Jump to content

Lager coopersa + Mistr Sladek jasny...

Recommended Posts

Witam!

Dzisiaj zdegustowałem swoje pierwsze piwo po 2 tygodniach leżakowania zrobione z 1,7kg Coopers Lager + 1,5 ekstraktu jasnego Mistr Sladek. Oto fotka: http://img541.imageshack.us/img541/3042/dsc01426tr.jpg

Kolor sam w sobie dziwny jak na Lagera, przypomina bardziej Pale Ale, nagazowanie średnie ale zadowalające. Smak dość wodnisty ale czuć w tym zadatki na dobre piwko. Bardzo dobra goryczka- można powiedzieć, że trafiona w samo sedno. Po otwarciu unosi się zapach karmelu (?), w smaku też ma coś karmelowego...

Piwko oceniam na 6,5/10... Co o tym sądzicie, skąd taki dziwny kolor?

Edited by JaxDraken

Drożdże z zestawu? W jakiej temperaturze fermentowane? Zasadniczo Lager to piwo dolnej fermentacji a do puszek dodają drożdże górne.

Jeżeli planujesz kiedykolwiek robić piwo z procesem zacierania to zostaw sobie parę butelek tego "Lagera" i dokonaj ponownej oceny po wypiciu kilku piw "zacieranych".

czy ktoś wie jakie konkretnie suche drożdże są w zestawie coopersa pilsener i bitter -robię piwo z puszki dla pewnego prezesa (taki eksperyment) i zastanawia mnie co to są za zwierzątka :rolleyes:

czy ktoś wie jakie konkretnie suche drożdże są w zestawie coopersa pilsener i bitter -robię piwo z puszki dla pewnego prezesa (taki eksperyment) i zastanawia mnie co to są za zwierzątka :rolleyes:

No niestety zwą się po prostu Coopers Yeast, ale ponoć nie są takie bardzo złe.