Jump to content

Uszkodzony termometr w fermentorze Klarstein


kamilnurek

Recommended Posts

Nabyłem na OLX fermentor stożkowy Klarstein i okazuje się, że ma uszkodzony termometr. Uszkodzenie polega na tym, że wskazówka obraca się dookoła w zależności od tego jak obrócę tarczę (foto poniżej). Czy macie jakiś patent na naprawę? Wydaje mi się, że jest on nierozbieralny. 

IMG_20231028_211322.jpg

IMG_20231028_211531.jpg

IMG_20231028_215606.jpg

Edited by kamilnurek
Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, dzejkej napisał(a):

A może wystarczy "skalibrować" odpowiednio ustawiając tarczę na znanej temperaturze, jakoś zablokować w tym położeniu i będzie ok?

Myślałem o kalibracji ale nie ma możliwości "dokręcenia" wskazówki tak aby pod wpływem grawitacji nie opadała.

 

32 minuty temu, monodem napisał(a):

Nic z niego nie będzie. Zamów sobie nowy. 

Orientujesz się gdzie mogę taki dokupić? Nic podobnego nie znalazłem.

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, kamilnurek napisał(a):

Myślałem o kalibracji ale nie ma możliwości "dokręcenia" wskazówki tak aby pod wpływem grawitacji nie opadała.

 

Orientujesz się gdzie mogę taki dokupić? Nic podobnego nie znalazłem.

https://a.aliexpress.com/_EzifKTl

Nie wiem czy akurat ten jest dobry. Sprawdź gwint i długość tamtego. 

Link to comment
Share on other sites

Widzę że w tym termometrze masz już gilzę, rozkręć, i w tym momencie pytanie czy chcesz tylko odczytywać temp, czy też sterować fermentacją temperaturowo.

Ja do wiaderka mam taką gilzę i wprowadzam tam czujnik od rejestratora temp i od stc1000.

I wtedy mam wykres temperatury z fermentacji plus sterowanie lodówka, lub grzałką.

 

https://a.aliexpress.com/_EyaFA1t

 

 

Edited by Koora
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Koora napisał(a):

Widzę że w tym termometrze masz już gilzę, rozkręć, i w tym momencie pytanie czy chcesz tylko odczytywać temp, czy też sterować fermentacją temperaturowo.

Ja do wiaderka mam taką gilzę i wprowadzam tam czujnik od rejestratora temp i od stc1000.

I wtedy mam wykres temperatury z fermentacji plus sterowanie lodówka, lub grzałką.

 

https://a.aliexpress.com/_EyaFA1t

 

 

Dobry pomysł. Mam też gilzę/kapilarę kupioną do wiaderka fermentacyjnego, której jeszcze nie używałem. Może rzeczywiście będzie to pasować do siebie. Wtedy będę wiedzieć czy szukać nowego termometru czy nie.

Link to comment
Share on other sites

Zgadza się, termometr jest skręcony z gilzą ale gilza jest wkręcana w tuleję. I dopiero ta tuleja jest wkręcana do ścianki zbiornika. Okazuje się, że gilza którą miałem w domu pasuje do tulei wkręcanej do ścianki zbiornika. Jak wkręcę tę gilzę, którą miałem to będę mógł w niej umieścić sondę od termometru cyfrowego. Tak więc z Waszą pomocą problem rozwiązany.

A co do ISpindla, to czy w zbiorniku z nierdzewki będzie on miał łączność z siecią wifi?

IMG_20231030_091750.jpg

IMG_20231030_091809.jpg

IMG_20231030_091824.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ispindle to taki bajer który się szybko nudzi 😆

Bo to trzeba kalibrować kąt wychylenia,a  to coś z komunikacja przerywa, a to za szybko baterię zżera, a,  i siedząc 300 km od domu jak sprawdzisz blg to i tak nic nie da bo nie weźmiesz się za rozlew.

 

Ale kto bogatemu zabroni 😀

Link to comment
Share on other sites

Pytałem o ISpindel bardziej z ciekawości jak się będzie zachowywał w takim zbiorniku bo wydaje mi się, że mógłby mieć problem z komunikacją. Przeczytałem wczoraj na szybko kilka wątków dotyczących jego obsługi i szczerze mówiąc nie sądzę, żebym się skusił na zakup. Odstrasza mnie głównie ta kalibracja. A poza tym kiepsko u mnie z obsługą takich tematów jak programy do obsługi takiej elektroniki. Póki co, refraktometr robi swoje i jestem zadowolony.

Edited by kamilnurek
Link to comment
Share on other sites

Ja sobię I-spindel chwalę. Kalibrowałem go w zasadzie tylko raz i cały czas nie przekłamuje fermentacji. Zdarza się, że na nakrętce przyczepią się drożdże, ale też te pomiary są w miarę zbliżone do spławika. Plus masz termometr w środku, no ale jeżeli masz termometr w gilzie to oczywiście do pomiaru temperatury jest rozwiązanie dokładniejsze, bo metal ma małą bezwładność cieplną.

Dla mnie I-spindel to jest po prostu zaspokojenie ciekawości plus zamiłowania do monitorowania procesów. Ale to już są moje prywatne preferencje.

Co do komunikacji to nigdy nie miałem z tym problemu. Kalibracja i ustawienie wszystkiego to klikunastominutowy filmik. Wprawdzie ja prowadzę fermentację w plastikowych wiaderkach, ale słyszałem, że różnie może być przez metalową ściankę.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 30.10.2023 o 09:29, kamilnurek napisał(a):

Zgadza się, termometr jest skręcony z gilzą ale gilza jest wkręcana w tuleję. I dopiero ta tuleja jest wkręcana do ścianki zbiornika. Okazuje się, że gilza którą miałem w domu pasuje do tulei wkręcanej do ścianki zbiornika. Jak wkręcę tę gilzę, którą miałem to będę mógł w niej umieścić sondę od termometru cyfrowego. Tak więc z Waszą pomocą problem rozwiązany.

A co do ISpindla, to czy w zbiorniku z nierdzewki będzie on miał łączność z siecią wifi?

IMG_20231030_091750.jpg

IMG_20231030_091809.jpg

IMG_20231030_091824.jpg

 

Sam element wkręcany w scianke naczynia mocno mnie interesuje. Może ktoś znalazł u MajFriendów?

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, Cressi napisał(a):

 

Sam element wkręcany w scianke naczynia mocno mnie interesuje. Może ktoś znalazł u MajFriendów?

Chodzi Ci o tę tuleję z czerwonym oringiem, która na drugim i trzecim zdjęciu leży osobno ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.