyzowany (Diamant)- 1 kg Zacieranie: 120 minut, od 70 do 67°C. Do zacierania 2 ml kwasu mlekowego, do wysładzania 3 ml kwasu. Wysładzanie 2 x 6 l. Chmielenie: 6 g Warrior 16,7 % AA (szyszka 2011) - 60 minut 20 g Iunga 11%AA (szyszka 2013) - 60 min 1 kg cukru kandyzowanego - 10 min Pół łyżeczki mchu irlandzkiegi - 10 min 35 g Styrian Goldings 4,4% AA (granulat 2012) - 5 min Wynik końcowy: 21 l, około 24°Blg, Edytowane 23 Czerwca 2018 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 72 - Quadrupel "R.k" Nie taki potwór straszny jak go malują... ma 21,5°Blg. ale za to jest go około 23 litry. Drożdże zrobiły dowcip i lagtime trwał około 24 godzin, ale ostatecznie założony blow off tube spełnił swoją rolę. Edytowane 23 Czerwca 2018 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Warka 71 - Belgian Dubbel "Hear Me Roar!" Od soboty (06-09-2014) w butelkach. 21 l, 140 g cukru. Końcowa gęstość 2°Blg. Zapowiada się ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Warka 72 - Quadrupel "R.k" Przelana na cichą - 3,5°Blg. Edytowane 23 Czerwca 2018 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) Warka 73 - Bitter Piwo warzone 20-09-2014. Skład: Pale Ale (Soufflet) - 3 kg Brown (175-200 EBC) - 0,15 kg Karmelowy 30 (Strzegom) - 0,165 kg Zacieranie w lodówce, z dodatkiem płaskiej łyżeczki gipsu i 5 ml kwasu mlekowego. Temperatura od 69 do 67°C, czas 60 minut. Wysładzanie wodą, wstępnie przegotowaną i zlaną znad osadów, z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 20 g Iunga 11%AA (szyszka 2013) - FWH 60 min 20 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 15 min Łyżeczka mchu irlandzkiego, zaparzonego we wrzątku - 15 min 20 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 1 min Wyszło mi jakoś więcej niż planowałem, myślę że około 25 l. Gęstość 10°Blg. Starter z West Yorkshire zadany w temperaturze 20°C. Edytowane 20 Września 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Hehe, też warzyłem bittera, tylko wczoraj i też na EKG i też w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Żeby tak jeszcze efekty można było porównać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) Warka 72 - Quadrupel "R.k" Piwo od wczoraj (26-09-2014) w butelkach - 20 l, 120 g cukru, gęstość lekko powyżej 3°Blg. Zapowiada się dobrze. Edytowane 23 Czerwca 2018 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Warka 74 - EIPA Piwo warzone 11-10-2014. Skład: Pale Ale (Soufflet) - 5,5 kg Bursztynowy 50 EBC (Strzegom) - 0,2 kg Karmelowy czerwony 50 EBC (Strzegom) - 0,3 kg Zacieranie w lodówce. Do zacierania i wysładzania użyłem wody, wstępnie przegotowanej i przelanej znad osadów. Zacieranie z płaską łyżeczką gipsu piwowarskiego i 5 ml kwasu mlekowego - 160 minut, od 69 do 63°C. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 45 g Iunga 11%AA (szyszka 2013) - FWH 60 min Mała łyżeczka mchu irlandzkiego, zaparzonego we wrzątku - 15 min 30 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 10 min 42 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 1 min Wyszło mi mniej i mocniej niż planowałem - około 20 l, gęstość 18,5°Blg, więc chyba przetrwałoby drogę do Indii bez problemu Drożdże (West Yorkshire) zadane w temperaturze 22°C. Start po kilku godzinach. Warka 73 - Bitter Piwo od soboty na cichej, gęstość 2°Blg. Edytowane 13 Października 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Warka 73 - Bitter W butelkach, 25 l, 80 g cukru, gęstość bez zmian. Chyba pierwszy raz jestem naprawdę zadowolony z bittera, zobaczymy jeszcze jak będzie po nagazowaniu, ale zakładam, że tylko lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 I to głównie zasługa tego szczepu. Dobry wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Szczep o tyle ciekawy, że gdybym nie wiedział co jest w wiaderku a próbował bym to odgadnąć na podstawie zapachu wydobywającego się z rurki fermentacyjnej, pewnie bym strzelał, że jakiś belg na THG. Na szczęście smak gotowego piwa w niczym belga nie przypomina - estrów jest sporo, ale nie tyle, żeby zdominować piwo. Ciekaw jestem jak wyjdzie EIPA, następne polecą stouty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Warka 75 - Dziadowski stout (dry stout) Piwo zacierane w nocy z 31-10 na 01-11-2014, a więc jakby nie było noc dosyć szczególna. Skład; Pale Ale (Soufflet) - 1 kg Pale Ale (Strzegom) - 2 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 1 kg Jęczmień palony - 0,5 kg Zacieranie: lodówka turystyczna, od 69 do 66°C, 120 minut. Chmielenie: 13 g Iunga 11%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 10 g Chinook 11,6%AA (granulat 2012) - FWH 60 min Mała łyżeczka mchu irlandzkiego, zaparzonego we wrzątku - 15 min 20 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 10 min Wynik końcowy: 22 l, 13,5°Blg. Drożdże (West Yorkshire) zadane w temperaturze 23°C. Szybki start. W trakcie zacierania przelałem Warkę 74 - EIPA na cichą fermentację (3,5°Blg), dosypałem 40 g EKG do chmielenia na zimno, drożdże wykorzystałem do zacieranej warki. Niestety, piwo to budzi mój niepokój. Jest totalnie mętne, w aromacie coś jakby aldehyd octowy. Być może temperatura w piwnicy osiągnęła poziom zbyt niski dla tego szczepu, oby to nie było coś gorszego. Długo się zastanawiałem, czy użyć gęstwy do stouta, ostatecznie się na to zdecydowałem. Mam też nadzieję, że w trakcie cichej oraz podczas pobytu w butelkach piwo się jakoś ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Warka 76 - Stout wędzony Warka uwarzona z 15 na 16 listopada 2014. Skład: Wędzony (Steinbach) - 2 kg Pale Ale (Strzegom) - 1,5 kg Karmelowy 30 (Strzegom) - 0,245 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,6 kg Jęczmień palony (Castle Malting) - 0,43 kg Czekoladowy (Castle Malting) - 0,07 kg Zacieranie: lodówka turystyczna od 69 - 66°C, 110 minut. Chmielenie: 15 g Chinook 11,6%AA (granulat 2012) - FWH 60 min 16 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 20 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 10 min 21 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 1 min Wynik końcowy - 20 l, 15°Blg. Drożdże US-05 zadane w temperaturze 22°C. Warka 75 - Dry stout - przelany na cichą, 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się