Mateoo Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 (edytowane) Witam. Wczoraj wstawiłem pszeniczne piwko do fermentacji i jak dzisiaj zszedłem żeby zobaczyć czy fermentuje zastałem widok jak na zdjęciu. Piana prawdopodobnie dostała się do rurki fermentacyjnej. Użyte drożdże: Fermentis SafAle™ WB-06 saszetka Czy to czymś grozi? Powinienem zmienić tą rurkę na nową? Edytowane 31 Lipca 2023 przez Mateoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Za ciepło lub za mało miejsca. Jak masz drugą to zdezynfekuj i podmień. Jak masz jedną to umyj ją, zdezynfekuj i zamontuj.Nic nie będzie. Mateoo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Ok dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Najlepiej zrób syfon z kawałka wężyka pasującego do otworu w wiadrze, zanurzonego drugim końcem w wodzie. Te drożdże nie wyglądają jakby miały dość spacerów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Ja bym zdjął pokrywę, umył, zdezynfekował i ranty tak samo przetarł spirytusem. Już raz się tak dorobiłem infekcji, bo drożdże wywaliły mi wieko i wlazło świństwo do środka :(. Na przyszłość do pszenicy trzeba więcej wolnego miejsca w fermentorze, bo to żywotne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi