Jump to content

Klarstein 3xl, pierwsze zacieranie, porady, moc


Recommended Posts

Siemka

Klarstein 3xl, dużo już widziałem filmików jednak proszę was o jakieś dobre rady przed pierwszym zacieraniem żebym nie popełnił jakiś błędów. Bazooka wywalona, chmielenie w hopspiderze.

Planuję 12,5kg słodu na 54l warkę, wody do zacierania plauję nalać ~37L reszta do wysładzania + ubytek w gotowaniu.

Zamierzam zacierać 60 minut w 68* potem 10 minut 78*.

Grzanie wody oczywiście 3kw, tylko jaką moc ustawić potem na czas zacierania ? Oraz jaką mocą grzać podczas gotowania, temperatura w czasie gotowania 100* ?

Dzięki za pomoc

 

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, maniek929 napisał(a):

proszę was o jakieś dobre rady przed pierwszym zacieraniem żebym nie popełnił jakiś błędów

Gęsto będzie, Ja bym więcej wody dał.

Pełno dobrych rad masz tutaj, 50 stron czytania:

 

 

Link to comment
Share on other sites



Gęsto będzie, Ja bym więcej wody dał.
Pełno dobrych rad masz tutaj, 50 stron czytania:
 
 


Czytałem, nawet chyba pamiętan twój post zacieranie 1500w gotowanie 2000w ale chyba w przypadku 3xl te wartości mogą być ciut małe.

Co do wody 4:1 ?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dla większego litrażu, potrzebna będzie większa moc. Niech się jakiś praktyk z takim kociołkiem wypowie lub może w instrukcji poszukaj.

 

Co do wody to najprościej użyć jakiegoś programu typu Brewfather do wyliczenia. Może być i 4:1, ale pod warunkiem, że się w koszu zmieści.

Link to comment
Share on other sites

W instrukcji nic nie ma na temat mocy zacierania, gotowania, żeby się nie przypalało.

Brewfather pokazuje mi na 54l warkę i zasyp 12.5kg
41l do zacierania
28.88 do wysładzania
69.88 całkowita ilość wody
49.38 objętość zacieru ( woda + słód )

Ale muszę trochę zmniejszyć ilości wody, a dopiero finalnie brzeczkę wodą rozrzedzić do porządanych blg i i objętości

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Do utrzymania temperatury zacieru i wrzenia nie potrzeba pełnej mocy kociołka. Można ustawić program na kilka kroków, przykładowo:

-71'C na 1min na pełnej mocy, żeby jak najszybciej zagrzać wodę do zacierania, w trakcie tej minuty wrzucasz słód, temperatura spadnie do tych 67-68'C

-68'C na 60-70min na 1200-1500W, tyle powinno wystarczyć na utrzymanie tej temperatury

Z wysładzaniem i gotowaniem podobnie (ewentualnie jak będzie słabo wrzeć to przestawisz program o 200-500W do góry), dodatkowo możesz zacząć grzać brzeczkę gdy z kosza jeszcze będzie cieknąć do kotła. 

 

Możesz też przemyśleć zaizolowanie kociołka od zewnątrz, przez to temperatura będzie stabilniejsza, a grzałka będzie włączać się rzadziej = mniejsza szansa na przypalenie. 

Edited by ciezkicoswybrac
Link to comment
Share on other sites

[mention=24874]ciezkicoswybrac[/mention] dzięki wielkie za rady, spróbuję tych mocy i zobaczymy. Mam nadzieję że przy pierwszym zacieraniu nie będę miał zbyt wielu przygód default_smile.png

Co do ocieplenia myslałem nad karimatą lub panelem zagrzejnikowym, no chyba że znajomemu uda się skołować armaflexa to by było już wgl. spoko default_smile.png

