Eselchen Posted August 23, 2023 Share Posted August 23, 2023 Cześć, posiadam fermentory stożkowe Grainfathera. Wszystko fajnie tylko po zakończonej fermentacji piwo jest trochę nasycone CO2, choć to nie są fermentory ciśnieniowe. Odkąd ich używam mam problem z dodawaniem glukozy do refermentacji. Z racji, że fermentory stożkowe są po to, żeby nie przelewać piwa z wiadra do wiadra to wszystko odbywa się w jednym. Obecnie robie tak, że rozlewam piwo do butelek (beergun) i sypie z miarki glukozę do każdej butelki. Jest to żmudny proces, ale najgorsze jest to, że zaraz po wsypaniu glukozy mam fontannę i bardzo ciężko jest zakapslować. Dzisiaj rozlewałem pszenice i była masakra - fontanna po 2-3 sekundach od wsypania glukozy. Czy dobrym pomysłem byłoby schłodzenie piwa do 0-1 stopni (żeby fermentacja stanęła), wlanie syropu z glukozą do fermentora, wymieszanie i pozostaniecie na 1 dzień, żeby jakiś syf ponownie osiadł na dnie? Zaworem dolnym można większość osadu spuścić, ale jednak na ściankach też się się osadza. Czy jest jakiś inny sposób na dodanie glukozy do refermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 23, 2023 Share Posted August 23, 2023 Musisz schłodzić. Chyba styknie 12 lub niżej.Sprawdź też czy jak wlejesz szczykawką to też tak będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 23, 2023 Share Posted August 23, 2023 Jeśli to schłodzisz do 0C to większość osadu ci opadnie. A na ściankach zostanie tylko nie możesz tego przenosić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted August 23, 2023 Author Share Posted August 23, 2023 6 minut temu, INTseed napisał(a): Musisz schłodzić. Chyba styknie 12 lub niżej. Sprawdź też czy jak wlejesz szczykawką to też tak będzie. Jak później z syropu odmierzać ml, żeby była odpowiednia ilość cukru w butelce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 23, 2023 Share Posted August 23, 2023 Strzykawką. Jeśli po rozpuszczeniu cukru z wodą masz łącznie 500ml to dzielisz na ilość butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oli97 Posted August 24, 2023 Share Posted August 24, 2023 Dawaj wpierw cukier do butelki, a potem wlewaj delikatnie piwo. U mnie funkcjonuje bez problemów Gesendet von meinem moto g(9) play mit Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted August 24, 2023 Share Posted August 24, 2023 6 godzin temu, Eselchen napisał(a): Czy dobrym pomysłem byłoby schłodzenie piwa do 0-1 stopni (żeby fermentacja stanęła), wlanie syropu z glukozą do fermentora, wymieszanie i pozostaniecie na 1 dzień, żeby jakiś syf ponownie osiadł na dnie? Zaworem dolnym można większość osadu spuścić, ale jednak na ściankach też się się osadza. Czy jest jakiś inny sposób na dodanie glukozy do refermentacji? Wlej syrop do fermentora zamieszaj delikatnie, żeby za bardzo nie napowietrzyć i chwilę poczekaj. Potem rozlew i gotowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now