Jump to content

Wildbrew philly sour i berliner weisse - czy starczy mi drożdży?

zel

Recommended Posts

Cześć, ze znanego sklepu z surowcami zamówiłem sobie zestaw na 25l warkę Berliner Weisse 8blg.

W skład wchodzi ok. 2.5kg słodu (może trochę więcej bo na telefonie się nie przelicza z 20l), 20 lubelskiego i saszeta 11g wildbrew philly sour.

Mam dwa pytanka w związku z tym:

1) czy same te drożdże wystarcza, żeby zrobić fajnego, podstawowego BW?

2) Czytając po zagranicznych forach i korzystając z kalkulatora wyszło mi https://www.lallemandbrewing.com/en/canada/resources/brewers-corner/brewing-calculators/pitching-rate-calculator/ że jedna paczką to ja sobie mogę cyknąć 10l, a co dopiero 25 :) No i pytanie, czy dokupić paczkę i zredukować objętość do 20l, czy dokupić i zostawić 25l, czy może to ma taki profil, ze wrzucić te jedna na 25l i będzie dobrze? Ktoś ma doświadczenie z tymi drożdżami?

3) bonusowe - wszelkie wskazówki jak z tym postępować mile widziane :)

Popełniłem na nich Gose.

Jedna paczka na 12blg, brzeczka nastawna 24l.

Szybko przefermentowały, 2-3 dni nic się nie działo, bo najpierw się zakwaszało potem ruszylo z kopyta piany dużo.

Kwaśne tylko trochę, mnie nie porwały te drożdże. Albo dałem  kilka paczek za mało🤪

Drożdże drogie, efekty niewiadome, wszystko mam...

Co powiecie o dodaniu przed rozlewem kwasu mlekowego 80%, gdyby kwasnosc mnie zadowalała? Nie mam jakichś turbo wymagań, na konkursy nie robię, a lubię berliner weisse w letnie wieczorki :D