Skocz do zawartości

Kocioł warzelny Royal Catering - pomocy:(


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, 

Kochani kupiłem kocioł warzelny Royal Catering i generalnie wszystko ok ale mam parę pytań odnośnie użytkowania. Gdzie jak nie tu znajdę potrzebna informację. Pierwsze z nich to takie czy podczas warzenia (już samego gotowania brzeczki) musi działać pompa? Czy używać jej jedynie podczas zacierania?  A drugie odnosi się już do wysładzania. Jak Wy to robicie na takim sprzęcie? Czy podnosicie cały kosz ze słodem i jedynie przelewacie wodę o temp. 75'C czy przez jakiś czas zacieracie to w całym kotle np 25min? Pytam bo tak naprawdę jestem początkujący i licze na Waszą pomoc. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 9.05.2023 o 21:53, DavidKaszelmann napisał(a):

Witam serdecznie, 

Kochani kupiłem kocioł warzelny Royal Catering i generalnie wszystko ok ale mam parę pytań odnośnie użytkowania. Gdzie jak nie tu znajdę potrzebna informację. Pierwsze z nich to takie czy podczas warzenia (już samego gotowania brzeczki) musi działać pompa? Czy używać jej jedynie podczas zacierania?  A drugie odnosi się już do wysładzania. Jak Wy to robicie na takim sprzęcie? Czy podnosicie cały kosz ze słodem i jedynie przelewacie wodę o temp. 75'C czy przez jakiś czas zacieracie to w całym kotle np 25min? Pytam bo tak naprawdę jestem początkujący i licze na Waszą pomoc. 

Rozwiń  

Masz krok po kroku. Na innym sprzęcie co prawda, ale łopatologicznie pokazane wg numerów.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 9.05.2023 o 21:55, anteks napisał(a):

Pompa podczas zacierania i ewentualnie chłodzenia ( zależy od chłodnicy) Podczas wysładzania kosz do góry i lać wodę

Rozwiń  

Wcześniej tak samo wysładzałem robiłem teraz trochę inaczej wysładzam.......brzeczkę powoli zlewamy do fermentora i filtruje sobie, jak poziom brzeczki zrówna się z sitem to powoli wlewam 4 litry podgrzanej wody.

Wtedy nad sitem jest sama woda i kontynuuje zlewanie brzeczki.

Zawsze wszystko jest wypłukane z słodu :)

Edytowane przez Alien844
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.05.2023 o 09:11, Alien844 napisał(a):

Wcześniej tak samo wysładzałem robiłem teraz trochę inaczej wysładzam.......brzeczkę powoli zlewamy do fermentora i filtruje sobie, jak poziom brzeczki zrówna się z sitem to powoli wlewam 4 litry podgrzanej wody.

Wtedy nad sitem jest sama woda i kontynuuje zlewanie brzeczki.

Zawsze wszystko jest wypłukane z słodu :)

Rozwiń  

Ale po co zlewac do fermentora? Zostaje w garze i juz zaczyna się podgrzewać do gotowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.05.2023 o 09:15, anteks napisał(a):

Ale po co zlewac do fermentora? Zostaje w garze i juz zaczyna się podgrzewać do gotowania

Rozwiń  

Ja sobie zlewam filtruje później czyszczę mąkę z dna gdzie grzałki, płukam, wlewam brzeczkę i gotuję.

10-15 minut i po robocie zaczynając od zlewania brzeczki do wlania jej z powrotem .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.05.2023 o 12:51, Redolfino napisał(a):

ok, jak lubisz, to czemu nie, wydaje mi się jednak , że tenże kocioł warzelny generalnie został stworzony po to żeby było wygodniej i szybciej. 

