punix Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Fuggles, East Kent Golding. To styl w którym chmiel jest na dalekim planie, także jakiegoś kluczowego wpływu nie ma na efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Tak jak kolega wyzej. Do stouta, a jeszcze outmeala chmiel tylko na goryczke. Ja preferuje marynke, mam wrazenie, ze goryczka jest wtedy korzenna. Ale wazniejsze dla stouta jest dobor slodow i drozdze. No i outmeal musi sie dluzej ukladac i prawdopodobnie w tym czasie aromat chmielowy moze szlag trafic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Tak, juz jednego stouta robilem, po paru miesiacach chmielowa goryczka jeszcze zostala. Ale szukam wlasnie czegos nowego, nowych smakow. Sproboje tego Fuggles, tylko jeszcze sie zastanawiam ile go dac, 50g wystarczy na 60 min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Fuggle ma dość niską zawartość alfakwasów, w okolicy 5%, także celowałbym w 60-70 g, najlepiej przeliczyć w jakimś kalkulatorze czy programie. Albo na goryczkę chmielić inną odmianą, niekoniecznie brytyjską, a ze 20 g fugglesa sypnąć na 5-15 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 5 godzin temu, punix napisał(a): Fuggle ma dość niską zawartość alfakwasów, w okolicy 5%, także celowałbym w 60-70 g, najlepiej przeliczyć w jakimś kalkulatorze czy programie. Albo na goryczkę chmielić inną odmianą, niekoniecznie brytyjską, a ze 20 g fugglesa sypnąć na 5-15 minut. To moze sproboje okolo 50/50 z czego ostatnie 50g na 15 min. On jest dualny z tego co czytalem wlasnie. Ok, czyli nie celowac powyzej 100g zeby nie "stlamsic" piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 9 godzin temu, Igor Gorelord napisał(a): To moze sproboje okolo 50/50 z czego ostatnie 50g na 15 min. On jest dualny z tego co czytalem wlasnie. Ok, czyli nie celowac powyzej 100g zeby nie "stlamsic" piwa Moim zdaniem 50g na 15min to zaburzysz Stouta - będzie mocno wyczuwalny chmiel w smaku Igor Gorelord i Ununul 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się