zel Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Cześć, ze znanego sklepu z surowcami zamówiłem sobie zestaw na 25l warkę Berliner Weisse 8blg. W skład wchodzi ok. 2.5kg słodu (może trochę więcej bo na telefonie się nie przelicza z 20l), 20 lubelskiego i saszeta 11g wildbrew philly sour. Mam dwa pytanka w związku z tym: 1) czy same te drożdże wystarcza, żeby zrobić fajnego, podstawowego BW? 2) Czytając po zagranicznych forach i korzystając z kalkulatora wyszło mi https://www.lallemandbrewing.com/en/canada/resources/brewers-corner/brewing-calculators/pitching-rate-calculator/ że jedna paczką to ja sobie mogę cyknąć 10l, a co dopiero 25 No i pytanie, czy dokupić paczkę i zredukować objętość do 20l, czy dokupić i zostawić 25l, czy może to ma taki profil, ze wrzucić te jedna na 25l i będzie dobrze? Ktoś ma doświadczenie z tymi drożdżami? 3) bonusowe - wszelkie wskazówki jak z tym postępować mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Popełniłem na nich Gose. Jedna paczka na 12blg, brzeczka nastawna 24l. Szybko przefermentowały, 2-3 dni nic się nie działo, bo najpierw się zakwaszało potem ruszylo z kopyta piany dużo. Kwaśne tylko trochę, mnie nie porwały te drożdże. Albo dałem kilka paczek za mało🤪 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Spoko, wychodzi kwasne, ale raczej w strone owocowa niz takiej klasycznej kwasowosci piw kwasnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego W moim przypadku jedna paczka na 20L poskutkowała niską kwaśnością. Później doczytałem, że dwie są minimum potrzebne na 20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego Tak, kwaśność przy użyciu Philly Sour jest zależna m.in. od pitch rate. Underpitching i overpitching ją obniża, a ilość rzędu 1g/1L maksymalizuje efekty obniżenia Ph. Na kwaśność wpływa też ilość cukrów prostych w brzeczce, im więcej=niższe Ph=bardziej kwaśne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zel Opublikowano 24 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego Drożdże drogie, efekty niewiadome, wszystko mam... Co powiecie o dodaniu przed rozlewem kwasu mlekowego 80%, gdyby kwasnosc mnie zadowalała? Nie mam jakichś turbo wymagań, na konkursy nie robię, a lubię berliner weisse w letnie wieczorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 24 Lutego Udostępnij Opublikowano 24 Lutego Jak mało kwasne to lać kwasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się