Centka Posted September 24, 2023 Share Posted September 24, 2023 Witam, Jako że ostatnie piwo za bardzo mi nie wyszło przez dodanie drożdży do zbyt ciepłej brzeczki teraz chciałbym się bardziej przygotować. Chciałbym uruchomić 2 fermentory po 20 litrów z brzeczką około 17 BLG. Do każdego zapodam 2 opakowania drożdży. Użyje słodu Pilzneńskiego- receptura z tej strony Mam pytania co do drożdży T-58 i s-33 (tylko takie dostałem w sklepie) 1) Jak powinna być początkowa temperatura brzeczki a jaka otoczenia 2) Po jakim czasie podnosić temperaturę i do ilu stopni ? 3) czy przy BLG 17 musze używać 2 paczek jak zaleca producent producent ? 4) Czy mogę piwo pozostawić w pojemniku fermentacyjnym na dłużej (powiedzmy 3-4 tygodnie) i pominąć etap fermentacji cichej 5) Ostatnie piwo ładnie wygląda, ale pachnie szampanem/energetykiem- jakieś rady co do tych drożdży żeby tego uniknąć pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted September 24, 2023 Share Posted September 24, 2023 Dla T-58 można zacząć od jakichś 18-19°C i powoli podnosić do 22-24 °C (mówimy o temperaturze brzeczki, nie otoczenia). Na taki baling lepsza byłaby gęstwa, w przypadku zadania suchych dałbym dwie paczki. Spokojnie możesz zostawić piwo na taki czas. Fermentacji cichej nie pominiesz, co najwyżej nie przelejesz do drugiego fermentora - a to spokojnie można pominąć. Podasz więcej szczegółów w kwestii poprzedniego piwa? Zasyp, drożdże, temperatura fermentacji? Na szybko obstawiam właśnie zbyt wysoką temperaturę fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Centka Posted September 24, 2023 Author Share Posted September 24, 2023 46 minut temu, punix napisał(a): Podasz więcej szczegółów w kwestii poprzedniego piwa? Zasyp, drożdże, temperatura fermentacji? Na szybko obstawiam właśnie zbyt wysoką temperaturę fermentacji. Ty masz dokładnie opisane Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted September 24, 2023 Share Posted September 24, 2023 To odpowiedź dostałeś już w tamtym temacie - zbyt wysoka temperatura fermentacji. Drożdże trzeba zadawać dopiero po schłodzeniu brzeczki do temperatury fermentacji, a nawet lepiej 1-2°C poniżej. W trakcie pracy drożdże podniosą temperaturę brzeczki o jakieś 2-4 °C powyżej temperatury otoczenia, więc trzeba mieć to na uwadze. Warto użyć termometru do pomiaru temperatury (choćby zaizolowana sonda przyklejona na zewnątrz fermentora). Do kontroli temperatury najlepsza jest lodówka, w bardziej budżetowej wersji - pudło styropianowe i chłodzenie butelkami z zamrożoną wodą. Reters and Łachim 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now