harryohara Posted October 13, 2023 Share Posted October 13, 2023 Koledzy pomocy. Wiem, że kiedyś widziałem taką poradę, ale jak na złość nie mogę tego namierzyć w czeluściach internetu. Zwinąłem sobie z rurki miedzianej fi10 chłodnicę do brzeczki i gdzieś widziałem/słyszałem info, że trzeba tę rurkę potraktować jakimś roztworem przed pierwszym użyciem, bo inaczej odda te swoje syfy do brzeczki mimo normalnego odkażania i wyparzania sprzętu. Co najlepiej użyć do takiego wstępnego wyczyszczenia przed dezynfekcją ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted October 13, 2023 Share Posted October 13, 2023 Potraktuj to czymś kwaśnym . Może to być kwasek cytrynowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harryohara Posted October 13, 2023 Author Share Posted October 13, 2023 3 minuty temu, monodem napisał(a): Potraktuj to czymś kwaśnym . Może to być kwasek cytrynowy. Jakieś konkretne proporcje takiego roztworu, czy tak na czuja ? Może to być ocet ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted October 13, 2023 Share Posted October 13, 2023 Bardzo ważne by NIGDY nie wytrawiać miedzi w occie! Powstają w czasie takiej reakcji bardzo trujące związki które łatwo mogą się przedostać do alkoholu mianowicie hydroksyoctan miedzi(II) tzw. grynszpan. Ununul 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted October 13, 2023 Share Posted October 13, 2023 2 godziny temu, harryohara napisał(a): mimo normalnego odkażania i wyparzania sprzętu. Chłodnicy nie musisz specjalnie odkażać, wygotuj ją po prostu w brzeczce, a po wszystkim spłucz wodą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harryohara Posted October 16, 2023 Author Share Posted October 16, 2023 Dzięki za pomoc. Przemyłem sokiem z cytryny z solą, nie chciałbym żeby się miedź pozbyła jakiegoś dziadostwa w moim piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts