Skocz do zawartości

Amchur - proszek z zielonego mango


CERNUNNOS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Czy ktoś dodawał Amchur do piwa, nic nie mogę na ten temat znaleźć? Jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć w jakiej ilości i na jakim etapie to z góry dzięki. Planuję zrobić hefeweizena i zamiast klasycznej pulpy z mango dodać ten proszek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co widzę po zagranicznych źródłach to najczęściej były próby z witbierem (chyba nawet nieźle oceniane), ponoć wnosi kwaśność jak niedojrzałe mango (tylko mocniejszą) i nawet mała ilość daje wyraźny efekt. 

Jednocześnie nie traktowałbym tego jako substytutu pulpy. Nie używałem nigdy tego proszku, ale spodziewałbym się,  że mango to raczej aromaty tiolowe, a tiole są bardzo ulotne, więc bukiet zapachowy w suszonym produkcie będzie zupełnie inny, co nie znaczy, że nie interesujący.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No w opisie smaku tej przyprawy widzę, że daje kwaśny a nawet gorzkawy smak, stąd pytanie o ilości. Pulpy z mango używałem i zdaję sobie sprawę, że to jednak coś innego. Poszukam w takim razie gdzieś na zagranicznych forach wskazówek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na brewersfriend jest receptura saisona w której dodano 30g na 22 litry piwa.

 

Za to tutaj masz info o 5g na 5 gal:

https://www.beeradvocate.com/community/threads/amchur-mango-powder.539523/

 

Dodajesz tak jak inne przyprawy, na koniec gotowania

Gdzieś też mi się przewinęło, że dodawali go do kwaśnych piw, bo mocno zakwasza smak.

 

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.