zel Posted February 19, 2024 Share Posted February 19, 2024 Cześć, ze znanego sklepu z surowcami zamówiłem sobie zestaw na 25l warkę Berliner Weisse 8blg. W skład wchodzi ok. 2.5kg słodu (może trochę więcej bo na telefonie się nie przelicza z 20l), 20 lubelskiego i saszeta 11g wildbrew philly sour. Mam dwa pytanka w związku z tym: 1) czy same te drożdże wystarcza, żeby zrobić fajnego, podstawowego BW? 2) Czytając po zagranicznych forach i korzystając z kalkulatora wyszło mi https://www.lallemandbrewing.com/en/canada/resources/brewers-corner/brewing-calculators/pitching-rate-calculator/ że jedna paczką to ja sobie mogę cyknąć 10l, a co dopiero 25 No i pytanie, czy dokupić paczkę i zredukować objętość do 20l, czy dokupić i zostawić 25l, czy może to ma taki profil, ze wrzucić te jedna na 25l i będzie dobrze? Ktoś ma doświadczenie z tymi drożdżami? 3) bonusowe - wszelkie wskazówki jak z tym postępować mile widziane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted February 19, 2024 Share Posted February 19, 2024 Popełniłem na nich Gose. Jedna paczka na 12blg, brzeczka nastawna 24l. Szybko przefermentowały, 2-3 dni nic się nie działo, bo najpierw się zakwaszało potem ruszylo z kopyta piany dużo. Kwaśne tylko trochę, mnie nie porwały te drożdże. Albo dałem kilka paczek za mało🤪 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted February 21, 2024 Share Posted February 21, 2024 Spoko, wychodzi kwasne, ale raczej w strone owocowa niz takiej klasycznej kwasowosci piw kwasnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
draker Posted February 22, 2024 Share Posted February 22, 2024 W moim przypadku jedna paczka na 20L poskutkowała niską kwaśnością. Później doczytałem, że dwie są minimum potrzebne na 20L. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted February 22, 2024 Share Posted February 22, 2024 Tak, kwaśność przy użyciu Philly Sour jest zależna m.in. od pitch rate. Underpitching i overpitching ją obniża, a ilość rzędu 1g/1L maksymalizuje efekty obniżenia Ph. Na kwaśność wpływa też ilość cukrów prostych w brzeczce, im więcej=niższe Ph=bardziej kwaśne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zel Posted February 24, 2024 Author Share Posted February 24, 2024 Drożdże drogie, efekty niewiadome, wszystko mam... Co powiecie o dodaniu przed rozlewem kwasu mlekowego 80%, gdyby kwasnosc mnie zadowalała? Nie mam jakichś turbo wymagań, na konkursy nie robię, a lubię berliner weisse w letnie wieczorki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted February 24, 2024 Share Posted February 24, 2024 Jak mało kwasne to lać kwasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now