Jump to content

Optymalna temperatura dla drożdży T-58 i S-33

Centka

Recommended Posts

Witam,

Jako że ostatnie piwo za bardzo mi nie wyszło przez dodanie drożdży do zbyt ciepłej brzeczki teraz chciałbym się bardziej przygotować. Chciałbym uruchomić 2 fermentory po 20 litrów z brzeczką około 17 BLG. Do każdego zapodam 2 opakowania drożdży. Użyje słodu Pilzneńskiego- receptura z tej strony

Mam pytania co do drożdży T-58 i s-33 (tylko takie dostałem w sklepie)

1) Jak powinna być początkowa temperatura brzeczki a jaka otoczenia 

2) Po jakim czasie podnosić temperaturę i do ilu stopni ?

3) czy przy BLG 17 musze używać 2 paczek jak zaleca producent producent ?

4) Czy mogę piwo pozostawić w pojemniku fermentacyjnym na dłużej (powiedzmy 3-4 tygodnie) i pominąć etap fermentacji cichej 

5) Ostatnie piwo ładnie wygląda, ale pachnie szampanem/energetykiem- jakieś rady co do tych drożdży żeby tego uniknąć

pozdrawiam 

Dla T-58 można zacząć od jakichś 18-19°C i powoli podnosić do 22-24 °C (mówimy o temperaturze brzeczki, nie otoczenia).

Na taki baling lepsza byłaby gęstwa, w przypadku zadania suchych dałbym dwie paczki.

Spokojnie możesz zostawić piwo na taki czas. Fermentacji cichej nie pominiesz, co najwyżej nie przelejesz do drugiego fermentora - a to spokojnie można pominąć.

Podasz więcej szczegółów w kwestii poprzedniego piwa? Zasyp, drożdże, temperatura fermentacji? Na szybko obstawiam właśnie zbyt wysoką temperaturę fermentacji.

To odpowiedź dostałeś już w tamtym temacie - zbyt wysoka temperatura fermentacji.

Drożdże trzeba zadawać dopiero po schłodzeniu brzeczki do temperatury fermentacji, a nawet lepiej 1-2°C poniżej. W trakcie pracy drożdże podniosą temperaturę brzeczki o jakieś 2-4 °C powyżej temperatury otoczenia, więc trzeba mieć to na uwadze.

Warto użyć termometru do pomiaru temperatury (choćby zaizolowana sonda przyklejona na zewnątrz fermentora). Do kontroli temperatury najlepsza jest lodówka, w bardziej budżetowej wersji - pudło styropianowe i chłodzenie butelkami z zamrożoną wodą.