Pepis Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Witam, lager o początkowym BLG 12 po jednym tygodniu odfermentował do 9 BLG. Był trzymany w temperaturze 4 st. C (w lodówce). Podczas drugiego tygodnia fermentacja ustała. Pomiar w drugim tygodniu 9 BLG. Zwiększyłem temperaturę z 4 na 8 stopni. Po trzecim tygodniu trzymania go w lodówce w nieco wyższej temperaturze ( 8 stopni) cały czas jest 9 BLG. Piwo w smaku bardzo dobre, nic złego się nie wydarzyło, żadnych oznak zakażenia, piana znikoma. Drożdże początkowe to starter z sucharów W34/70. Ilość brzeczki 25 litrów. Czekać dalej czy w jakiś sposób zaregaować? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 (edytowane) Minimalna temperatura pracy tych drożdży to 9 st. C. Optymalna 12-15 st. C. Podnieś do 12 na tydzień a potem do 15 st. C. Piwo jeszcze do odratowania. Mam nadzieje, że aktualne Blg albo mierzyłeś balingomierzem albo podałeś wynik mierzony refraktometrem po przeliczeniu 🙂 Edytowane 14 Października 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 14 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 35 minut temu, wizi napisał(a): Minimalna temperatura pracy tych drożdży to 9 st. C. Optymalna 12-15 st. C. Podnieś do 12 na tydzień a potem do 15 st. C. Piwo jeszcze do odratowania. Mam nadzieje, że aktualne Blg albo mierzyłeś balingomierzem albo podałeś wynik mierzony refraktometrem po przeliczeniu 🙂 Faktycznie, według producentra zakres pracy tych drożdży to 12-15 st. Ja zawsze myślałem że 8-12... Mój błąd, BLG mierzone refraktometrem, bez przeliczenia. Teraz tak wrzuciłem to w kalkulator... i wiem że napisałem błędnego posta. Tak naprawdę mój pomiar to był Brix, a nie BLG. Czyli miałem początkowo 12 Bix (czyli 11,54 Blg), a teraz mam 9 Brix (czyli 5,4 Blg). Zgadza się? Tak czy siak, te 5,4 Blg dla pilsa zacieranego na wytrawnie to trochę za małe odfermentowanie chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Jeszcze musisz przeliczyć w kalkulatorze odfermentowanie z korektą na alkohol. Mi wychodzi 1,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 2 godziny temu, Koora napisał(a): Jeszcze musisz przeliczyć w kalkulatorze odfermentowanie z korektą na alkohol. Mi wychodzi 1,5 blg Kolega już przeliczył. Choć mi w 2 kalkulatorach wychodzi 6,9 Blg 2 godziny temu, Pepis napisał(a): Tak czy siak, te 5,4 Blg dla pilsa zacieranego na wytrawnie to trochę za małe odfermentowanie chyba? Za niskie. Zrób tak jak napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 14 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Czyli co, uważacie że już po fermentacji? Jak dla mnie trochę za krótko ona trwała. 7-10 max. w temperaturze 4 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Podnieś do 12°C i po dwóch dniach do 14°C na dobę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Godzinę temu, Pepis napisał(a): Czyli co, uważacie że już po fermentacji? Przeczytaj poniższe 🙂 4 godziny temu, wizi napisał(a): Podnieś do 12 na tydzień a potem do 15 st. C. Piwo jeszcze do odratowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 21 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 Panowie, fermentor przestawiony na tydzień czasu do 18 stopni C. No i cisza. Żadnych zmian, żadnych reakcji. Pomiar Brix refraktometrem dalej 9. Żadnych oznak zakażenia, powi smaczne. Coś można jeszcze zrobić? Czy cierpliwie czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 (edytowane) No to teraz podnieś do 22°C. Jak nie ruszy to butelkuj i szybko wypij. Sprawdź też termometr. Może wcale nie zacierało się na wytrawnie Edytowane 21 Października 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 21 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 W sensie termomentr używany przy warzeniu, tak? Piwo zostało źle zatarte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 (edytowane) Tak. Niska temperatura fermentacji uśpiła drożdże, ale po jej podniesieniu powinny ruszyć. Jak przy 22°C nie ruszą to pewnie termometr przekłamuje albo źle nim mierzysz (na forum były już przypadki wsadzania tylko końcówki termometru full immersion zamiast zanurzenia go aż do mierzonej temperatury) Edytowane 21 Października 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 21 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 Pewnie jest tak jak mówisz. Mam stary termometr, już wcześniej się zastanawiałem czy nie przekłamuje. Czas go wymienić. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się