Jump to content

Pachnie plastikiem, ale tylko z fermentora


Recommended Posts

Witam forumowiczów,

 

jestem tu nowy i serdecznie się z Wami witam, bardzo miło mi dołączyć do piwowarskiej braci. Po pierwszej udanej Warce, przyszła kolej na następną. Jestem właśnie w trakcie burzliwej fermentacji, dziś mija 7 dzień i zlałem próbkę do zmierzenia BLG, wszystko dobrze - smak okej, na powierzchni piwa zero śladów infekcji, skupiska piany tylko bo jeszcze trochę fermentuje. Piwo z próbki w zapachu super, żadnych niepożądanych nut nie wyczułem, smak tak samo - bez zastrzeżeń. Moja uwagę zwróciło jednak co innego, mianowicie gdy nacisnąłem na dekiel i przyłożyłem nos do rurki fermentacyjnej odrazu wyczułem zapach jakiegoś plastiku, coś jak jakaś chińska zabawka z badziewnego plastiku, zdjąłem rurkę przez otworek to samo.. zaznaczam że jak wlałem drugą próbkę do szklanki w celu sprawdzenia czy to apteka to nie wyczułem kompletnie nic, zero chemicznego zapachu - wszystko super. Komuś się coś nasuwa w czym rzecz? Szkoda to wylać w kanał, zrobiłem to piwo na ekstrakcie niechmielonym jak należy no  i… chyba będzie klapa.

Link to comment
Share on other sites

Witam forumowiczów,
 
jestem tu nowy i serdecznie się z Wami witam, bardzo miło mi dołączyć do piwowarskiej braci. Po pierwszej udanej Warce, przyszła kolej na następną. Jestem właśnie w trakcie burzliwej fermentacji, dziś mija 7 dzień i zlałem próbkę do zmierzenia BLG, wszystko dobrze - smak okej, na powierzchni piwa zero śladów infekcji, skupiska piany tylko bo jeszcze trochę fermentuje. Piwo z próbki w zapachu super, żadnych niepożądanych nut nie wyczułem, smak tak samo - bez zastrzeżeń. Moja uwagę zwróciło jednak co innego, mianowicie gdy nacisnąłem na dekiel i przyłożyłem nos do rurki fermentacyjnej odrazu wyczułem zapach jakiegoś plastiku, coś jak jakaś chińska zabawka z badziewnego plastiku, zdjąłem rurkę przez otworek to samo.. zaznaczam że jak wlałem drugą próbkę do szklanki w celu sprawdzenia czy to apteka to nie wyczułem kompletnie nic, zero chemicznego zapachu - wszystko super. Komuś się coś nasuwa w czym rzecz? Szkoda to wylać w kanał, zrobiłem to piwo na ekstrakcie niechmielonym jak należy no  i… chyba będzie klapa.
Z fermentacji lecą pierdy drożdzy ;) Jedynie czego się obawiaj to za wysokiej temperatury fermentacji.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.