brokoko Posted June 1, 2023 Share Posted June 1, 2023 Witam! Znalazłem w szafie 1 kg słodu jasnego w proszku ( zbrylony) i 1,7 słodu jasnego ( ekstrakt ) oba specyfiki z 2015r. Nie stwierdziłem pleśni , zwietrzenia itp. Postanowiłem zaryzykować i zrobić 40 l warkę z 2 brekitów Gozdawy silesian lager. Słody (przeterminowane) zagotowałem każdy osobno i w smaku nie było nic dziwnego. Resztę zrobiłem jak trzeba , po uwodnieniu w 300ml , 28C dodałem drożdże z brekitów Gozdawy ( bez nazwy termin ważności 2024 , jakieś hybrydowe górniaki ). Blg początkowe wyszło 12 . Start warki 21.05.2023 , temp. brzeczki 20C. Fermentracja w temeraturze stałej 18C . Wg producenta zalecana temp fermentacji to 16-22C , fermenracja ma trwać 4-8 dni. Fermentacja z kopyta ruszyła 22.05.2023r. Ustała 24.05. Pomiar 25.05. wykazał 8 blg. 29.05 blg wynosiło 6,5-7 , otworzyłem fermentator i zamieszałem porządnie łychą , trochę napowietrzyłem brzeczkę. Fermentacja ruszyła ponownie , ustała po dobie. Pomiar 01.06.2023r. wykazał 5-5,5 blg ( 20C temp brzeczki w menzurce). Zastanawiam się czy nic nie robić i czekać z tydzień , czy też dodać porcję tych samych drożdży w ilości jak na starcie . Proszę o sugestie . Podrawiam Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted June 1, 2023 Share Posted June 1, 2023 Po co oglądasz podczas fermentacji. Mogłeś zostawić bez dotykania te trzy tygodnie.Mam nadzieję że te drożdze dodałeś do schłodzonej brzeczki.Co wyjdzie musisz sam wypić Link to comment Share on other sites More sharing options...
brokoko Posted June 1, 2023 Author Share Posted June 1, 2023 Wszysto było jak trzeba brzeczka miała 20 C w chwili dodania drożdży , piwo już teraz jest dobre w smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted June 1, 2023 Share Posted June 1, 2023 Cytat z opisu brewkita. Ważne info pogrubione dla lepszej uwagi Cytat Piwo Silesian Lager przygotowujemy na drożdżach dołączonych do zestawu. Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji. W temperaturze poniżej 18 stopni dają czyste profile smakowe. Drożdże fermentują nawet w 13 stopniach. A u Ciebie: Godzinę temu, brokoko napisał(a): Start warki 21.05.2023 , temp. brzeczki 20C. Fermentracja w temeraturze stałej 18C Otoczenia czy brzeczki. Bo jak otoczenia to sama brzeczka pewnie miała 2-3 stopnie więcej. Poniższe to bzdura powielana w wielu instrukcjach Godzinę temu, brokoko napisał(a): fermenracja ma trwać 4-8 dni. Tutaj zrobiłeś błąd. Napowietrza się przed zadaniem drożdży. Później tlenu unika się jak ognia Godzinę temu, brokoko napisał(a): otworzyłem fermentator i zamieszałem porządnie łychą , trochę napowietrzyłem brzeczkę Jakbym chciał robić pseudo lagera na tych drożdżach to zacząłbym od 13 stopni a po 3-4 dniach podnosił stopniowo do 22. Potem jeszcze potrzymał z 2 tygodnie. Teraz podnieś temperaturę do 22 stopni i zostaw jeszcze 2 tygodnie. Po tym czasie sprawdź Blg i jak nie spada to w butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brokoko Posted June 1, 2023 Author Share Posted June 1, 2023 Brzeczkę napowietrzałem przed zadaniem drożdży , temp, brzeczki w baniaku 18 stopni . Z drożdży hybrydowymi górnej fermentacji nie miałem okazji korzystać , skoro miała być szybka fermentacja , to dziwi mnie "opieszałość" drożdży . Dzięki za radę , poczekam 2 tygodnie . Co w przypadku gdy ofermentuje niewiele , np. pozostanie 5- 4 blg . Rozlewać z połową cukru na refermentację? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted June 2, 2023 Share Posted June 2, 2023 Rozlewają normalnie. Podwyższenie temperatury powinno je pobudzić do dojedzenia. Jak nie zejdą niżej to może być to kwestia brewkitu/ekstraktów. Jak zaobserwujesz zbyt wysokie nagazowanie to zawsze można upuścić trochę gazu lub szybko spić piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now