Wiktor Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 ja skończyłem podłączać, ale po 5 minutach testu okazało się że są nadal przecieki... Zaraz coś poprawie i jutro z rana kolejny test. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Trzy dni temu rozpocząłem próby z sterownikiem,wszystko gra,ale mam pytanie:czy można rozbudować płytkę sterowniczą na cykliczne sterowanie pompy lub mieszadła?To jest ważne ze względu na jedno programowanie,bez dodatkowego montażu timeru+dodatkowe miejsce na płytkę.Tego mi brakuje.Sterownik jest wspaniałe,jestem pod wrażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Trzeba przejść się po okolicy i zebrać 10 000 podpisów. A powiedz mi jak byś to chciał ustawiać? np dwa parametry (praca i przerwa), wystarczy po 255 sekund maksymalnie dla każdego?. No i obawiam się że będzie się dało to ustawić gdzieś głębiej w menu, jeśli zaczniesz zacierać to już tego nie zmienisz- trzeba będzie przerwać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 (edytowane) W czasie zacierania pompa włącza się na np.30 sek. i jest przerwa np.2 min.-czasy są ustawiane przed zacieraniem. Edytowane 26 Stycznia 2011 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Może mi ktoś podać namiar albo model przejściówki USB-RS232 działającej ze sterownikiem od Bolka. Z góry dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Może być trochę loterii, osobiście mam kabel tripp-lite i jest naprawdę jak żywy RS. Doszły mnie też słuchy że działają kable PROLIFIC W każdym razie prócz RX musi latać także RTS, DTR (czy jakoś tak), więc nie celuj niżej niż kable do programowania kas, centralek etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 właśnie dokładnie o to chciałem zapytać. Spróbuję w tygodniu kupić tą i przetestować. Dziś byłem w sklepie nie dla idiotów i chcieli za przejściówkę 50 złotych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Ja kupiłem U232-P9 który miał według sprzedawcy wszystko i jest lipa instaluje sterowniki z płyty, EChart znajduje port com a na wykresie nic. Jak instaluje nowsze sterowniki ze strony producenta wyskakuje kod 10 i tez lipa Ale sterownik pierwsza kasa od paru godzin grzeje w nim wodę A właśnie jak w nim chmielicie programujecie czas czy na ręcznym?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Jak już, to proponuję przejściówkę na PL-2303: http://allegro.pl/adapter-usb-to-com-pl2303-ak50-i1518084192.html. U mnie działało z interfejsem DS18B20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) Andrzej, nie mogę tego P9 odszukać, ale żeby nie zbankrutować na wysyłki poszukaj coś w "Krakowskim allegro". Problem jest taki że 90% rynku to guzik warte przelotki i sprzedawcy o tym więdzą. Dlatego mówiłem że zakup dobrego kabla to loteria. Mają tylko linie RX TX, a w skrajnym przypadku w standardzie TTL (0-5V) zamiast RS232 (+/-12V). Niestety, taki kabel nie zadziała (z niczym). Od biedy można amputować co nieco w sterowniku i będzie chodzić tylko na linii RX w standardzie TTL, ale nie o to chodzi. Jeśli ktoś ma zacięcie do rozwiązywania problemów 1. Trzeba zewrzeć RX z TX, odpalić terminal i to co się wyśle powinno wrócić. 2. Sprawdzić jakie panują tam napięcia Edytowane 27 Marca 2011 przez bolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 mam taką http://allegro.pl/profesjonalna-przejsciowka-rs-232-usb-i1435546408.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 masz ją jeszcze?. Jest "rozbieralna"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 znalazłem jeszcze coś takiego, http://www.elzab.com.pl/konwerter_usb-rs232 mogę zamówić bo akurat jestem dealerem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) A ile?? Cena taka jak na stronie? Sprawdzone? Jak długo trzeba czekać na dostawę? Edytowane 27 Marca 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 44 netto + koszty przesyłki, chyba że byś poczekał /jeśli nic nie wykombinujesz/ zamówię przy okazji zbiorczego zamówienia wtedy bez kosztów przesyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Dzięki dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Popatrzyłem jeszcze na tego scalaka pl2303. Kable oparte tylko o ten układ nie będą działały ponieważ scalak dostarcza sygnałów w standardzie 0-5V (0-3,3V). Andrzej, zwab do siebie piwem ziomka z miernikiem i pisz na GG4683128. Chyba mam pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Dla zainteresowanych. Adapter USB na RS232 firmy UNITEK DZIAŁA!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Dla zainteresowanych. Adapter USB na RS232 firmy UNITEK DZIAŁA!!! A jaki dokładnie symbol urządzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 (edytowane) Dla zainteresowanych. Adapter USB na RS232 firmy UNITEK DZIAŁA!!! A jaki dokładnie symbol urządzenia ? Kilka dni temu na gg podsyłałem tego linka - ale Andrzej musi potwierdzić. http://www.komputronik.pl/index.php/product/115722/Sprzet_komputerowy/Peryferia_i_eksploatacja/Konwerter_USB_1x_COM_Unitek.html/showComments/1 Edytowane 30 Marca 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Okazało się że znajomy ma adapter tej firmy, pożyczyłem go na kilka dni by go sprawdzić i działa. Nie ma na nim symbolu tylko sama nazwa. Ten który podał mi Josefik właśnie zamówiłem (nie mieli go na sklepie) Jak tylko go odbiorę i sprawdzę napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Za wcześnie się poddałeś Andrzej :rolleyes: Wiktor przerabia ten sam problem, tyle że jego tanizna reaguje nieco lepiej jak twój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Potwierdzam. Adapter UNITEK Y-105 działa. System Windows7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 mam teraz ten na razie sprawdzałem na XP S3 i działa ale czasem echart gubi sygnał i trzeba resetować port. Zobaczymy jak będzie na 7 jak będę miał laptopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi