DavidKaszelmann Opublikowano 12 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Witajcie, kupiłem sobie hop spidera i rodzą się pytania. Ja rozumiem że Wy zapewnie złapiecie sie za głowę czytając to ale uważam że nawet początkujący powinien dowiadywać jak najwięcej. Czy używając hop spidera po prostu wsypujecie do niego chmiel czy dodatkowo zabezpieczacie go woreczkiem nylonowym? Wielkość "oczka" w sicie to 300mikronow i z tego co wiem w woreczku nylonowym jest podobnie i jak dla mnie byłoby to bez sensu....no ale się dopytam. I jeszcze jedno. Czy jak na początku warzenia dodam chmiel na gorycz to czy on juz zostaje w brzeczce do końca gotowania? Czy jest jakis moment kiedy ja mam sie go pozbyć z gara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 12 minut temu, DavidKaszelmann napisał(a): Czy jak na początku warzenia dodam chmiel na gorycz to czy on juz zostaje w brzeczce do końca gotowania? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abasan30 Opublikowano 12 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Pozostanie do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 12 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Też mam hopsider 300 mirkonów. W kociołku włączam pompę na gotowanie, a rurkę z brzeczką ustawiam tak, by ciecz wpadała do hopspidera i mieszała zawartość. Pompa się nie zatyka, a jeśli coś przeleci do brzeczki to jest to kompletnie pomijalne. Sypalem już tak 250-300g chmielu i na razie żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DavidKaszelmann Opublikowano 12 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Kurcze teraz to zgłupiałem. Niadawno pytałem czy pompa ma chodzić podczas warzenia i taka odpowiedź uzyskałem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 56 minut temu, DavidKaszelmann napisał(a): zgłupiałem Każdy wypracowuje sobie własne procedury. Ja np. podczas warzenia na początku puszczałem dolny obieg ale po kilku razach zrezygnowałem z tej praktyki. A tak w ogóle to zawsze są dwie szkoły: falenicka i otwocka! DavidKaszelmann 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 12 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Godzinę temu, DavidKaszelmann napisał(a): Kurcze teraz to zgłupiałem. Niadawno pytałem czy pompa ma chodzić podczas warzenia i taka odpowiedź uzyskałem.... Nie musi, ja w ten sposób sterylizuję pompę (bo po warzeniu przelewam większość brzeczki pompą do fermentora) i na chłopski rozum zwiększam wydzielanie olejków z chmielu. Każdy robi jak chce, z czasem sam dojdziesz do swoich metod. DavidKaszelmann 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się