CERNUNNOS Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 Witam Czy ktoś dodawał Amchur do piwa, nic nie mogę na ten temat znaleźć? Jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć w jakiej ilości i na jakim etapie to z góry dzięki. Planuję zrobić hefeweizena i zamiast klasycznej pulpy z mango dodać ten proszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 Z tego co widzę po zagranicznych źródłach to najczęściej były próby z witbierem (chyba nawet nieźle oceniane), ponoć wnosi kwaśność jak niedojrzałe mango (tylko mocniejszą) i nawet mała ilość daje wyraźny efekt. Jednocześnie nie traktowałbym tego jako substytutu pulpy. Nie używałem nigdy tego proszku, ale spodziewałbym się, że mango to raczej aromaty tiolowe, a tiole są bardzo ulotne, więc bukiet zapachowy w suszonym produkcie będzie zupełnie inny, co nie znaczy, że nie interesujący. CERNUNNOS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 18 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2023 No w opisie smaku tej przyprawy widzę, że daje kwaśny a nawet gorzkawy smak, stąd pytanie o ilości. Pulpy z mango używałem i zdaję sobie sprawę, że to jednak coś innego. Poszukam w takim razie gdzieś na zagranicznych forach wskazówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2023 (edytowane) Na brewersfriend jest receptura saisona w której dodano 30g na 22 litry piwa. Za to tutaj masz info o 5g na 5 gal: https://www.beeradvocate.com/community/threads/amchur-mango-powder.539523/ Dodajesz tak jak inne przyprawy, na koniec gotowania Gdzieś też mi się przewinęło, że dodawali go do kwaśnych piw, bo mocno zakwasza smak. Edytowane 18 Czerwca 2023 przez wizi CERNUNNOS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się