Pokropow Opublikowano 19 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Cześć wszystkim, podjąłem się uwarzenia kwaśniego piwa zakwaszanego bakteriami z tej receptury: https://www.blog.homebrewing.pl/juicy-sour-ipa-z-malinami-receptura/. Robiłem to piwo drugi raz, Podczas zacierania/wysładzania coś mi nie wyszło i osiągnąłem około 13,5 BLG przed pierwszym gotowaniem. Po gotowaniu nie zmierzyłem ale obstawiam coś koło 14,5. Schłodziłem brzeczkę i zadałem bakterie. Po 24h jeszcze nie była wystarczająco kwaśna więc zostawiłem na noc. Po ok. 35h postanowiłem przejść do gotowania ale zauważyłem spadek do 8 BLG. Czytałem że ponoć spadek powinien być około 2 BLG a większy oznacza raczej nadkażenie drożdżami. Piwo po spróbowaniu nie miało żadnych wadliwych posmaków. I tutaj się pojawia moje pytanie, co robić w takim przypadku z piwem? W kanał szkoda bo nie smakuje źle i może coś z tego będzie. Słyszałem o opcji zostawienia tego do fermentacji, żeby nie wygotować alkoholu który już powstał bo ilość cukrów już w takiej brzeczce po wygotowaniu będzie niewielka i piwo wyjdzie słabe. Ja nie wiedząc co zrobić postanowiłem mimo to zagotować piwo i dodać sporo ekstraktu słodowego, żeby początkowe blg było bardziej sensowne? Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Ja bym zostawił i dodał dedykowane drożdże. Może coś ciekawego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 19 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 A pomiary robiłeś na próbce o tej samej temperaturze? Spławiki są kalibrowane w 20'C, w innych temperaturach przekłamują, co można przeliczyć w kalkulatorze: https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pokropow Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Brałem już korektę na temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Możliwe że dobrały się dzikusy, zostaw może wyjdzie coś fajnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pokropow Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Akurat w tym wypadku tak jak już napisałem, przegotowałem już brzeczkę i podbiłem ekstrakt, ale przy następnych warkach pewnie jak się sytuacja powtórzy to nie będę kombinował tylko zostawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się