Jump to content

iSpindel - Dziwne pomiary na początku fermentacji


PIR

Recommended Posts

Urządzenia używam od 8 warek. Nie skalowałem wystarczy mi że widzę kiedy kończy się fermentacja. Zauważyłem m ciekawe zjawisko na początku fermentacji a być może jeszcze przed nią. 

Zanim BLG zacznie spadać najpierw przez kilka godzin roście. Zależnie od Warki 0,5-1 BLG wzrostu. zaraz potem 6-10 godz. zaczyna się coraz szybszy spadek i rozpoczyna się radosne bulganie. Czyli fermentacja na całego. 

Zastanowiło mnie to. Zjawisko jest powtarzalne.

Najpierw myślałem że to piana powstała podczas napowietrzania opadając osadza zaschniętą brzeczkę na wynurzonej części kapsuły ale wtedy to zjawisko zaczynało by się zaraz po włożeniu urządzenia do brzeczki. a zaczyna się jakieś 12-24 godz. później.

Może więc jest to namnażające się drożdże zwiększają gęstość brzeczki w pobliżu powierzchni.

 

Ciekaw jestem co o tym sądzicie.

Link to comment
Share on other sites

drożdże zostały zadane przy 18 stopniach. temperatura waha się przez cały czas między 17,5-18,0.

Moim zdaniem to nie jest wpływ temperatury bo wahania gęstości nie pokrywają sie w czasie z wahaniami temperatury. Po drugie taka różnica temperatura nie uzasadnia tak dużej zmiany gęstości.

Link to comment
Share on other sites

Powodow moze byc wiele. CO2 unosi czesciowo do gory, drozdze lubia oblepiac nakretke, moze byc inna gestosc brzeczki po chlodzeniu w gornej i dolnej czesci wiadra, a potem nastepuje jej wymieszanie przez uwalniajacy sie CO2. Piana... Generalnie nie przejmowal bym sie. Na pewno drozdze nie produkuja cukru, produkuja natomiast alko, ktory ma mniejsza gestosc. Wiec nie ma takiej mozliwosci, zeby per saldo ilosc cukru rosla. Ale zeby wiedziec ile tego cukru jest to by trxeba bylo pobierac probki i robic analize spektrofotometryczna. Kazdy przyrzad pomiarowy obarczony jest jakims bledem i dziala tylko w okreslonym zakresie, dla ktorego jest wycechowany. Jezeli tego nie zrobiles to trudno czegokolwiek oczekiwac. Rozmawialem kiedys z elroyem i mowil, ze kazda preforma ma pewne odchylki wymiarowe. Wiec trudnp wymagac, zeby domyslna skala (zwlaszcza w formie wielomianowej) byla dopasowana do kazdego i-spindla. Nie mowie, zeby robic to zawsze, ale kalibracja jest zalecana za 1 razem. Na stronce sa filmy z opisem jak wyskalowac i-spindla. Jak Ci szkoda kg cukru i godziny roboty no to Twoj wybor.

Link to comment
Share on other sites

Drożdże oblepiają iSpindel i zakłamują pomiar. Ostatnio przy bitterze na s-04 (które lubią zbijać się w wyspy) BLG mi skoczyło z 9 do 12 i dopiero potem zaczęło spadać.

I tak w tym urządzeniu ważniejsze jest obserwowanie krzywej fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.