harryohara Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Koledzy pomocy. Wiem, że kiedyś widziałem taką poradę, ale jak na złość nie mogę tego namierzyć w czeluściach internetu. Zwinąłem sobie z rurki miedzianej fi10 chłodnicę do brzeczki i gdzieś widziałem/słyszałem info, że trzeba tę rurkę potraktować jakimś roztworem przed pierwszym użyciem, bo inaczej odda te swoje syfy do brzeczki mimo normalnego odkażania i wyparzania sprzętu. Co najlepiej użyć do takiego wstępnego wyczyszczenia przed dezynfekcją ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Potraktuj to czymś kwaśnym . Może to być kwasek cytrynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryohara Opublikowano 13 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 3 minuty temu, monodem napisał(a): Potraktuj to czymś kwaśnym . Może to być kwasek cytrynowy. Jakieś konkretne proporcje takiego roztworu, czy tak na czuja ? Może to być ocet ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Bardzo ważne by NIGDY nie wytrawiać miedzi w occie! Powstają w czasie takiej reakcji bardzo trujące związki które łatwo mogą się przedostać do alkoholu mianowicie hydroksyoctan miedzi(II) tzw. grynszpan. Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 2 godziny temu, harryohara napisał(a): mimo normalnego odkażania i wyparzania sprzętu. Chłodnicy nie musisz specjalnie odkażać, wygotuj ją po prostu w brzeczce, a po wszystkim spłucz wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryohara Opublikowano 16 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 Dzięki za pomoc. Przemyłem sokiem z cytryny z solą, nie chciałbym żeby się miedź pozbyła jakiegoś dziadostwa w moim piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się