Tsmolinski Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Właśnie sobie celowo zakaziłem brzeczkę pszeniczną L. plantarum. Dysponuję mikroskopem powiedzmy klasy laboratoryjnej (jakiś czas temu). Chciałbym kontrolować przebieg zakwaszania zanim dodam drożdży, zatem pytania do Koleżanek i Kolegów którzy też mikroskopują (wiem że są) 1. czy da się obserwować te bakterie przyżyciowo (są wg Wiki dość spore), mogę mieć 600x normalnie i 1250z z immersją. Jakie oświetlenie przechodzące, ciemne pole, polaryzacja nic więcej nie mam 2. jeżeli preparat, to jaki barwnik i jaka technika ew. linki. Nie jestem leniwy, ale niestety większość prac mówi o bakteriach których nie lubimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 https://pl.wikipedia.org/wiki/Barwienie_bakterii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Minęło parę dni to coś napiszę może z pożytkiem dla kogoś. Lactobacillus dają się obserwować w pow. 600x. Przyżyciowo nic nie widać, ale w preparacie barwią się błękitem metylenowym (do kupienia w każdym sklepie zoologicznym jako lekarstwo dla ryb). Jakby ktoś nie wiedział preparat robi się dając kroplę zainfekowanej brzeczki na szkiełko i podgrzewając od spodu np. zapalniczką żarową aż wyschnie. Potem dopiero daje się kroplę barwnika. Co do bakterii to jestem bardzo zadowolony. Użyłem całego opakowania Sanprobi IBS, oczywiście proszek bez otoczek. Zadane do brzeczki niechmielonej 40 st. C. Po 48 h wszystko się zakwasiło. Badanie organoleptyczne wykazało kwas mocny ale przyjemnie orzeźwiający, nie tak chemiczny jak np. w Berliner Kindl. Ekstrakt spadł ok ok. 0,5 Blg. Wczoraj nachmielono herbatką 20 g Hallertauer i 20 g Żatca na ok 15-20 min (wystarczy, berlińskiego nie można niedochmielić). Zadano 100 ml gęstwy US-05. Obecnie wysokie krążki, zapowiada się niezły napój na upały. Łachim i Ununul 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Mierzyłeś pH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 (edytowane) Długi weekend jest to trudno kupić papierki. Ale na pewno było niskie. Po spróbowaniu czuć na szkliwie zębów że jest niskie. Zresztą mnie smakuje, jak cukier zostanie zjedzony to będzie trochę bardziej kwaśne, ale spoko. Szampana też wolę brut a nawet brut 0. Rodzaj kwasu mi odpowiada. Jak pierwszy raz spróbowałem Berliner Kindla, to kelner (Polak zresztą) proponował jakieś soki, że niby kwaśne. Jak skosztowałem, to powiedziałem że ten kwas smakuje jak woda po oliwkach z czym kelner się zgodził. To znaczy, że produkt komercyjny jest po prostu zakwaszany kwasem mlekowym (oliwki konserwuje się w ten sam sposób). Edytowane 14 Sierpnia 2023 przez Tsmolinski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) U mnie też dopiero po 48h kwas zaczyna się czuć, z tym, że ja nie mam jak utrzymać tych 40 stopni. Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Ja tylko zadałem bakterie w 40 stopniach do 23l. Potem temperatura pokojowa. W piątek 18.08 fermentacja w zasadzie ustała, ale na smak był taki kwas, że się tego prawie nie dało pić. Dzisiaj 20.08 kwas tak nie przeszkadza, zrobił się taki winny, wyszły lekko aromaty i smaki chmielowe. Sprawa więc jest rozwojowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się