Rozwiń  

Rozumiem, ale zamiast podnosić słód i porcjami wysładzać i stać na krześle robię to z normalnego poziomu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.05.2023 o 14:42, Alien844 napisał(a):

Rozumiem, ale zamiast podnosić słód i porcjami wysładzać i stać na krześle robię to z normalnego poziomu :)

Rozwiń  

Tracisz czas i prąd na zagrzanie z powrotem, przy okazji dokładając kolejną rzecz do mycia. Z założenia kociołki powinny ułatwiać i przyspieszać robotę, ale niech każdy robi jak chce. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.05.2023 o 15:12, ciezkicoswybrac napisał(a):

Tracisz czas i prąd na zagrzanie z powrotem, przy okazji dokładając kolejną rzecz do mycia. Z założenia kociołki powinny ułatwiać i przyspieszać robotę, ale niech każdy robi jak chce. 

Rozwiń  

A co z mąką, która przywarła do spodu gdzie grzałki ?

Jak będę grzał to się przypali.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.05.2023 o 16:16, anteks napisał(a):

Może tylko Ty robisz coś źle skoro masz z tym problem?

Rozwiń  

Ale mój sposób mi nie przeszkadza te dodatkowe 10-15 minut mnie nie zbawi a brzeczka z tych 76 stopni przez ten czas nie zejdzie do 50 stopni.

Brzeczkę mam już przefiltrowaną i po gotowaniu nie muszę się z tym bawić.

Ta mąka na dnie to nie jakaś gruba warstwa ale jest a grzeje z nie dużymi mocami podczas zacierania 1000w-1100w.

  W dniu 10.05.2023 o 16:20, ciezkicoswybrac napisał(a):

Grubsze śrutowanie, ewentualnie dodatkowo sito na dno i nic się nie przypala. 

Rozwiń  

Mam gniotownik i dużo mąki nie ma ale jak to mąka coś osiada na dnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.05.2023 o 16:40, Alien844 napisał(a):

Brzeczkę mam już przefiltrowaną i po gotowaniu nie muszę się z tym bawić.

Rozwiń  

Przecież i tak po gotowaniu dochodzą białka z przełomu i chmieliny. Ale ja zacieram w worku, więc mętna brzeczka już mnie nie martwi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.05.2023 o 17:09, Łachim napisał(a):

Przecież i tak po gotowaniu dochodzą białka z przełomu i chmieliny. Ale ja zacieram w worku, więc mętna brzeczka już mnie nie martwi.

Rozwiń  

Robię whirlpola i za ten czas myje rzeczy.

A chmiel w hop spider.

Edytowane przez Alien844
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.05.2023 o 15:43, Alien844 napisał(a):

A co z mąką, która przywarła do spodu gdzie grzałki ?

Jak będę grzał to się przypali.

Rozwiń  

Mam grzałkę 3000W, ale używam max 1900W, wtedy nic nie przywiera. Jak złapie nawet delikatnie, lub osadzi się nalot wapienny, to kwasek cytrynowy (po całej imprezie na kilka godzin) załatwia ten temat bez mycia . 

 

 

  W dniu 10.05.2023 o 14:42, Alien844 napisał(a):

Rozumiem, ale zamiast podnosić słód i porcjami wysładzać i stać na krześle robię to z normalnego poziomu :)

Rozwiń  

To zależy na jakim poziomie jest kocioł - rzecz jasna :)

 

Uszanowanie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 11.05.2023 o 10:44, Redolfino napisał(a):

Mam grzałkę 3000W, ale używam max 1900W, wtedy nic nie przywiera. Jak złapie nawet delikatnie, lub osadzi się nalot wapienny, to kwasek cytrynowy (po całej imprezie na kilka godzin) załatwia ten temat bez mycia . 

 

 

To zależy na jakim poziomie jest kocioł - rzecz jasna :)

 

Uszanowanie

Rozwiń  

U nie kociołek stoi na blacie kuchennym i żeby kosz ze słodem podnieść i wysładzać muszę stać na krześle a czasami na blat wejść żeby podnieść.

Jeszcze mi się nic nie przypaliło jedynie przywiera mąka dziś grzałki i przed gotowaniem ściągam ją i przepłukuje przy okazji kocioł na szybkiego.

 

Mi taki sposób odpowiada :)

 

Kolega od postu może wysładzać jak ja a kociołka nie myć, jestem początkujący ale dla mnie taki sposób wysładzania sprawdza się dobrze :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.