Skocz do zawartości

Dochmielanie stout na zimno browamator


Saperinho1337

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Szumidło napisał(a):

Stout to nie IPA/APA... Dałbym sobie spokój z dodatkowym chmieleniem - może po prostu nie być smaczne... Jak bardzo chcesz poeksperymentować to proponuję na części partii... Jak robisz stout'a to lepszym pomysłem tak jak wspomniał @Reters jest stepping - słody palone, kawowe, czekoladowe etc. Woda np. 68 st, pół godziny.

Dokładnie tak. I ich nie trzeba parzyć z pilzneńskim, żeby zamienić skrobię na cukry(zacieranie) Śmiało możesz słody specjalne, karmelowe parzyć tak jak jest w artykule i wspomniał Szumidło. Piwo się odwdzięczy dobrą jakością. Przedział temp. to już tak jak kolega napisał. od 65 do 75. Ja akurat dodaję w 75 stopni nakładam pokrywę na garnek i po np. 40 min i tak mam temp około 70 stopni więc git😉

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.