Jump to content

Amchur - proszek z zielonego mango


CERNUNNOS

Recommended Posts

Witam

 

Czy ktoś dodawał Amchur do piwa, nic nie mogę na ten temat znaleźć? Jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć w jakiej ilości i na jakim etapie to z góry dzięki. Planuję zrobić hefeweizena i zamiast klasycznej pulpy z mango dodać ten proszek.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co widzę po zagranicznych źródłach to najczęściej były próby z witbierem (chyba nawet nieźle oceniane), ponoć wnosi kwaśność jak niedojrzałe mango (tylko mocniejszą) i nawet mała ilość daje wyraźny efekt. 

Jednocześnie nie traktowałbym tego jako substytutu pulpy. Nie używałem nigdy tego proszku, ale spodziewałbym się,  że mango to raczej aromaty tiolowe, a tiole są bardzo ulotne, więc bukiet zapachowy w suszonym produkcie będzie zupełnie inny, co nie znaczy, że nie interesujący.

Link to comment
Share on other sites

No w opisie smaku tej przyprawy widzę, że daje kwaśny a nawet gorzkawy smak, stąd pytanie o ilości. Pulpy z mango używałem i zdaję sobie sprawę, że to jednak coś innego. Poszukam w takim razie gdzieś na zagranicznych forach wskazówek.

Link to comment
Share on other sites

Na brewersfriend jest receptura saisona w której dodano 30g na 22 litry piwa.

 

Za to tutaj masz info o 5g na 5 gal:

https://www.beeradvocate.com/community/threads/amchur-mango-powder.539523/

 

Dodajesz tak jak inne przyprawy, na koniec gotowania

Gdzieś też mi się przewinęło, że dodawali go do kwaśnych piw, bo mocno zakwasza smak.

 

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.