Reters Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 15 godzin temu, Szumidło napisał(a): Stout to nie IPA/APA... Dałbym sobie spokój z dodatkowym chmieleniem - może po prostu nie być smaczne... Jak bardzo chcesz poeksperymentować to proponuję na części partii... Jak robisz stout'a to lepszym pomysłem tak jak wspomniał @Reters jest stepping - słody palone, kawowe, czekoladowe etc. Woda np. 68 st, pół godziny. Dokładnie tak. I ich nie trzeba parzyć z pilzneńskim, żeby zamienić skrobię na cukry(zacieranie) Śmiało możesz słody specjalne, karmelowe parzyć tak jak jest w artykule i wspomniał Szumidło. Piwo się odwdzięczy dobrą jakością. Przedział temp. to już tak jak kolega napisał. od 65 do 75. Ja akurat dodaję w 75 stopni nakładam pokrywę na garnek i po np. 40 min i tak mam temp około 70 stopni więc git😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Pamiętaj o tym aby fermentować w dolnych granicach drożdzy lub ze 2C niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się