harryohara Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Koledzy pomocy. Wiem, że kiedyś widziałem taką poradę, ale jak na złość nie mogę tego namierzyć w czeluściach internetu. Zwinąłem sobie z rurki miedzianej fi10 chłodnicę do brzeczki i gdzieś widziałem/słyszałem info, że trzeba tę rurkę potraktować jakimś roztworem przed pierwszym użyciem, bo inaczej odda te swoje syfy do brzeczki mimo normalnego odkażania i wyparzania sprzętu. Co najlepiej użyć do takiego wstępnego wyczyszczenia przed dezynfekcją ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Potraktuj to czymś kwaśnym . Może to być kwasek cytrynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryohara Opublikowano 13 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 3 minuty temu, monodem napisał(a): Potraktuj to czymś kwaśnym . Może to być kwasek cytrynowy. Jakieś konkretne proporcje takiego roztworu, czy tak na czuja ? Może to być ocet ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Bardzo ważne by NIGDY nie wytrawiać miedzi w occie! Powstają w czasie takiej reakcji bardzo trujące związki które łatwo mogą się przedostać do alkoholu mianowicie hydroksyoctan miedzi(II) tzw. grynszpan. Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 2 godziny temu, harryohara napisał(a): mimo normalnego odkażania i wyparzania sprzętu. Chłodnicy nie musisz specjalnie odkażać, wygotuj ją po prostu w brzeczce, a po wszystkim spłucz wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryohara Opublikowano 16 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 Dzięki za pomoc. Przemyłem sokiem z cytryny z solą, nie chciałbym żeby się miedź pozbyła jakiegoś dziadostwa w moim piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi