JaxDraken Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 (edytowane) Witam! Dzisiaj zdegustowałem swoje pierwsze piwo po 2 tygodniach leżakowania zrobione z 1,7kg Coopers Lager + 1,5 ekstraktu jasnego Mistr Sladek. Oto fotka: http://img541.imageshack.us/img541/3042/dsc01426tr.jpg Kolor sam w sobie dziwny jak na Lagera, przypomina bardziej Pale Ale, nagazowanie średnie ale zadowalające. Smak dość wodnisty ale czuć w tym zadatki na dobre piwko. Bardzo dobra goryczka- można powiedzieć, że trafiona w samo sedno. Po otwarciu unosi się zapach karmelu (?), w smaku też ma coś karmelowego... Piwko oceniam na 6,5/10... Co o tym sądzicie, skąd taki dziwny kolor? Edytowane 29 Października 2010 przez JaxDraken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Drożdże z zestawu? W jakiej temperaturze fermentowane? Zasadniczo Lager to piwo dolnej fermentacji a do puszek dodają drożdże górne. Jeżeli planujesz kiedykolwiek robić piwo z procesem zacierania to zostaw sobie parę butelek tego "Lagera" i dokonaj ponownej oceny po wypiciu kilku piw "zacieranych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio melu Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 czy ktoś wie jakie konkretnie suche drożdże są w zestawie coopersa pilsener i bitter -robię piwo z puszki dla pewnego prezesa (taki eksperyment) i zastanawia mnie co to są za zwierzątka :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 czy ktoś wie jakie konkretnie suche drożdże są w zestawie coopersa pilsener i bitter -robię piwo z puszki dla pewnego prezesa (taki eksperyment) i zastanawia mnie co to są za zwierzątka :rolleyes: No niestety zwą się po prostu Coopers Yeast, ale ponoć nie są takie bardzo złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio melu Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 nie takie złe... zonk! myślałem ,że gdyby były 'kolorowe' mógłbym budyń wykorzystać do jakiegoś mojego "normalnego" piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się