Skocz do zawartości

BIAB worek


antikapsel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na myśli dodatkowe sito poza standardowym. Kolega Lewatywa z forum wykonuje takie cuda, które właśnie pomagają przy filtracji. Przerobiłem ponad 60 warek na kociołku i problem miałem tylko z piwami powyżej 20 BLG. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj już i tak jestem zadowolony z wyniku. Brak zatorów, 6.5 h wyjedzie warzenie ze sprzątaniem, przy czym przerw było 2.5 h i godzina gotowania. Większość już posprzątana, tylko gar umyć po przelaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj już i tak jestem zadowolony z wyniku. Brak zatorów, 6.5 h wyjedzie warzenie ze sprzątaniem, przy czym przerw było 2.5 h i godzina gotowania. Większość już posprzątana, tylko gar umyć po przelaniu.

W sumie to prawie zadowolony. Zamiast spodziewanych 12 blg mam 11, zamiast 39L mam 42. Muszę teraz popracować nad tym systemem.

Ale to może też być przez skraplacz pary... Za dużo nowości na raz....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.09.2023 o 17:55, lechu555 napisał(a):

Jutro będę robił z 5kg, chce uzyskać przynsjmniej 25l 12stki i dokładnie Ci powiem ile czasu, ale już zrobię parę zastrzeżeń:

-słód mam nieśrutowany i mielę go w blenderze partiami i dodaję na bieżąco do wody, a to schodzi z jakieś pół godziny.

-nie chłodzę brzeczki aktywnie bo nie mam aktualnie miejsca na to. Zostawiam na ostygnięcie.

-w międzyczasie robie pierdyliard innych rzeczy: butelkuję poprzednie warki, sprzątam, układam itp. toteż jak zagapię się to zdarzyło mi się zacierać 3h :) gotować 2h itp.

 

Hej, przez przypadek kupiłem słód nieśrutowany, nigdy nie mieliłem w blenderze, jakiś specjalny o odpowiedniej mocy musi być czy taki zwykły kuchenny ogarnie??  Jestem jeszcze początkującym amatorem ;))) słód zamierzam użyć do pilsa z wykorzystaniem partial mash + 2 ekstrakty słodowe z własnym nachmieleniem. Pozdraawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, przez przypadek kupiłem słód nieśrutowany, nigdy nie mieliłem w blenderze, jakiś specjalny o odpowiedniej mocy musi być czy taki zwykły kuchenny ogarnie??  Jestem jeszcze początkującym amatorem ;))) słód zamierzam użyć do pilsa z wykorzystaniem partial mash + 2 ekstrakty słodowe z własnym nachmieleniem. Pozdraawiam
Ja używałem końcówki tej co mielisz kawę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.