PIR Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Urządzenia używam od 8 warek. Nie skalowałem wystarczy mi że widzę kiedy kończy się fermentacja. Zauważyłem m ciekawe zjawisko na początku fermentacji a być może jeszcze przed nią. Zanim BLG zacznie spadać najpierw przez kilka godzin roście. Zależnie od Warki 0,5-1 BLG wzrostu. zaraz potem 6-10 godz. zaczyna się coraz szybszy spadek i rozpoczyna się radosne bulganie. Czyli fermentacja na całego. Zastanowiło mnie to. Zjawisko jest powtarzalne. Najpierw myślałem że to piana powstała podczas napowietrzania opadając osadza zaschniętą brzeczkę na wynurzonej części kapsuły ale wtedy to zjawisko zaczynało by się zaraz po włożeniu urządzenia do brzeczki. a zaczyna się jakieś 12-24 godz. później. Może więc jest to namnażające się drożdże zwiększają gęstość brzeczki w pobliżu powierzchni. Ciekaw jestem co o tym sądzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 34 minuty temu, PIR napisał(a): namnażające się drożdże zwiększają gęstość brzeczki w pobliżu powierzchni Ekspertem nie jestem, ale może wzrost blg jest powodowany zużyciem tlenu przez mnożące się drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia A przy jakiej temperaturze dodajesz drożdże? Może to zbyt duże ochłodzenie brzeczki zwiększa gęstość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 31 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia drożdże zostały zadane przy 18 stopniach. temperatura waha się przez cały czas między 17,5-18,0. Moim zdaniem to nie jest wpływ temperatury bo wahania gęstości nie pokrywają sie w czasie z wahaniami temperatury. Po drugie taka różnica temperatura nie uzasadnia tak dużej zmiany gęstości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia Powodow moze byc wiele. CO2 unosi czesciowo do gory, drozdze lubia oblepiac nakretke, moze byc inna gestosc brzeczki po chlodzeniu w gornej i dolnej czesci wiadra, a potem nastepuje jej wymieszanie przez uwalniajacy sie CO2. Piana... Generalnie nie przejmowal bym sie. Na pewno drozdze nie produkuja cukru, produkuja natomiast alko, ktory ma mniejsza gestosc. Wiec nie ma takiej mozliwosci, zeby per saldo ilosc cukru rosla. Ale zeby wiedziec ile tego cukru jest to by trxeba bylo pobierac probki i robic analize spektrofotometryczna. Kazdy przyrzad pomiarowy obarczony jest jakims bledem i dziala tylko w okreslonym zakresie, dla ktorego jest wycechowany. Jezeli tego nie zrobiles to trudno czegokolwiek oczekiwac. Rozmawialem kiedys z elroyem i mowil, ze kazda preforma ma pewne odchylki wymiarowe. Wiec trudnp wymagac, zeby domyslna skala (zwlaszcza w formie wielomianowej) byla dopasowana do kazdego i-spindla. Nie mowie, zeby robic to zawsze, ale kalibracja jest zalecana za 1 razem. Na stronce sa filmy z opisem jak wyskalowac i-spindla. Jak Ci szkoda kg cukru i godziny roboty no to Twoj wybor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Drożdże oblepiają iSpindel i zakłamują pomiar. Ostatnio przy bitterze na s-04 (które lubią zbijać się w wyspy) BLG mi skoczyło z 9 do 12 i dopiero potem zaczęło spadać. I tak w tym urządzeniu ważniejsze jest obserwowanie krzywej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobru Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego (edytowane) Jest jeszcze Rapt Pill który działa na tej samej zasadzie ale ma bardziej obłą obudowę która składa się z dwóch części. Łącznie jest na środku więc będzie pod powierzchnią piwa. Nie wiem czy ta obudowa będzie pasować do standardowych ispindli. https://a.aliexpress.com/_EGWO5g1 Edytowane 2 Lutego przez Tobru Dodany link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się