Jump to content

Piwo ze starych ekstraktów


Recommended Posts

Witam!

Znalazłem w szafie 1 kg słodu jasnego w proszku ( zbrylony)  i 1,7 słodu jasnego ( ekstrakt ) oba specyfiki z 2015r. Nie stwierdziłem pleśni , zwietrzenia itp. Postanowiłem zaryzykować i zrobić 40 l warkę z 2 brekitów Gozdawy silesian lager.

Słody (przeterminowane) zagotowałem  każdy osobno i w smaku nie było nic dziwnego. Resztę zrobiłem jak trzeba , po uwodnieniu w 300ml , 28C  dodałem drożdże z brekitów  Gozdawy ( bez nazwy termin ważności 2024 , jakieś hybrydowe górniaki ). Blg początkowe wyszło 12 . Start warki 21.05.2023 , temp. brzeczki 20C.

Fermentracja w temeraturze stałej 18C . Wg producenta zalecana temp fermentacji to 16-22C , fermenracja ma trwać 4-8 dni.

Fermentacja z kopyta ruszyła 22.05.2023r. Ustała 24.05. Pomiar  25.05. wykazał 8 blg. 

29.05 blg wynosiło 6,5-7 , otworzyłem fermentator i zamieszałem porządnie łychą , trochę napowietrzyłem brzeczkę. Fermentacja ruszyła ponownie , ustała po dobie. 

Pomiar 01.06.2023r. wykazał 5-5,5 blg ( 20C temp brzeczki w menzurce).

 

Zastanawiam się czy nic nie robić i czekać z tydzień , czy też dodać porcję tych samych drożdży w ilości jak na starcie . 

Proszę o sugestie .

Podrawiam Piotr

Link to comment
Share on other sites

Cytat z opisu brewkita. Ważne info pogrubione dla lepszej uwagi

 
Cytat

Piwo Silesian Lager przygotowujemy na drożdżach dołączonych do zestawu. Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji.  W temperaturze poniżej 18 stopni dają czyste profile smakowe. Drożdże fermentują nawet w 13 stopniach.

 

A u Ciebie:

Godzinę temu, brokoko napisał(a):

Start warki 21.05.2023 , temp. brzeczki 20C.

Fermentracja w temeraturze stałej 18C

Otoczenia czy brzeczki. Bo jak otoczenia to sama brzeczka pewnie miała 2-3 stopnie więcej.

 

Poniższe to bzdura powielana w wielu instrukcjach

Godzinę temu, brokoko napisał(a):

fermenracja ma trwać 4-8 dni.

 

Tutaj zrobiłeś błąd. Napowietrza się przed zadaniem drożdży. Później tlenu unika się jak ognia

Godzinę temu, brokoko napisał(a):

otworzyłem fermentator i zamieszałem porządnie łychą , trochę napowietrzyłem brzeczkę

 

Jakbym chciał robić pseudo lagera na tych drożdżach to zacząłbym od 13 stopni a po 3-4 dniach podnosił stopniowo do 22. Potem jeszcze potrzymał z 2 tygodnie.

 

Teraz podnieś temperaturę do 22 stopni i zostaw jeszcze 2 tygodnie. Po tym czasie sprawdź Blg i jak nie spada to w butelki.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Brzeczkę napowietrzałem przed zadaniem drożdży , temp, brzeczki w baniaku 18 stopni . Z drożdży hybrydowymi górnej fermentacji nie miałem okazji korzystać , skoro miała być szybka fermentacja , to dziwi mnie "opieszałość" drożdży . 

Dzięki za radę , poczekam 2 tygodnie .

Co w przypadku gdy ofermentuje niewiele , np. pozostanie 5- 4 blg . Rozlewać z połową cukru na refermentację?

Link to comment
Share on other sites

Rozlewają normalnie. Podwyższenie temperatury powinno je pobudzić do dojedzenia. Jak nie zejdą niżej to może być to kwestia brewkitu/ekstraktów. Jak zaobserwujesz zbyt wysokie nagazowanie to zawsze można upuścić trochę gazu lub szybko spić piwo

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.