Eselchen Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Cześć, posiadam fermentory stożkowe Grainfathera. Wszystko fajnie tylko po zakończonej fermentacji piwo jest trochę nasycone CO2, choć to nie są fermentory ciśnieniowe. Odkąd ich używam mam problem z dodawaniem glukozy do refermentacji. Z racji, że fermentory stożkowe są po to, żeby nie przelewać piwa z wiadra do wiadra to wszystko odbywa się w jednym. Obecnie robie tak, że rozlewam piwo do butelek (beergun) i sypie z miarki glukozę do każdej butelki. Jest to żmudny proces, ale najgorsze jest to, że zaraz po wsypaniu glukozy mam fontannę i bardzo ciężko jest zakapslować. Dzisiaj rozlewałem pszenice i była masakra - fontanna po 2-3 sekundach od wsypania glukozy. Czy dobrym pomysłem byłoby schłodzenie piwa do 0-1 stopni (żeby fermentacja stanęła), wlanie syropu z glukozą do fermentora, wymieszanie i pozostaniecie na 1 dzień, żeby jakiś syf ponownie osiadł na dnie? Zaworem dolnym można większość osadu spuścić, ale jednak na ściankach też się się osadza. Czy jest jakiś inny sposób na dodanie glukozy do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Musisz schłodzić. Chyba styknie 12 lub niżej.Sprawdź też czy jak wlejesz szczykawką to też tak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Jeśli to schłodzisz do 0C to większość osadu ci opadnie. A na ściankach zostanie tylko nie możesz tego przenosić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 6 minut temu, INTseed napisał(a): Musisz schłodzić. Chyba styknie 12 lub niżej. Sprawdź też czy jak wlejesz szczykawką to też tak będzie. Jak później z syropu odmierzać ml, żeby była odpowiednia ilość cukru w butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Strzykawką. Jeśli po rozpuszczeniu cukru z wodą masz łącznie 500ml to dzielisz na ilość butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli97 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Dawaj wpierw cukier do butelki, a potem wlewaj delikatnie piwo. U mnie funkcjonuje bez problemów Gesendet von meinem moto g(9) play mit Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 6 godzin temu, Eselchen napisał(a): Czy dobrym pomysłem byłoby schłodzenie piwa do 0-1 stopni (żeby fermentacja stanęła), wlanie syropu z glukozą do fermentora, wymieszanie i pozostaniecie na 1 dzień, żeby jakiś syf ponownie osiadł na dnie? Zaworem dolnym można większość osadu spuścić, ale jednak na ściankach też się się osadza. Czy jest jakiś inny sposób na dodanie glukozy do refermentacji? Wlej syrop do fermentora zamieszaj delikatnie, żeby za bardzo nie napowietrzyć i chwilę poczekaj. Potem rozlew i gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się