Centka Opublikowano 24 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Witam, Jako że ostatnie piwo za bardzo mi nie wyszło przez dodanie drożdży do zbyt ciepłej brzeczki teraz chciałbym się bardziej przygotować. Chciałbym uruchomić 2 fermentory po 20 litrów z brzeczką około 17 BLG. Do każdego zapodam 2 opakowania drożdży. Użyje słodu Pilzneńskiego- receptura z tej strony Mam pytania co do drożdży T-58 i s-33 (tylko takie dostałem w sklepie) 1) Jak powinna być początkowa temperatura brzeczki a jaka otoczenia 2) Po jakim czasie podnosić temperaturę i do ilu stopni ? 3) czy przy BLG 17 musze używać 2 paczek jak zaleca producent producent ? 4) Czy mogę piwo pozostawić w pojemniku fermentacyjnym na dłużej (powiedzmy 3-4 tygodnie) i pominąć etap fermentacji cichej 5) Ostatnie piwo ładnie wygląda, ale pachnie szampanem/energetykiem- jakieś rady co do tych drożdży żeby tego uniknąć pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Dla T-58 można zacząć od jakichś 18-19°C i powoli podnosić do 22-24 °C (mówimy o temperaturze brzeczki, nie otoczenia). Na taki baling lepsza byłaby gęstwa, w przypadku zadania suchych dałbym dwie paczki. Spokojnie możesz zostawić piwo na taki czas. Fermentacji cichej nie pominiesz, co najwyżej nie przelejesz do drugiego fermentora - a to spokojnie można pominąć. Podasz więcej szczegółów w kwestii poprzedniego piwa? Zasyp, drożdże, temperatura fermentacji? Na szybko obstawiam właśnie zbyt wysoką temperaturę fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Centka Opublikowano 24 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 46 minut temu, punix napisał(a): Podasz więcej szczegółów w kwestii poprzedniego piwa? Zasyp, drożdże, temperatura fermentacji? Na szybko obstawiam właśnie zbyt wysoką temperaturę fermentacji. Ty masz dokładnie opisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 To odpowiedź dostałeś już w tamtym temacie - zbyt wysoka temperatura fermentacji. Drożdże trzeba zadawać dopiero po schłodzeniu brzeczki do temperatury fermentacji, a nawet lepiej 1-2°C poniżej. W trakcie pracy drożdże podniosą temperaturę brzeczki o jakieś 2-4 °C powyżej temperatury otoczenia, więc trzeba mieć to na uwadze. Warto użyć termometru do pomiaru temperatury (choćby zaizolowana sonda przyklejona na zewnątrz fermentora). Do kontroli temperatury najlepsza jest lodówka, w bardziej budżetowej wersji - pudło styropianowe i chłodzenie butelkami z zamrożoną wodą. Reters i Łachim 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się