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka





Link to comment
Share on other sites

Myślałem też o zrobieniu sobie dolnego obiegu czyli trójniku na dolnej rurce, na to kranik i podłączyć to do dolnego kranu spustowego. Pompa która jest na spodzie to mp15, więc powinna dać radę. Tyle że grzebiąc w necie widzę że jest tam gwint m12x1, czyli trzeba będzie zabrać jakieś piwko i podskoczyć do tokarza default_smile.png
Czyli w krokach ustawię sobie
K1 3000w 71* 1 min
K2 1500w 68* 60 min
K3 1500w 78* 10 min

W tym momencie zacznę wysładzanie i dogrzewanie do 100* więc zapewne tego kroku nie muszę wpisywać bo zdąże wysłodzić zanim kociołek rozgrzeje się do chmielenia.
Temperatura wody do wysładzania w okoliach 78-80*

K4 1500w 100* ( chmielenie 50 min) + ewentualna korekta mocy jak za mało będzie wrzeć
Na tym koniec, potem zbicie temp poniżej 80* i hopstand, ale to już bez udziału grzałek

Jak gdzieś coś pochrzaniłem dziękuje za poprawienie mnie default_smile.png

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka



Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, maniek929 napisał(a):

Myślałem też o zrobieniu sobie dolnego obiegu czyli trójniku na dolnej rurce, na to kranik i podłączyć to do dolnego kranu spustowego. Pompa która jest na spodzie to mp15, więc powinna dać radę. Tyle że grzebiąc w necie widzę że jest tam gwint m12x1, czyli trzeba będzie zabrać jakieś piwko i podskoczyć do tokarza default_smile.png
Czyli w krokach ustawię sobie
K1 3000w 71* 1 min
K2 1500w 68* 60 min
K3 1500w 78* 10 min

W tym momencie zacznę wysładzanie i dogrzewanie do 100* więc zapewne tego kroku nie muszę wpisywać bo zdąże wysłodzić zanim kociołek rozgrzeje się do chmielenia.
Temperatura wody do wysładzania w okoliach 78-80*

K4 1500w 100* ( chmielenie 50 min) + ewentualna korekta mocy jak za mało będzie wrzeć
Na tym koniec, potem zbicie temp poniżej 80* i hopstand, ale to już bez udziału grzałek

Jak gdzieś coś pochrzaniłem dziękuje za poprawienie mnie default_smile.png

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka


 


Podejrzewam, że gotowanie 54L przy 1500W może być nieefektywne. Mam Royala 40L i gotuję przy 1800W, tylko pszenica lubi się przypalić. Myślę, że dla Ciebie to minimum 2000W lub więcej. Przypalenie to jedno, drugie to efektywnie gotowanie, musisz znaleźć złoty środek. 

Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, maniek929 napisał(a):

Czyli może lepiej zacząć od 2000wat i sprawdzić czy się nie przypala, ewentualnie od tego robić korekty mocy w dół lub górę

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
 

Przypalenie zauważysz jak przelejesz już gotową brzeczkę do fermentora, więc tak nie da rady. Zacznij od ~1800W, jak będzie słabo wrzeć to podnieś o 200-300W. Wg mnie najłatwiej o przypalenie przy zacieraniu, później ryzyko już dużo mniejsze.

 

Nie róbmy też tragedii z lekkiego przypalenia, bo na początku korzystania z mojego kociołka miałem regularne przypalenie na pasie 10x5cm, w miejscu gdzie poprzedni właściciel porysował dno. Mimo tego, w gotowym piwie nie było czuć spalenizny, a kolor był zgodny z oczekiwaniami nawet w piwach typu Hazy IPA. 

Link to comment
Share on other sites

Pierwsze koty za płoty,
12,5kg słodu,
60l brzeczki, niecałe 13brix, z
Jedynie co to kociołek klarsteina mnie w kulki robi bo nie utrzymuje zadanej mocy. Chyba trzeba bedzie biedakowi dołożyć craftbeerpi

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka



73ed56e8af68fde89c011e3a32e8868e.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.